Szép

10 nyomós érv, ami téged is a vegán kozmetikumok felé terel

A világot szinte észrevétlenül hódította meg a vegán étrend, majd a növényi alapú kozmetikumok elterjedése, és pár éve már a divatipar is felfedezte ezt az igencsak kedvelt címkét. De vajon tudjuk-e, hogy valójában mit takar a „vegán” kifejezés, és miért érdemes szépségápolási termékeinkben, napi bőrápolási rutinjainkban is előnyben részesítenünk az ilyen termékeket?

A legtöbbünknek talán már nem újdonság, hogy az ipari állattenyésztés mennyire energiaigényes és környezetszennyező, és milyen nagy mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz. A tények ismeretében és a jövőbeli kilátásokat figyelembe véve a világnak szüksége van olyan alternatívákra, amelyek csökkentik ezeket a negatív hatásokat. A vegán életmód az egyik ilyen opció.

Komoly viták folynak arról, egészséges-e állati eredetű ételek fogyasztása nélkül élni – és ebben a vitában jelen cikk nem is szeretne állást foglalni. Ugyanakkor nemcsak étkezésünk során fogyasztunk számos állati eredetű összetevőt, hanem fürdőszobánk is tele van olyan termékekkel és alapanyagokkal, amelyek az állatvilág fel- és kihasználásával kerültek polcainkra. Ezek elhagyása pedig egyértelműen nem hat az egészségünkre semmilyen szempontból negatívan, ellenben jót tehetünk a környezetnek és az állatvilágnak is, ha a vegán kozmetikumok felé fordulunk. Ezek a termékek előtérbe helyezik a tiszta és természetes anyagokat, jellemzően tartósítószerből is a lehető legkevesebbet tartalmazzák, és nincsen bennük semmilyen állati összetevő (pl. zselatin vagy kollagén) sem állatokból nyert egyéb anyagok (pl. a tej vagy a méz).

De nem csak emiatt érdemes váltanunk! Tíz érvet soroltunk most, amiért neked is érdemes megfontolnod a vegán kozmetikumok alkalmazását.

  1. Az empátia tesz minket emberré

A civilizált emberi létezés egyik alapja (kellene, hogy legyen), hogy még a kiszolgáltatottabb fajokat sem nyomjuk el, megtartva ezzel empatikus képességeinket, amelyek emberi kapcsolatainkat is meghatározzák. A ketrecben élő állatok – olykor századmagukkal összezsúfolva – nem látnak napfényt, nem érik őket pozitív hatások, majd megpróbáltatásaik végén egy vágóhídra kerülnek. Szörnyen hangzik, ugye? Pedig állatok milliói élik ezt át nap mint nap, pusztán azért, mert nekünk szükségünk van valamire. Vagy azt hisszük, hogy szükségünk van rá…

  1. Kizsákmányoljuk a Földet

A nagyüzemi állattartás világszerte hatalmas környezeti terhelést jelent – ezt kár is tagadni. Erdőket irtanak azért, hogy több helyük legyen, a hatalmas léptékben tenyésztett állatok ürülékükkel, a nekik adagolt mesterséges anyagokkal és hormonokkal szennyezik vizeinket, tartásuk pedig hatalmas apparátusba és alapanyag-mennyiségbe kerül, amelynek előállítása nemcsak költséges, hanem környezetromboló is. Mi pedig minél több természeti energiát használunk el erre a felfoghatatlan pazarlásra, annál kevesebb marad majd a gyermekeinknek.

  1. Senki sem ússza meg

Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy az állati termékek használata kimerül a tenyésztett vagy vadon – stílszerűen etikusnak és fenntarthatónak titulált módon – ejtett állatok felhasználásában. De

ez egy önámítás.

A vadon élő állatokat sokszor kegyetlen módon, kíméletlen csapdákkal fogják el a puszta haszon érdekében. Az állatok sokszor napokig szenvednek egy-egy csapda fogságában, de gyakori az is, hogy gyanútlan, nem célkeresztben lévő más fajok halnak meg azért, mert „rossz helyen vannak rossz időben”.

