Szép

Együk szépre magunkat: ételek, hogy üde és ragyogó bőrünk legyen

Szépségünket nemcsak a különféle kencék és kozmetikumok segítségével tudjuk megvédeni. Fontos, hogy mit eszünk, az étrendünk ugyanis meglátszik az arcunkon (is). Antioxidánsokra és vitaminokra van szüksége a bőrünknek: összeszedtük, mely ételeket érdemes fogyasztani!

Tinédzserként küzdöttem a pattanásokkal, talán az összes megvásárolható kencét kipróbáltam több-kevesebb sikerrel. Inkább kevesebbel. Az évek során sok kéretlen jótanácsot kaptam, ezek jellemzően ilyen-olyan pakolásokról vagy házi praktikákról szóltak, amik állítólag a szomszéd keresztfiának a barátnőjének a húgánál beváltak… Ha mégis hallottam olyat, ami felkeltette az érdeklődésemet, kipróbáltam. Nem tudnám megmondani, hogy beváltak-e vagy sem, mert a pattanások megjelenése összefüggésben volt többek között a hormonjaimmal és a hangulatommal, de azzal is, hogy kipihentem-e magam, rendszeresen sportoltam-e, vagy hogy éppen mit ettem az elmúlt napokban. Vagyis többnyire kudarcként éltem meg az efféle házi praktikákat.

A hormonokkal és a hangulataimmal nemigen tudtam mit kezdeni, de az életmódomra oda tudtam figyelni. S ha a rendszeres testmozgás nem is volt (mindig) jellemző rám, az étkezéseimre sokszor odafigyeltem. Megfigyeltem ugyanis, hogy bármilyen banálisnak is tűnik, de a zsíros, olajos ételektől az arcbőröm is zsírosabbnak hatott. A cukortól mintha felpuffadt volna, de általában a szénhidráttól is kerekebbnek, kövérebbnek éreztem az arcomat. Ezért elkezdtem kerülni például a földimogyorót, a csokit, a péksüteményeket és a gyorséttermi ételeket.

Nem tűnik nagy dolognak, mégis: ha odafigyeltem az étkezéseimre, az valóban meglátszódott a bőrömön. Ahogy idősebb lettem, a pattanás-probléma valamennyire mérséklődött. Az utóbbi években azonban eljött az ideje, hogy megelőző lépéseket tegyek a korral járó ráncosodás első jeleivel szemben.

Szépítő étrend

Krémek és pakolások ide, sport és pihenés oda, a ragyogóan szép bőrhöz vezető út első lépéseként érdemes odafigyelni az étkezésünkre. S ez nemcsak az én tapasztalatom, de tudósok és szakemberek is alátámasztják. A külső ápolás és védelem rendkívül fontos, de ha szeretnénk megőrizni a bőrünk szépségét, a belülről való táplálás ugyanilyen nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon. Talán említeni sem kell, mert mindenki tudja, mégis szögezzük le: a distressz, a dohányzás és az alkohol mind a bőrünk ellenségei. Ahogyan a túlzásba vitt napozás, a száraz, hideg időjárás és egyes higiénés termékek (például szappanok) és a nem megfelelő kozmetikumok is árthatnak neki.

Milyen ételeket érdemes mellőzni?

A túlságosan feldolgozott vagy finomított cukrot, a szénhidrátokat, az alkoholt és az egészségtelen zsírokat jellemzően nem javasolják a szakemberek, ha a bőr szépségéről van szó. A megfigyelések szerint ezek bőrgyulladást, pattanásokat, irritációt okozhatnak és a bőr öregedését is elősegíthetik.

A kulcs a mértékletességben és az egészséges ételek fogyasztásának arányában rejlik.

Ételek a bőrünk védelmében

Együnk több zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, de az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, valamint egyes diófélék is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szebb legyen a bőrünk. És vannak olyan ételek, amelyek különösen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőr üdén és ragyogóan szép legyen:

  • olajos halak,
  • dió,
  • mandula,
  • napraforgómag,
  • lenmag,
  • szója,
  • avokádó,
  • olívaolaj,
  • zöld tea,
  • étcsokoládé,
  • sárgarépa,
  • édesburgonya,
  • tv-paprika,
  • spenót,
  • paradicsom,
  • brokkoli,
  • piros szőlő,
  • kivi,
  • citrom.

A felsorolt ételek gazdagok azokban a tápanyagokban, amelyektől egészségesebb lehet a bőrünk. Ilyenek például az esszenciális zsírsavak, mint a már említett omega-3, amelyek segítenek a sejteket hidratálásában és csökkenthetik a különféle gyulladásokat. Az antioxidánsok ugyancsak a sejteket védik a káros hatásoktól, és segítik a regenerációt. A vitaminok közül érdemes megemlíteni a A-, B- C-, D- és E-vitaminokat, mint a bőr jó barátait. És segítségünkre lehet még szépségünk megőrzésében a cink. (A cinkben gazdag ételek listáját itt találjátok.)

Iszol te rendesen?

Fontosak a vitaminok, antioxidánsok és zsírsavak, de amire még nagyon nagy szüksége van a bőrünknek, az a megfelelő mennyiségű folyadék. Napi 2-2,5 liter víz már elegendő lehet, persze mindenki maga tudja/érzi, hogy a szervezete mennyit igényel. Az alacsony folyadékbeviteltől kiszáradhat a bőr, és idő előtt elkezdhet öregedni, ráncosodni.

Meg egyébként is, a hidratálás fontos, nemcsak a szépségünk, de az egészségünk érdekében is. Ha szeretnél több vizet inni, és ennek megvalósításához szükséged lenne néhány tippre, azokat a tippeket itt találod.

 

Már követem az oldalt

X