Stílus

„Itt a szinte semmi ruha” szezonja, avagy kánikuladivat kezdőknek és haladóknak

Kánikulában fejtörést okozhat a jó nyári ruha kiválasztása. Mert tudjuk egyáltalán, milyen a jó nyári ruha? 

Szerintem a jó nyári ruha olyan, ami nem tapad és jól szellőzik a legforróbb órákban is. Épp ezért a legjobb, amit felvehetünk a hőségben, az egy kellően bő szabású, lenge, természetes anyagokból szabott darab – és ezen ismérvek mindegyike fontos, és mindegyik kapcsán érdemes megjegyezni egy-két alapvetést.

Évtizedes, izzadság árán szerzett tapasztalatok következnek:

Fontos a szabás

Még a vastagabb anyagok is jobb szellőzést biztosítanak, ha hagyunk helyet a levegőnek. Ha engedjük, hogy a bőrünk és a textil közötti helyet alaposan átjárja a levegő, vagyis minél bővebb, annál kellemesebb a nyári szabásvonal. Csini a tapadós nadrág és a top is, de ha igazán meleg van, a forró nadrág nem lesz kényelmes – higgyétek el nekem. Igazolja ezt az is, ha megnézzük, miben járnak a mediterrán környéken élő nemzetek fiai és lányai: a buggyosujjú, buggyosszárú ruhák a meleg régiókban nélkülözhetetlenek!

Azt hihetnénk, pólókban a rövidujjas szabás jó választás ilyenkor, de ez nem minden esetben igaz. Valójában, ha azt szeretnénk, hogy a kellő szellőzés is meglegyen, de a tűző nap se sértse bőrünket, akkor a lenge, hosszabb ujjak segíthetnek. A legyezőalakban szabott, vagy a lefelé kicsit bővülő tölcsér ujjakkal nem tudunk mellélőni. Ha nadrágot választunk, annak szabása is legyen bő, nyugodtan választhatunk egy számmal nagyobb méretet is a nyárra. Megéri, még akkor is, ha nem követi a szabás a testünk vonalát és nem áll annyira jól, mint máskor. 

Persze a bő nadrág, bő póló együtt nem feltétlenül csinos, ezért esküszöm én az egészalakos ruhákra. No meg azért, mert a szoknya-blúz kombó – főleg ha derékban betűrt darabról van szó –, a test közepén egy teljesen felesleges plusz réteget rak ránk, ami nemcsak optikailag, de kényelem szempontjából sem előnyös. Igazán nagy melegben minden szabadon lélegző felület számít, tehát az a jó szabású ruha, ami tokától bokáig felesleges vágások, redők, pántok nélkül biztosítja a szellőzést. Fontos emellett, hogy csak olyan nyári ruhát válasszunk, aminek nincs bélése, inkább legyen a külső anyag egy lehelettel vastagabb, mint hogy két réteget kelljen elviselni. 

Milyen anyagba járjunk nyáron? 

Nagyon fontos természetesen az alapanyag is. A műszálas ruhák, legyenek bármilyen vékonyak, nem engedik a természetes szellőzést, tapadnak, anyagon belül tartják az izzadságot. Gyakorlatilag bedunsztolnak minket a ruhába, vagyis – bár máskor is ajánlott, mindenféle okokból – ilyenkor kötelező a természetes anyagok után nyúlni.

A tapasztalatok szerint a legjobb kánikula anyagok a selyem, a pamut és a lenvászon.

Selyem 

Én régóta esküszöm a selyemre, mert télen kellemesen lágy és jó aláöltöző lehet, nyáron pedig a bőrünkkel együtt lélegzik. Libbenően finom anyagából csodás darabokat lehet varrni és néha egy vékony selyemkendőnél nem is kell több ahhoz, hogy kimerészkedjünk az utcára – csak ügyesen kell magunkra tekerni azt!

Pamut

Örök klasszikus, ami nyáron minél vékonyabb, annál jobb. Remek nedvszívó képességekkel bír és ahogy a selyem, képes a megfelelő lélegzést biztosítani a bőrnek. 

Lenvászon

A len szintén remek választás. Viselésével nemcsak a bőrünket védjük, de a bolygót is. A len ugyanis a világ egyik legrégebbi alapanyaga, mai napig az egyik legfenntarthatóbbnak tekinthető választás, ha ruházkodásról van szó. Ráadásul a pamuthoz képest termesztése kevesebb vizet igényel, így az ivóvízkészleteink megtartásához is hozzájárul.

jo-nyari-ruha

 

Színek, divatok

Szinte mindenki tudja, de mivel igaz, ismételjük át: nyáron minél világosabb a ruha színe, annál kellemesebb a viselet. A világos színre festett ruhák ugyanis kevesebb hőt vesznek fel, így hűvösebb érzetet keltenek, mint a sötétebb színű ruhák, amelyek gyűjtik a napfényt. Az idei nyár divatja a pasztellszínek köré szerveződik, tehát nem is lesz nehéz úgy felöltözni, hogy divatos és kényelmes is legyen a szerelés!

A kiegészítők terén nem kell a teljes lemondást választanunk, de még véletlenül se tegyünk napközben vastag, az anyagot a bőrünkhöz préselő öveket a ruhákra és felejtsük el a monumentális bizsukat is. Nyáron, amikor jellemzően izzadt, nedves a bőrünk, a bizsuk nyomot hagyhatnak rajtunk, és miattuk allergiás tünetek is jelentkezhetnek!

A méretes darabok meg ugyan látványra mutatósak lehetnek, de minél súlyosabb, vaskosabb ékszereket akasztunk magunkra, annál nehezebb a megfelelő komfortot fenntartani. A kánikula tényleg a „kis semmi” ruhadarabokat viseli el. Minél kevesebb, minél vékonyabb, minél színtelenebb, annál jobb. Jönnek majd azok a hetek, hónapok, amikor rafináltabb szabású ruhákat hordhatunk sok és látványos kiegészítővel. 

Ajánljuk még:

Mitől szép a nő negyven felett? – Egy pszichológus és egy senior modellügynökség vezetőjének véleménye

Manapság gyakran mondjuk, hogy az negyven vagy éppen az ötven az új harminc. Ez a korosztály frissebb, aktívabb, fiatalosabb, mint az előző generációk. Fontos számukra, hogy ne pusztán létezzenek a világban, hanem nyomot hagyjanak, emellett csinosak, okosak és szépek – néha mégis láthatatlanok. Mit tehetnek azok, akik már régebb óta fiatalok, azért, hogy ne maradjanak észrevétlenek a világban? E kérdést szerettük volna minél alaposabban körbejárni, ezért Meskó Norbert pszichológussal és a kizárólag negyven feletti modellekkel dolgozó SilverChic Modellügynökség vezetőjével, Ilkaházi Júliával beszélgettünk a negyvenes nők szépségél.

 

Már követem az oldalt

X