  1. Az éhezést igenis meg lehet szüntetni

Azzal, hogy termesztett javaink egy meghatározó részével állatainkat etetjük, egy az egyben megvonjuk az élelemhez való hozzájutás lehetőségeit emberek millióitól. Az ENSZ jelentésében egyértelműen kirajzolódik, hogy egyre több ember éhezik a Földön, és egészen elképesztő, több tízmillió fővel bővült az elmúlt öt évben a krónikusan alultápláltak száma. Gondoljunk csak bele: ahelyett, hogy haszonállatok milliárdjait táplálnánk a megtermelt gabonafélékkel, az éhező embereket juttatnánk ennivalóhoz. Ha pedig a hatalmas tenyésztőüzemeket is felszámolhatnánk, azzal rengeteg vizet spórolhatnánk, és megoldást tudnánk nyújtani az ivóvíz hiányára is a legveszélyeztetettebb régiókban.

  1. Vessünk véget az állatkísérleteknek!

Az állatok ugyanolyan érző, gondolkodó lények, mint mi. Számos tanulmány és kutatás bebizonyította, hogy a legapróbb élőlényeket is megviselik a nem megfelelő körülmények, megviselik a betegségek, a fájdalmak, és a stressz is ugyanúgy hatással van rájuk. Ha mindezt tudjuk, akkor miért nem gondolunk bele abba, hogy egy-egy kencefice megalkotása során hány meg hány ártatlan élőlénynek kell szenvednie?

Mert az állatkísérletek egyet jelentenek a szenvedéssel, akármennyire is megpróbáljuk szépíteni!
  1. Döntéseink határozzák meg a jövőt

Csak mi, fogyasztók tudjuk megállítani az állatokon való tesztelést azzal, hogy egyenként kiállunk az etikus és tudatos szépségápolás mellett. A Cruelty Free International 2018-as kutatása elképesztő adatokat tár elénk: évente több, mint 115 millió állaton végeznek kísérleteket, a legkülönfélébb fajtákat felvonultatva: egerek, tengerimalacok, nyulak, kutyák, macskák, lovak, és majmok is szerepelnek a célpontok között. Ne ringassuk álomba magunkat, az igazság az, hogy a legtöbb beavatkozás érzéstelenítés nélkül történik, cseppet sem törődve az állatok szenvedésével. 

  1. Bebizonyíthatjuk, hogy együtt képesek vagyunk megváltoztatni a világot!

Az Európai Unió 2004-ben betiltotta azokat a termékeket, amelyeket elkészültük után állatokon teszteltek, majd 2009-ben már nemcsak a késztermékekre, hanem az összetevőkre is kiterjesztette a határozatot, vagyis nem árusíthattak olyan terméket, aminek alapanyagait állatokon tesztelték. 2013-ban megszületett a teljes értékű „tesztelési tilalom”, vagyis az Európai Unióban tiltott azon kozmetikai termékek és összetevők értékesítése, illetve gyártása, amelyeket állatokon tesztelnek. A 2013-as határozatot rendkívül hosszadalmas kampányolás, petíciók és aláírásgyűjtések előzték meg, és sok szervezetnek kellett összefognia, hogy sikerüljön célt érni. De sikerült, és ez bebizonyította, hogy igenis hatásunk van a jövő alakulására.  Az európai uniós határozat számos országra hatást gyakorolt, köztük Norvégia, Svájc, India, Guatemala, Törökország és Izrael is változatott szabályozásaikon. 

  1. Minősített termékek vásárlásával egyértelműen kinyilatkoztatjuk: minket nem lehet átverni, és nem is vagyunk kíváncsiak a megtévesztésekre!

