Stílus

Dallamra festett kendők, selyemre álmodott mesék – Kovács Zsóka selyemfestőművésszel beszélgettünk

Télen lágy meleggel takargat, nyáron libbenően hűvös érzés selymet viselni. Természetes, lélegző anyag, ami nem feszül ránk, és nekünk is megadja a szabadság érzését. Kovács Zsóka ezt a csodás anyagot festi, itatja át élettel, színekkel, lepkeszárny finomságú művészi érzékenységgel.

Jól ismerem a selyem érintését én is. Évek óta „vadászok” selyemre a használt ruhákat árusító üzletekben, ez egyfajta értékmentés részemről. Fáj a szívem a kidobott darabokért, még akkor is, ha tudom, az általam megszerzett darabok jelentős része akár 20-25 éves vagy még régebbi. Már nem olyan nemes az anyag, mint újkorában, a textilek kicsit kiszáradnak, törékenyebbek, hamarabb keletkezik rajtuk hasadás, nagyon óvatosan kell velük bánni. Mégis, ha valamelyik darabot felveszem, érzem azt a varázslatot, ami Zsóka alkotásain keresztül még inkább átjön: számomra nála válik kézzelfoghatóvá a viselhető művészet kifejezés. Művészi munkájáról kérdeztem.

Mióta foglalkozol selyemfestéssel?

Egész életemben arra vágytam, hogy szabadon, minden kötöttség nélkül alkothassak, azonban a biztos kereseti lehetőséget választva a közigazgatás különböző területein dolgoztam köztisztviselőként, a Janus Pannonius Tudományegyetem Főiskolai Karán diplomáztam. Alkotni csak korlátozott szabadidőmben tudtam, mégis az első selyemfestői sikerélményemet köztisztviselői pályafutásom alatt tapasztaltam meg. Ez arra inspirált, hogy tudatosan készüljek jövőbeni alkotói életemre. Álmomat nyugdíjasként valósítottam meg. Ma már Budaörs Kamaraerdőn lévő stúdiómban szabadon, saját elképzeléseim szerint alkotok. A selyemfestés varázslatos világában új korszak kezdődött az életemben. 

Miért választottad éppen a selymet?

Sok kézműves-tevékenység kipróbálása után, tizenkét évvel ezelőtt találkoztam a selyemfestéssel. A Teréz körúton sétáltam éppen, amikor észrevettem egy lábam előtt heverő cetlit. A papírra írt szöveg egy több napos mandalafestő tanfolyamra invitált, az egyik napon selyemre is lehetett festeni. Ez nagyon felkeltette az érdeklődésemet, elképzelni sem tudtam, hogyan fog ez megtörténni. Alig vártam, hogy megtapasztalhassam.

Még most is előttem van az a pillanat, amikor a keretre kifeszített hófehér selymen a különböző színek egymással keveredve gyönyörű színátmeneteket, alakzatokat hoznak létre. Teljesen elvarázsolt.

Akkor még nem is sejtettem, hogy ezt a hatást számtalan technika alkalmazásával fokozni is lehet. Tudtam, hogy megérkeztem. Megtaláltam az önkifejezésem finom, nőies eszközét a selyemben. Felemelő érzés volt megtapasztalni a selyem érintését, lágy simogatását, szellőtáncának látványát. Szerelem volt első látásra, amely a mai napig tart.

Lázasan kerestem, kutattam a tanulási lehetőségeket, az alaptechnikát tanfolyamokon sajátítottam el, majd autodidakta módon képeztem tovább magam. Egy éve beiratkoztam a Moszkvai Modern Batik Iskola online mesterkurzusára, hogy még többet tanulhassak a textilművészetről, kreativitásom fejlesztéséről, a művészetekről. Nemcsak az újonnan megszerzett ismereteimnek örülök, hanem annak is, hogy előjönnek a régen elfelejtett orosz szavak, kifejezések, a több éves moszkvai életünk emlékei.  

 

Gyermekkorodban is foglalkoztatott az alkotás? Miket alkottál?

Gyermekkoromban nagyon szerettem a meséket hallgatni, később olvasni, a történeteket lerajzolni, festeni, firkálni. Ez óriási élmény volt számomra. Rajzszakkörbe jártam, ahol különféle kézműves technikákat ismertem meg egy lelkes rajztanár segítségével. Abban az időben egy kisvárosban laktunk, ahol nyertem egy városi rajzversenyt is. Színes ceruzákat, különböző színű gombfestékeket, ecseteket, komolyabb rajzlapokat kaptam, amelyek segítségével életre kelthettem a mesevilágot. Ez az első élmény, az alkotás közben átélt öröm végigkíséri alkotói életemet.

