Szép

Így védd az arcod hideg időben

Minden évszaknak megvan a maga szépsége és a maga átka. Ősszel és télen például a bőrünkkel nehezebb jóban lenni, azonban közel sem lehetetlen, ha néhány alapszabályt betartunk.

Ha szerencsések vagyunk, nyomokban még talán fellelhető a nyár nyoma, némi barnaság a bőrünkön, de a hideg előbb utóbb mindenkit utolér. Lássuk be, a bőrünk ilyenkor feladhatja a leckét, mintha semmi se lenne jó neki. Mindemellett pánikra semmi ok, ha odafigyelünk, hamar túllehetünk a kellemetlen átállási időszakon, ami után a bőrünk is és mi is jobban érezzük majd magunkat!

Az alapszabály az, hogy alakítsunk ki egy napi arcápolási rutint, ami az arctisztításból, hidratálásból és (esetleg) az ezt követő sminkelésből áll. Tisztába vagyok vele, hogy nincs mindenkinek három szekrénnyi sminkje otthon, de a lentebb soroltak nem fölösleges luxustermékek! Azt gondolom, egy ilyen alaptár begyűjtése mindenki számára hasznos lehet –  és garantálom, hogy az eredmény ennyi befektetést mindenképp megér.

 
Pixabay

1.      Alapos előkészítés 

A hideg idő szárazabbá teszi a bőrt, emiatt a szervezet fokozottabb faggyútermelésbe kezd. A pórusok ezáltal könnyen eltömődnek a zsírtól és az esetleges szennyeződésektől, aztán rögtön mitesszerek és pattanások formájában jelentkeznek. Ha bőrradír használatával, heti 1-2 alkalommal eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, azzal valósággal fellélegezhetünk, a faggyútermelődés visszaáll a normál állapotába és sokkal puhább és simább tapintású lesz a bőrünk is.   

Akik a természetes arcápolás hívei, annak egy házilag gyorsan elkészíthető bőrradírt ajánlok:  

Keverjünk össze 2 kiskanál mézet, 1 kiskanál sót, valamint 1 kiskanál szódabikarbónát. Nedvesítsük meg a bőrünket, és az ujjunkkal vagy ecsettel vigyük fel a problémás részekre. A szemkörnyéknél legyünk óvatosak, és a sebeknél is vigyázzunk! Felvitelkor először radírozzuk át az arcot, majd kb. 10 percig maszkként hagyjuk hatni. 

2.      Hidratált, bársonyos bőr

Nem győzzük nyáron sem hangsúlyozni a meleg és a napsugárzás hatásai ellen védelemként szolgáló hidratációt, ám ősszel még több tényező hozzájárulhat a bőrszárazsághoz. Ezek lehetnek a légkondicíonálók, a szél, a csípősebb reggelek és a hűvösebb nappalok is.

A hidratálást itt értsük külsőleg-belsőleg, tehát ne gondoljuk azt, hogy ha megittunk napi két liter folyadékot, akkor azzal meg is oldottuk a problémát.

Nagyon fontos a jó minőségű hidratálókrémek használata. A nyári hónapokban általában megfelelő a könnyebb, esetleg gélállagú krémek használta, most viszont szükséges átváltani egy intenzívebb típusra, ami jóval táplálóbb. Ezzel arányosan ezeknek a krémeknek a beszívódási ideje valamivel hosszabb, ezért legyünk türelmesebbek és próbáljunk rászokni a reggeli és esti krémezésre is. 

3.      Kíméletes arctisztító és arctonik 

Ha olyan arctisztítót használunk, ami rögtön eltávolítja a sminket, lehet, hogy a bőr védekezőképességéből is elvesz valamennyit. Szerencsére ma már rendkívül jó minőségű, hidratáló micellás oldatok vásárlására is van lehetőség, amelyek a szennyeződést és a felesleges zsiradékot is eltüntetik, ugyanakkor kíméletesek a bőrrel. Az őszi évszakban érdemesebb érzékeny bőrre alkalmas termékeket használni, az alkoholos tonikot pedig, erősen szárító hatása miatt tegyük félre nyárig!

 
Pixabay

4.      Bársonyos ajkak 

Mivel az ajkunkon nincsenek pórusok, sem pedig faggyúmirigy, ezért sokkal hajlamosabb a kiszáradásra bármilyen negatív környezeti tényező esetében – éppen ezért különös odafigyelést igényel, főleg az hidegebb hónapokban. Ha viszont van egy bevált ajakbalzsamunk, hidratáló rúzsunk vagy szájfényünk, amellyel a nap folyamán többször is bekenjük az ajkainkat, akkor könnyen elkerülhető azok kicserepesedése. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X