Az előző szabályozásra visszautalva: bátran hihetnénk azt, hogy a probléma megoldódott, eltűntek a polcról az állatkísérletek övezte termékek. De ez nem ennyire egyszerű. Azokat a termékeket ugyanis, amelyeket a törvény végrehajtása előtt teszteltek állatokon, még lehet értékesíteni – csak az új termékekre és összetevőkre vonatkozik a szabályozás. Emellett bőven akadnak olyan cégek is, amelyek Kínában értékesítenek, gyártanak, vagy ott tesztelik az összetevőiket, ezért vásárlásunk során arra is oda kell figyelnünk, hogy a terméket áruló cég kapcsolatban van-e olyan országokkal, amelyek engedélyezik az állatkísérleteket.

Kínában például törvénybe van foglalva, hogy állatokon kötelező tesztelni még az olyan összetevőket is, amelyekről már tudják, hogy biztonságos.

A rendszer bonyolult és nehezen átlátható, ezért érdemes azokat a termékeket keresnünk, amelyek minősítő címkével rendelkeznek. Olyan tanúsítványokkal, amelyek biztosítanak minket afelől, hogy elveinknek és szándékainknak megfelelően vásárolhatunk. Ha pedig minél többen választjuk ezeket a minősített termékeket, a piac a mi igényeinkre fog reagálni, és egy újabb lépéssel közelebb kerülünk a tiszta és etikus mindennapokhoz.

  1. Vegán termékek használatával kikerüljük mindazt, ami nem is kellene, hogy ott legyen...

A legtöbben meglepődnének, ha tudnák, hogy valójában mit is kennek a bőrükre egy-egy szép csomagolású krém használatakor. Egészen megdöbbentő, hogy manapság mennyi állati mellékterméket préselnek a kozmetikumokba és adnak nekik félrevezető elnevezéseket az eladások maximalizálása érdekében.

A Cochineal Dye vagy Carmine elnevezésű színezék nem más, mint összezúzott bogarak keveréke. Ezek a legtöbb rúzsban és sok pirosító termékben megtalálhatóak.

A guanin vagyis a zúzott halpikkelyek csillogó fényt adnak a kozmetikumoknak, a lanolin, vagyis a gyapjút hordozó emlősök kiválasztódása pedig gyakori összetevője a sminklemosóknak. Olykor a levágott állatok tetemét addig forralják, amíg zsíros anyag keletkezik – ezt adják a kozmetikumokhoz, ugyanis így készül az összetevők között gyakorta helyet kapó faggyú. A szkvalént a cápák májából vonják ki, a parfümök imádott ámbrája pedig nem más, mint a bálna gyomrát bélelő viaszos olaj összetevője. És a sort szinte a végtelenségig folytathatnánk…  A nem vegán smink- és más szépségápolási termékek tehát gyakorta hordozhatnak vizeletet, darált patákat, rovarokat, juhgyapjút és még rengeteg más bizarr dolgot magukban, amiket véleményem szerint kevesen kennénk fel szívesen a bőrünkre…

  1. Testünk is a természetet kívánja

Sokszor kell igénybe vennünk telefonos segítséget a boltok polcai előtt állva, mert bizony számos olyan összetevő akad, amelyekről mit sem tudunk. Nem ritkán laboratóriumokban, mesterségesen megalkotott vegyületek ezek, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a természettel. Szervezetünk része a természetes környezetnek, amit ápolása során érdemes szem előtt tartanunk!  A természetes anyagokat nemcsak könnyebben felszívja, de jobban is hasznosítja szervezetünk, emellett a vegán kozmetikumok több tápanyagot tartalmaznak, mint a más módszerrel készült társaik. A növények a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és más alapvető tápanyagok leggazdagabb forrásai, és mivel a vegán szépségápolási termékek növényekből készülnek, megadhatják bőrünknek azt az üzemanyagot, amelyre szüksége van ahhoz, hogy élénk és fiatalos maradjon. Ahelyett, hogy erős vegyszerekkel terhelnénk bőrünket, ragaszkodjunk a természetes, egészséges összetevőkhöz! 

Ha egy terméken a „cruelty free” jelzést látjuk, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy úgy került polcunkra, hogy nem okozott szenvedést egy állatnak sem!

A cikket a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X