Szép

Mondd meg, mit érzel, megmondjuk a bőrtípusod!

Nem létezik két egyforma ember, és ez így is van rendjén. Ahogyan az ujjlenyomatunk, úgy az arcbőrünk sem egyforma, bár utóbbiban azért szerencsére felfedezhetünk néhány közös vonást...

„... bezzeg neki bejött az az alapozó. Nem fénylett tőle az arca, nem pattogott ki tőle, és állta a sarat egész nap. Irigylem, hogy ennyire szerencsés...”

Gyakran találkozhatunk ehhez hasonló kijelentésekkel. Mielőtt mi is ilyen megállapításokat tennénk, fontos tisztába kerülnünk a bőrtípusunkkal, és megtudnunk, vajon megfelelően ápoltuk és készítettük-e elő bőrünket a sminkeléshez. Egy-egy nagyobb bevásárlókörút előtt érdemes közelebbről megismerkednünk arcbőrünkkel. Hogy senki se essen kétségbe, adunk néhány támpontot az önvizsgálathoz. 

Zsíros arcbőr

Ha bőrünk árnyalata leginkább fakó vagy sárgás színű, sokszor csillog, ugyanakkor miteszerek is előfordulnak rajta, valószínűleg faggyútöblettel küzdünk. Ezt többek között öröklött hajlam is okozhatja, de zsíros ételek túlzott fogyasztása, esetleg a mozgásszegény életmód vagy a hormonális változás is felelős lehet érte.

De erre is van megoldás: fontos hetente többször (két-három alkalommal) radírozni, hogy a felesleges szaruréteget eltüntessük, így a faggyú optimálisan tudjon ürülni. Ha vannak pattanásaink, ne nyomkodjuk őket, mert sajnos csak hegek maradnak később a helyén. Inkább kezeljük őket célzottan speciális szárító krémmel vagy ecsetelővel, esetleg kenjük be természetes teafaolajjal, amely hamar képes leszárítani a „potyautas pöttyöket”.

Reggel és este használjunk arclemosót, de ne az alkoholos változatot, mert az csak fokozza a faggyú termelődését.

A végén vízbázisú, könnyű hidratáló krémmel (aloe verás vagy uborkás) kenjük be az arcunkat. A zsíros, pattanásos bőrre a faggyúszabályzó, mattító készítmények is jótékony hatásúak. Elképzelhető, hogy életvitelbeli változtatásra is szükségünk lesz: kerüljük a dohányzást, inkább tartózkodjunk többet a friss levegőn.

Száraz- illetve zsírhiányos arcbőr

Ha a bőrünk matt, gyakran pirosodik, érzékeny és hámlik, az időjárás viszontagságaira reagálva érzékeny, a szárazságtól húzódik, a kiváltó ok az alacsony lipidtartalom lehet: nincsen elég „kenése” a bőrnek, ráadásul nem elég hidratált.

A legjobbat akkor teszünk, ha a bőr zsírtartalmát növényi olajszármazékokkal pótoljuk, a szaruréteget hidratáljuk, az esetleges gyulladásokat pedig helyileg kezeljük. Lehetőleg ne használjunk túlillatosított kozmetikumokat, hiszen az is túlzott reakciót válthat ki. Továbbá kerüljük a szoláriumot, nyári időszakban a túlzott napozást és a dohányzást, kávéfogyasztást is. Ügyeljünk a napi 2-3 liter folyadékbevitelre, lehetőleg ásványvízet, cukormentes gyümölcsteát igyunk, javasolt még mindezeken kívül a tejes arclemosók és a tápanyagban gazdag arckrémek használata, melyeket akár házilag is készíthetünk. 

Normál arcbőr

Ők a legszerencsésebbek. Akik bőre egyenletesen pigmentált, üde, bársonyos a tapintása és nem csillog, azoké biztosan a normál típusba tartozik.

