Szép

Hidratálás, amiért hálás lesz a bőröd: így igazodj el a fluidok, szérumok és krémek világában!

„A szépségápolás a bőr hidratálásával kezdődik” – ez az egyik leggyakrabban elhangzó mondat, amit a bőrápolás szakembereitől hallhatunk. Mert valóban így is van. Testünk védőrétegének működéséhez elengedhetetlen a megfelelő vízháztartás fenntartása, a belső és külső hidratálás. És közel sem mindegy, mikor és miként hidratálunk!

Mi is az a hidratálás, és miért olyan fontos?

A hidratálás a bőr víztartalmának növelését jelenti, ami által a bőr rugalmasabb, élettel telibb és kisimultabb lesz. Ezt egyrészt belsőleg, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, másrészt külsőleg, a bőrön keresztül történő vízvesztés megakadályozásával érhetjük el, melyben legnagyobb segítőink a hidratáló krémek lehetnek.

Az emberi test átlagosan 60 százalék vizet tartalmaz. Ennek a vízkészletének körülbelül 10-20 százaléka található bőrünkben, és magának a bőrnek 64 százaléka víz. A víz sejtjeink alapvető alkotóeleme, szigetelőként működik, szabályozza a test belső hőmérsékletét, és elengedhetetlenül szükséges a bőr felső rétegében, a szarurétegben található sejtek éréséhez és a természetes hámlás folyamatához is. 

A fokozott vízvesztés száraz, durva tapintású, esetleg hámló, pikkelyes bőrt eredményezhet. A csökkent víztartalmú bőr ráncosabb, feszülő érzést kelt, viszket, könnyen kipirosodik és védtelenebb a kórokozókkal szemben. Ilyenkor a gyulladást és az allergiás reakciókat kiváltó ágensek is könnyebben bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, további problémákat okozva. A bőrön keresztüli vízvesztést számos körülmény felerősíti, ilyen a verejtékezés, a túlzott fürdőzés és szappanhasználat, az agresszív kozmetikai szerek alkalmazása vagy a téli szél és a fűtés szárító hatása.

Nagyon fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy

a vízhiányos (dehidratált) és a száraz bőr nem ugyanaz, így nem is ugyanazt az ápolási módot igényli!

Vízhiányos lehet bármelyik típusba tartozó bőr, akár még a zsíros is, ha viszont száraz bőrtípusról beszélünk, a probléma összetettebb: a vízhiány mellett lipidhiány is fennáll, ami a barrier csökkent működéséhez vezet.

MI AZ A BARRIER?

A bőr felső rétegét képező sejtek és a köztük lévő lipidek egy védőgátat, úgynevezett barriert képeznek, ami meggátolja a vízvesztést és a külvilágból érkező káros anyagok bejutását.

Egy megfelelő hidratálást biztosító krém a benne lévő zsíroknak és olajoknak köszönhetően bőrpuhító hatással rendelkezik, rugalmasabbá, puhábbá teszi a bőrt. Elzáró összetevői a szaruréteg felszínén hidrofób bevonatot képezve csökkentik a bőrön keresztüli vízvesztést, segítve a hidratáltság megőrzését. Ilyen hatása van például a sheavajnak vagy a kókuszolajnak. Nagyon fontos, hogy természetes zsírok és olajok szerepeljenek az általunk használt hidratálók összetevői között, mert amíg a természetes zsírok képesek a lipid barriert építeni, addig a paraffin, ásványi olajok, szilikon és egyéb mesterséges összetevők erre nem képesek – ráadásul hosszú távon ártalmasak is lehetnek!

Mint minden más kozmetikai beavatkozás esetében, a hidratálás során is törekedjünk a természetességre,

