Stílus

Környezettudatos, egyedi táskák és kiegészítők különleges papírtechnikával – Interjú az alkotóval, Viola Melindával

Nem lehetett csak úgy továbbgörgetni a közösségi oldalon a képeket... azonnal magukra vonták a szememet Viola Melinda munkái: neszeszerek, apró ékszerek, táskák. Hadd mondja el maga az alkotó, hogy mi az a kreatív út, ami a környezettudatossághoz is közelebb vihet.

Olyan attraktív, izgalmas alkotásokat láttam, amik nem jönnek szembe tucatjával az utcán. Minden, ami a kezei közül kikerül, egyedi, egyedülálló és csodaszép. Az Esztergomhoz közel, de már a határ túloldalán, Párkányban élő alkotóval beszélgettünk munkájáról, a kezdetekről, alkotásairól:  

„2014-ben talákoztam először ezzel a technikával egy kreativ börzén, majd a YouTube segitségével autodidakta módon tanultam meg. Felvidéki vagyok, itt is születtem, de magyar nemzetiségű vagyok minden téren. Van egy 5 éves kislányom, aki mindenben támogat. Nagyon szereti ő is hordani a táskáimat, ha vásárban vagyok, akkor már ő is szeretne ott lenni velem. A családommal Párkányban élek, Esztergom mellett, csak a határ másik oldalán. A férjem szintén mindenben mellettem áll, mindenben támogat, segít akár a gyártásban is, és jön velem a rendezvényekre, nem vagyok egyedül. Az, hogy a család érti és érzi, mennyire fontos számomra ez a tevékenység, nagyon sok erőt ad nekem. 

Hogyan jött az alkotás az életedbe?

Mindig is kreatívkodtam, édesanyámtól örökölhettem ezt a vonalat és érdeklődést, ő csodásan fest. Ha valaki ilyen anya mellett nő fel, természetessé válik számára az alkotás. 

Gyerekként is fontál, varrtál, papírokkal foglalkoztál?

Rengeteget rajzoltam gyerekkoromban, figurákat rajzoltam papírra majd kivágtam őket, azzal órákig el tudtam szórakoztatni magam. A varrást viszont már középiskolában tanultam, ugyanis ruhaiparit végeztem. Ott, iskolai keretek között szereztem meg az alapokat. 

A papír mint egyedi alapanyag már felnőttkorban kezdett érdekelni?

A papír szeretete megvolt mindig. Szerintem nagyon izgalmas, változatos, sokoldalú módon felhasználható alapanyag, aminek ezer arca van. Az esküvőmre is krepp-papírból készítettem virágokat dekorációként, majd később egyedi esküvői meghívókat készítettem, és közben alakult ki az újrahasznosítás gondolata. Csak körül kell nézni, mennyi használt papír vesz körül minket, aminek a jelentős része szemétre kerül. 

Miért éppen a papír fogott meg?

Lehetne bármi más, csak valahogy ezt a technikát nem tudom megunni, Mindennap ad valami kihívást, izgalmat, nagyon remek vele dolgozni. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a papír egy olyan alapanyag, ami mindenki számára kézre esik. Elérhető alapanyag, és komfortos vele dolgozni, hiszen ismerős a tapintása.

  

Mennyire fontos számodra a környezetvédelem?

Most már ennek szentelem magam, és a kislányomat is arra nevelem, hogy óvjuk a környezetünket. Az, hogy e szemlélet mentén, sőt erre támaszkodva egy működőképes vállalkozást is tudtam indítani, felemelő érzés. Ráadásul ezzel a munkával mindennap tanulok valami újat. 

Mesélnél arról, hogyan segítik a munkád a megváltozott munkaképességű emberek?

Családon belül is vannak fogyatékkal élő rokonok, láttam, mivel küzdenek. Azt is, mennyire nehéz olyan tevékenységet biztosítani számukra, amiben komfortosan érezhetik magukat, amiben valóban hatékonyan tudnak részt venni, alkotni. Nekem meg segítség kellett, és mivel a hajtogatás remekül fejleszti a finom motorikát, így nemcsak az értelmes munka lehetőségét teremthetem meg számukra, de egyben a fejlődésüket és a terápiájukat is tudom segíteni ezeknek az embereknek. Jó érzés, hogy ennyire szeretik csinálni, kézzel fogható eredményt kapnak, és anyagilag is hatalmas segítség nekik. Nemcsak ígéretek vannak, hogy amit készítenek, majd eladják, és meg lesznek fizetve, hanem rögtön van eredménye a munkájuknak. 

Milyen részfeladatokat adsz ki így „külső” munkára?

Az első három munkafolyamatot: a laminálást, hajtogatást és a sorok összefűzését. De a sorok összevarrásában is segítenek a terápiát vezető munkatársak. 

Hogyan zajlik a teljes folyamat?

Megtervezem az adott terméket: színek, forma, méret, majd kiválasztom az alapanyagot. A megfelelő méretre vágom. Ezután történik a laminálás (ez adja a vízállóságot), majd következik a hajtogatás, a cikk-cakk sorokban összefűzés, majd a sorok kézzel való egymáshoz varrása. 