Alapjáraton azonban mindenki normál arcbőrrel születik,

csak a táplálkozási szokások, a hormonális változások és a helytelen életmód könnyen felboríthatják a természetes egyensúlyt.
A normál bőrtípusba tartozó embereknek jó a vérkeringésük, náluk a szaruréteg is optimális vastagságú, illetve a faggyútermelés is megfelelő. Nincsenek pattanásaik és mitesszereik.


Hosszabb távon fenntartható ez az állapot a rostban és tápanyagban gazdag ételek és a megfelelő mennyiségű folyadék (napi 1,5-2 liter) fogyasztásával, valamint a természetes kozmetikumok alkalmazásával. Jó dolgunkban se használjunk túl zsíros arckrémet, sem pedig túlzottan szárító hatásút, mert azzal csak ellenkező hatást fogunk elérni, felborítjuk a egyensúlyt. Válasszunk inkább célirányosan normál bőrre kifejlesztett arckrémet. Az uborkás arcápoló termékek remek szolgálatot tesznek, ugyanakkor a konyhai alapanyagokból is készíthetünk néhány szépítő krémet.

Vízhiányos arcbőr

Fakó, petyhüdt, ráncosodásra hajlamos, ami sokszor érintésre feszül vagy éppen viszket. Ezek a leggyakoribb tünetei a vízhiányos arcbőrnek, amely túlzott napozás vagy szoláriumozás, dohányzás, illetve jelentősebb vízveszteséggel járó súlyosabb betegségek (hasmenés, hányás, cukorbetegség) hatására alakulhat ki. A tünetek hasonlóak lehetnek a zsírhiányos bőrtípuséhoz.

A kulcsszó: hidratálás, hidratálás, hidratálás. Külsőleg termálvizet, uborkát, aloe verát, hialuronsavat tartalmazó hidratáló arcápolókkal, belsőleg pedig sok folyadékkal illetve lédús, rostos ételek fogyasztásával javíthatunk az állapotán. Ennél a bőrtípusnál is használjunk illatmentes termékeket, és lehetőleg kerüljük az alkoholt is, mert ezek köztudottan szárítanak. Az éjszakai tápláló arckrémek, a hidratáló hatóanyagos arcmaszkok, valamint a banán, az aloe vera gél vagy az aloe vera tartalmú termékek is rendkívül sokat segítenek.

+1: Kombinált arcbőr

Ha elsőre nem is ugrik be miről lehet szó, akkor az a hírhedt T-zóna már annál többet elárul róla. Ebben az esetben a homlok és az orr vonalában (T-vonalat alkotva) zsírosodásra hajlamos az arc, a többi részére pedig a normál vagy a száraz bőr jellemzői érvényesek.

Jómagam is ebbe a típusba tartozom, így mindennapos arcápolási rutinomban benne van a reggeli és az esti aloe verás arclemosás, ezt követően a hidratálás, arcomra táplálóbb hidratáló krémet teszek, de a T-zónába csak mattító hidratálót. Nem maradhat el a heti két arcradírozás az orr, a homlok és az áll vonalában.

Szinte minden egyes alkalommal érzem, hogy fellélegeznek az új hámsejtek,

és érezhetőbben simább, puhább és tisztább az orrom. Ha elalvás előtt használok termálvizet, hialuronsavat, kollagént és csiganyálat tartalmazó terméket, zöld utat adok a teljes sejtregenerálódásnak.

Ajánljuk még:

Hullámos tincsek, Birkin-frufru és balayage: ellenállhatatlan őszi-téli hajtrendek

A meleg, napsütéssel teli nyár, bármennyire jólesik, megviseli hajunkat. A sok lubickolás a Balatonban vagy akár a sós tengerben ugyan kifejezetten jó hatással van a fejbőrünkre és a hajhagymáinkra, a hajszálainkat meglehetősen igénybe veszi. Ősszel viszont tökéletes alkalom nyílik arra, hogy frizuránkat megújítsuk, felfrissítsük. Cikkünkben mutatjuk, melyek lesznek a legtrendibb hajstílusok és színek a 2023-as őszi-téli hónapokban.  

 

Már követem az oldalt

X