Stílus

2022 a vidám színek éve: ezek az idei tavasz és nyár színei

Tavasszal a természet újraéled, miért ne frissülhetne fel a stílusunk is? Mint minden évben, idén is lesznek trendek és trendszínek, amit szakértők nagy gonddal és fantasztikus érzékkel állítanak össze nekünk. Az idei évre határozottan az optimizmusunkra és vidámságunkra nagy hatást gyakorló üde és harsány színek lesznek a jellemzők. Lássuk, melyek!

A 2022 tavaszi és nyári trendek alapelve

Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezetője korábbi nyilatkozataiból jól látszik, hogy az idei évben nagy hangsúlyt fektettek az optimizmus és vidámság színekben való kifejezésére. Valami egészen új irányzat fogja uralni a tavasz és nyár színvilágát, az eddig ismert divatszabályok határainak átlépésére biztatva az embereket.

Az új szemléletmód és a minél színesebb, derűs színtrend valószínűleg a hosszú ideig tartó, egész bolygónkra kiható járványnak is köszönhető. Annyi nehézséggel és kihívással kellett szembenéznünk, annyi szomorúsággal találkozhattunk, hogy legtöbben ki vagyunk éhezve egy kis könnyedségre és jó kedvre. Ezt felismerte a divatipar is, és igyekeznek segíteni. Azt pedig rengeteg kutatás támasztja alá, hogy a megfelelő színek a hangulatunkra is jó hatását gyakorolhatnak.

Ha én választanék mottót az idei színtrendeknek, azt mondanám, „élj a pillanatnak”. A legfőbb öltözködési elv jól láthatóan az lett, hogy az éppen viselt ruhadarabjaid az aktuális hangulatodat tükrözzék, lehetőleg a szenvedélyedet, a lelkesedésedet és játékosságodat. Éppen ezért az idei trendek szerint bátran kombinálhatsz több színt is, ha éppen ahhoz van kedved. És ha divatos maradnál, egyes színeket külön ajánlanak!

Divatszínek 2022-ben

 
Rózsaszín, az elmaradhatatlan színkirálynő

Kétféle rózsaszín lesz mérvadó idén. Az egyik a pasztellrózsaszín, a másik pedig egy annál sokkal játékosabb árnyalat, a retro időket idéző rágógumi-rózsaszín, ami élénk, üde és határozottan a pozitív hozzáállást sugározza.

 Rágógumis rózsaszín

Kék, ami megtisztítja és felfrissíti lelkünket

Az egyik fajta kék hűvösebb, friss árnyalat. Mintha egy csodálatos és tiszta vízesést öltenénk magunkra. A másik kék vibráló, az energiával töltöttség érzetét kelti.

 Vibráló kék

Korall, ami élénkít

Ez a pirosas szín a tengerekben élő, szemet gyönyörködtető korall színe, ami energetizáló és hangulatemelő.

 Korallos piros

Pattogatottkukorica-sárga, ami melegséget sugároz: 

A pattogatott kukorica színárnyalata kellemes melegséget, kedvességet áraszt.

Különleges barna árnyalatok, izgalmas és meghitt hangulathoz

Azt hiszem, ha a barna és narancssárga szín összeházasodna, káprázatos árnyalatú utódaik születnének. Ez egy természetes szín, az imént említett színek tökéletes keresztezése, ami kreol bőrtípushoz remekül illik. A pörkölt kávészem színéhez hasonlító sötétbarna pedig egyszerűen egy gyönyörű szín, azoknak még inkább elnyerheti tetszését, akik a kávézás szerelmesei.

Kora tavaszi zöld, ami gyengéd és nyugtató

A zöld ezen árnyalatában tényleg benne van minden, ami a természet ébredezését jellemzi. A friss és üde rügyek és hajtások látványa nyugtatóan hatnak ránk, várakozással töltenek el, hiszen tudjuk, hogy az aprócska rügyek csodás leveleket rejtenek, amelyek hamarosan kibontakoznak.

Orchidealila a vidám virágzás jegyében

A virágok iránti szeretetünket és rajongásunkat aligha lehetne szebb színnel kifejezni, mint az orchideákra jellemző halvány lilával.

 Most pedig bemutatok néhány klasszikus árnyalatok, amelyeket a Pantone Color Institute egyszerűen csak „évszakmentes” árnyalatoknak nevez, amelyek sokoldalúsága a hosszú élettartamot fejezi ki.

  • Tisztaság és elegancia: fehér

 A fehér a tisztaság és a letisztultság jelképe, ami átvág a káoszon, kielégítve a könnyed egyszerűség iránti vágyunkat.

 

  •  Ízletes szín: humuszbarna

 Az ízletes humuszkrémet idéző szín olyan klasszikus árnyalat, ami könnyedén teremt megnyugtató közérzetet.

  •  Pihentető zöld

A halvány, kicsit fakó mentaszín pihenteti, valósággal relaxálja az elmét, kitűnő stresszoldó hatással bír.

  •  Egyszerű és nagyszerű: ezerarcú szürke

A világos hamuszürke igazi klasszikus, tekintélyt és magabiztosságot sugalló szín. A mákszemszürke árnyalat pedig mélyszürke, amely a mákgubókban rejtőzködő aprócska magok színét adja vissza, „időtlen ismerősséget” üzen.

 Mákszemszürke

Ki mit viseljen?

Engem abszolút meggyőzött az idei színpaletta. Egytől egyig kellemes, különleges árnyalatok, melyek között mindenki megtalálja a bőrtípusához leginkább illő színt.

Világos bőrtípushoz a púderrózsaszín, rágógumi, hűvös kék, orchidealila, humuszbarna és kora tavaszi zöld passzol a legjobban, mert nem üt el túl élesen a bőrtónustól az árnyalat. Sötétebb tónusnál viszont a korallpiros, élénk és vibráló kék, narancsos barna és a pörkölt kávészem a legideálisabb választás.

Persze ahhoz, hogy igazán tudjuk, mely színek állnak jól, nem árt kicsit utánaolvasni a színtípusoknak, esetleg egy színtanácsadásra ellátogatni. Alapszabályként pedig vésd fel azt, hogy nincs olyan szín, ami ne állna jól valakinek, csak a megfelelő árnyalatot kell megtalálni. Ez pedig nem is olyan nehéz, mint hinnéd! 

Ajánljuk még:

Transzgenerációs örökségünk a népviseletben – Papp Zsófia divattervezővel a nők „virágnyelvéről” beszélgettünk

Valaha a nők nem csupán varrtak maguknak egy szép szoknyát, hanem virágnyelven meséltek. Ma már nem tudjuk dekódolni, hogyan jelentek meg a tatárjárás borzalmai a női ruházatban – ezzel gyógyítva is a sebeket –, de a népviselet ma is továbbélhet, ha új jelentéseket adunk hozzá. Papp Zsófi Virágnyelven című kollekciójával arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogyan lehet továbbvinni generációs örökségünket, tiszteletben tartva a múltat, mégis megújítva azt, hogy a kortárs divat szemüvegén keresztül nézve is értelmezhető legyen.

 

Már követem az oldalt

X