 

Milyen papírokkal szeretsz dolgozni?

Szeretek színes katalógusokat felhasználni, illetve a maradék tapéta is szuper alapanyag. A régi könyvekből is csodák születhetnek, valamint a szalagfüggönyanyag is nagyon jó alapanyaga a táskáknak. 

Volt olyan alapanyag, ami csalódást okozott?

Vannak nagyon rossz minőségű, nagyon vékony újságlapok, azokkal nem jó dolgozni, de a nagyon vastaggal is nehéz. Már tapintásra megmondom, milyen termék készülhet belőle.

 

Hogyan teszed tartóssá a termékeket? Hiszen a papír az kifejezetten sérülékeny alapanyag.

Egy vékony laminált réteg kerül az alapanyagra, majd a nyolcszoros hajtogatás és a sorokban összefűzés után 16 réteg papír kerül egymás fölé, melynek mindegyik rétege laminált. Így a bőr tartósságával vetekszik, ezt táskatesztekkel is bebizonyítottam: teszteltük a vízállóságot, a szakítószilárdságot, áthajtottunk rajta autóval is. Ami végül elkészül, az garantáltan bírja a napi szintű strapát. 

A táskákon, ékszereken kívül mi a másik fő profil?

Készítek pénztárcákat, tolltartókat, szemüvegtokot, laptop- és tablettokot, illetve cégek, vállalatok papírhulladékának újrahasznosításával, marketingajándékok készítésével is foglalkozom. Ezek olyan termékek, melyeket egy-egy cég a partnereinek, ügyfeleinek ajándékozhat. Ilyenek például a bortartó, falióra, ékszerdoboz.

 

Mesélnél a workshopokról és a táborokról, és ezek környezetvédelemmel kapcsolatos vetületéről?

Egy ideje már nemcsak az alkotás fontos számomra, hanem a környezettudatos szemlélet átadása is. Iskolákban, táborokban mutatom be az értéknövelő újrahasznosítás fontosságát a gyerekeknek. Azt a szemléletet adom át, hogy az otthon található, lejárt újság, a csokis, csipszes zacskó is lehet érték, ezekből is tudnak csodás dolgokat alkotni. Kézműves foglalkozás keretein belül, tapétából készítenek ékszerszetteket; ez látványos, gyors eredményt, sikerélményt hoz számukra, és el tudják sajátítani a technika alapjait. 

Mennyire lehet megszólítani a felnőtteket, gyerekeket az újrahasznosítással?

Nagyon élvezik, és garantáltan sikerélményt élnek át, hiszen hordható darabok kerülnek ki a kezeik közül, és amit elkészítenek, azt haza is vihetik. Egy-egy ilyen edukációs, kézműves foglalkozás felnőtteket, gyerekeket hosszú órákra le tud foglalni. Az alkotás pedig nagyon intenzív, boldogító belső utazás. Olyan értékes időtöltés, amit semmilyen készen kapható tárggyal nem lehet helyettesíteni. 

 

Milyen célokat tűztél ki magad elé, hol látod magad öt év múlva?

Mindenképpen ezzel szeretnék foglalkozni, csak már több műhelyt foglalkoztatni. Szeretnék több céggel, vállalattal együtt dolgozni, és a marketingajándékok piacát egy kicsit a környezettudatosság fele vinni.

Meg szeretném értetni minél többekkel, hogy van értelmes megoldás és út: lehet kreatív módon hasznosítani a papírhulladékukat.

Ez nekik is presztízsértékű lehet, hiszen társadalmi felelősségvállalásukat ily módon is ki tudják terjeszteni. 

Nagyon szeretném, ha az emberek felfedeznék a papírban rejlő erőt és lehetőségeket. Nagyon jó lenne minél szélesebb körben megmutatni azt, hogy egy darabka papír az nemcsak egy darabka papír, ami úgyis majd a szemetesben végzi – volt, nincs, elporlad.

A papír az érték. Értékes anyag akkor is, ha eredeti céljának megfelelően használjuk, de utána is újragondolásra érdemes segítőnk, ami a háztartásban számtalan módon a rendelkezésünkre áll.

A legtöbben még mindig úgy tekintenek a papírra, mint egy olyan közönséges anyagra, ami kifogyhatatlan, és bőséggel áll rendelkezésünkre. De ez nem igaz már jó ideje, a papír mögött ugyanis egyre fogynak a papírgyártásra alkalmas erdők. Minden egyes gramm papír, ami szemétre kerül, meggondolatlan pazarlás a részünkről. Ez a munka, amit végzek, talán egy kicsit tud formálni a jelenlegi szemléleten. Ha megmutatom, mi minden készíthető kidobásra szánt papírból, talán más szemmel tekintenek majd az emberek is rá. Talán nagyobb lesz a becsülete ennek a csodás anyagnak, készüljön belőle bármi, ami szép: könyv, kép vagy akár egy táska.

Kézműveskednél te is egy kicsit papírból? Készíts papírékszereket

Fotók: Viola Melinda

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X