és olyan készítményeket válasszunk, amelyek a lehető legtöbb természetes alapanyagot tartalmazzák. Jó választás lehet az organikus gránátalma olaj, ami fenntartja a bőr hidratáltságát, puhít, és fokozza a rugalmasságot. Az organikus olívaolaj puhítja és táplálja a fáradt bőrt, a szezámolaj pedig olyan antioxidáns, ami erősen remineralizálja, puhítja a bőrfelszínt és felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Az organikus jojobaolaj egyszerre rendelkezik gyulladásgátló hatással, és küzd a szárazság ellen, könnyen és mélyen szívódik be a bőrbe, az igazi mélyhidratálásért. A sárgabarackmag-olaj revitalizál, lágyít és rugalmasságot, ragyogást ad a legszárazabb bőr számára is. Segít megerősíteni a hidrolipidet, ami megakadályozza a bőr kiszáradását. A bőr nyugtatásához hozzájárul a organikus édes mandulaolaj, ami a hidratálás mellett megelőzi a ráncok kialakulását is. Az organikus narancsvíz tonizáló hatása megnyugtatja a bőrt és segíti ellazulását. Az érett bőr számára valódi fiatalítást nyújt a bőr sejtszintű megújításával. A bőr egészséges fényéért az organikus buritiolaj a felelős, az organikus búzavirágvíz pedig megnyugtatja a fáradt, püffedt, ödémás szemkörnyéket, mélyről regenerálja a száraz bőr szöveteit, amivel frissíti, revitalizálja azt. Pórusösszehúzó és nyugtató hatása is van. Végül a bőrpír csökkentése az organikus kókuszvaj hatóanyagaival érhető el, ami egyben táplál és véd, valamint küzd a dehidratáltság ellen.

Arckrém, fluid, gél vagy szérum: melyiket válasszam?

Sokféle hidratálót találunk ma a piacon, és bár a különbségek leheletnyiek, mégis kulcsfontosságúak.

A nappalra készült termékek – legyen fluid vagy krém – könnyedek, gyorsan felszívódóak, hidratáló hatásúak, és általánosságban jó sminkalapot képeznek. A könnyed textúrájú fluid állag lehetővé teszi a gyors felszívódást, egésznapos védelmet és hidratáltságot biztosít a bőrnek. Ideális választás azoknak, akik túl töménynek érzik az arckrémeket. A hidratáló krém gazdag textúrájának köszönhetően táplál, segíti a bőr víz- és zsírtartalmának fokozását,

segítségével a bőr újra feltöltődik, visszanyeri természetes üde színét és sugárzó megjelenését.

A gél krémek nagyon könnyed krémek, amelyek pótolják a bőr elvesztett nedvességét annak mélyebb rétegeiben is. Hidratálnak és védik a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben, a legkönnyebb hidratáló megoldások, vizes bázisuknak köszönhetően.

Éjszakára viszont érdemes a regenerálódást fokozó készítményeket választani. Ezek többnyire hatóanyagban is gazdagabbak, ezért nehezebbek nappali társaiknál, és magasabb a zsírosösszetevő-tartalmuk. A szérumok olyan krémek vagy olajok, amelyek koncentráltan tartalmaznak hatóanyagokat, ezzel erősebb hatást tudnak gyakorolni bőrünkre. A szérumok alkalmazását mindig valamilyen speciális bőrprobléma, vagy valamilyen extrém tápanyagszükséglet indokolja. Az igazán jó szérum ellenőrzött, bio és organikus hatóanyagokból készül. Használata a problémák kiváltó okát kezeli, nemcsak elnyomja azokat.

Sajnos sok tévhit él a köztudatban a fenti típusokkal kapcsolatban. Az egyik legnagyobb ilyen tévedés az, amikor a szérumokat arckrém helyett alkalmazzák. Ez nagy hiba! A szérumokat ugyanis nem azért alkotják meg, hogy helyettesítsék a hidratáló krémeket, hogy egy tégelyben ötvözzék a nappali és éjszakai krémeket, hanem azért, hogy kiegészítsék a nappali és éjszakai hidratálást! A szérumokat mindig kiegészítőként szokták javasolni, az intenzívebb ápolás és táplálás érdekében, ezért nem célszerű kiváltani vele a hidratáló krémek használatát.

A kettő együttes alkalmazása a célravezető.

A jó rutin kialakításáról, a megfelelő kencék kiválasztásáról és alkalmazási sorrendjéről Takács Nóra, a Signora Szalon mesterkozmetikusa nagyon jó tanácsokat adott – ezeket itt találjátok!

Hidratálás a természettel összhangban

Választásunk során érdemes olyan termékek mellett letennünk voksunkat, amelyek bio, vegán és organikus kozmetikumoknak minősítettek, ezekben átlagosan közel 9x több hatóanyag van, mint a hagyományos kozmetikumokban. Az organikus tanúsítványok garantálják az ellenőrzött biogazdaságokból származó alapanyagokat, és biztosak lehetünk abban, hogy minden arcápolási termék allergénektől és mesterséges illatanyagoktól mentes. A hipoallergén termékek nyugtatják az idegrendszert, holisztikus hatásúak, és elősegítik a nyugodt, pihentető alvást is. Ha választunk, válasszunk tudatosan – bőrünk is hálás lesz érte!

A cikket a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

 

Már követem az oldalt

X