 

Melyek a leggyakoribb motívumok, és miért?

Most, hogy így belegondolok, vidám  kendőimen, sálaimon, stóláimon gyakran megjelennek  az ezer színben pompázó, mesés hagymakupolák, a tarka-barka házak, bennük az élettel teli, melegen világító ablakokkal, a szivárványszínekben pompázó, stilizált fák, az ezerszínű spirálok, a ragyogást, a mozgást, a fényt, az életet megjelenítő textúrák. Ezenkívül kiemelném a fekete-fehér zentangle selymeimet, a dallamra festett kendőimet, a faleveles alkotásaimat. Ezektől a motívumoktól ismerhetők fel alkotásaim. 

Hatással vannak rám a körülöttem lévő világ szépségei, moszkvai életem élményei, Hundertwasser művészetének csodálatos színvilága. Julia Cameron A művész útja című könyvének olvasása óta tudom, hogy a „bennünk élő művész: gyermek”, ebben megerősít Pablo Picasso gondolata is, aki szerint

„Minden gyerek egy művész, a kérdés csak az, hogyan maradjon művész, ha már felnőtt.”

Ma már minden kötöttség nélkül, szabadon engedem a bennem lévő művész-gyermek ösztönös kibontakozását, alkotni vágyását, teremtő erejét. Megtapasztaltam, hogy az alkotás csodálatos élmények sorozata, amely boldogsággal, örömmel tölti meg a lelkemet.     

selyemfestés

 

Van olyan darab, amiről tudod, hogy soha nem leszel képes megválni tőle? 

Éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a családomon, ismerőseimen kívül bárkinek meg merjem mutatni a képeimet, meg tudjak válni akár egytől is. Alkotásaim a lelkem darabjai. Érzelmileg kötődöm hozzájuk, úgy, mint anya a gyermekéhez. Amikor rájöttem arra, hogy képes vagyok újat teremteni, valamint megtapasztaltam azt, hogy másokat is megérintenek munkáim, ekkor kezdtem elengedni az alkotásaimat.

Jó érzéssel tölt el az a tudat, hogy az emberek viselik a selymeimet, képeim az otthonaik falát díszítik.

Vannak azonban olyan alkotásaim, amelyektől nem tudnék megválni. Ilyen az első sálam, az első selyemruhám, ezenkívül az első napfénnyel festett képem, amelyre ha ránézek, ma is eszembe jut annak a csodás, forró nyári napnak a hangulata, amikor megfestettem.   

Ahogy látom, a selyem nálad nemcsak a falra kerül, hanem veled él, hordható darabokat is készítesz. Te is varrod meg őket?

A selyemfestés örömforrás, varázslat. Elsősorban otthonom díszítésére festettem modern, melegséget, szépséget, harmóniát sugárzó lakberendezési tárgyakat. Így születtek meg nagyméretű képeim, puha selyempárnáim, pillekönnyű függönyeim. Még javában dolgoztam, amikor egy ötlettől vezérelve megfestettem életem első extravagáns selyemsálát is, hogy feldobjam a kissé unalmas fehér blúzomat, szürke kosztümömet. A kolléganőim nagyon megdicsérték a nyakamon elegánsan megkötött selyemsálamat, és arról érdeklődtek, hol vettem. Amikor megmondtam, hogy én készítettem, alig hitték el. Arra kértek, hogy nekik is fessek ilyen szépséget. Ez nagyon inspiráló volt számomra. Innen kezdődött tulajdonképpen a kézműves „selyemfestői karrierem”.

Ma már rendszeres résztvevője vagyok a Várkert Bazár kortárs iparművészeti vásárainak és a Mesterségek Ünnepének. Egyre nagyobb és különböző fajta selymet kezdtem festeni, majd elkészült az első selyem ruhaanyag, amelyből a varrónőm megvarrta az első selyemruhám.  

selyemfestés

 

Tanítasz is selyemfestést?

Eddig nagyon sokan kerestek meg azzal, hogy tanítsam ezt a csodálatos mesterséget. Tudom, hogy mit éreznek a tanulni vágyók, hiszen bennem is óriási tudásszomj volt és van még a mai napig is, de idő hiányában tanítást nem tudok vállalni. Azonban egy felkérésnek eleget téve itt, Kamaraerdőn tartottam már az érdeklődök számára egy selyemfestő workshopot. Nagyon szívesen adok tanácsot, ajánlok jól felkészült oktatókat, tanárokat, könyveket, tanulási lehetőségeket.  

Hogyan zajlik az alkotás nálad? Intuíció alapján, ez egy belső folyamat?

A selyemfestés számomra a művészi szabadságom, önkifejezésem eszköze. A körülöttem lévő világ szépségeit, a természet csodáit, az évszakok változásait, átélt élményeimet, érzéseimet, hangulataimat öntöm képi formába úgy, ahogyan én látom a körülöttem lévő világot. Mindegyik alkotásomhoz emlékek, történetek fűznek.

A képeim ötletei intuícióból születnek, amelyek megtervezett alkotásként válnak láthatóvá a selymen.

A hordható selymeim, lakberendezési tárgyaim túlnyomó részt tervezetten készülnek, de mostanában nagyon szeretek improvizálni, amelyet magamban szabad szárnyalásnak nevezek. Többször festettem már fülbemászó dallamra vagy csak úgy firkálgatva. Ilyen ötleteimből születnek a vidám, modern, exkluzív, extravagáns, színpompás, fekete-fehér vagy a kissé visszafogottabb selymeim. 

selyemfestés

 

Hogyan zajlik a gyakorlatban a selyemfestés? Hogy képzeljem el?

Amikor alakzatokat, mintákat festek, a hófehér selymet gumis karmok segítségével keretre feszítem. Ehhez különböző nagyságú kereteim vannak. Kikészítem a festéshez használt eszközöket: ecseteket, festékeket, kontúrozókat, effekteket, és elkezdem az alkotást. Természetesen vannak olyan technikák, amelyekhez nem kell kifeszíteni a selymet, itt másfajta festésmódszert használok.

Az alkalmazott technikától függően valamikor napokig festek egy selymet, de előfordul olyan is, hogy három óra alatt elkészül egy selyemsál. Ebben a szakaszban azonban csak az alkotás folyamata fejeződik be. A következő lépés során a megfestett selymet papírrétegek közé teszem, majd egy fémrúd segítségével feltekercselem. Ezután ezt a tekercset beteszem egy speciális gőzfixáló berendezésbe, amely gőzt fejleszt, és 4 órán keresztül párolom. Ez azért fontos, hogy fixálódjanak a pigmentek, a selyem ragyogó színt és fényt kapjon, puha tapintású legyen. A gőzölés végén nagy öröm kicsomagolni az elkészült alkotást és gyönyörködni a végeredményben. Ezt követi a mosás, a vasalás és az elkészült alkotás fotózása. Képeimet kifeszítem vagy képkeretezőhöz viszem.  

selyemfestés

 

Mennyi időt vesz igénybe például egy selyemtunika elkészítése?

Egy selyemtunikához szükséges ruhaanyag festése függ annak nagyságától és az alkalmazott technikától. Például a csatolt fotón látható kék lepkés ruhaanyag két egyforma nagyságú selyemanyagból áll, batikolás technikájával készült. Ennek elkészítése kb. 40 óra, amely azt jelenti, hogy négy nap. Azonban ez az idő a rétegek száradása miatt csak nyáron érvényes, télen eltarthat akár egy hétig is.

Milyen festéket használsz?

Vízbázisú festéket használok, amelyet gőzzel kell fixálni.

selyemfestés

 

Hol látod a selyem használatát a fenntartható divat útján? Lehet kapcsolat a kettő között? 

A selyem felhasználási területe széleskörű, hiszen nemcsak az öltözködésben, hanem a lakberendezésben, a képzőművészetben, a gyógyászatban és a könnyűiparban is használják. A keletkező selyemhulladék is újrahasznosítható. Én például selyemmel bevont karkötőket is készítek a maradék anyagokból, de készülhet ebből akár egy nyakék is.

Úgy vélem, aki selymet használ, sokat tesz a környezetünk védelméért, fenntartható világunkért.

A selyem egyetlen negatív tulajdonsága a borsos ára, amely miatt sajnos ma még sokak számára a luxustermékek kategóriájába tartozik. Pedig érdemes kézműves selyemre költeni, mert egytől egyig kézzel készült, egyedi alkotások, természetes anyagok, amelyek megfelelő használat mellett szinte örökéletű, különlegesen elegáns, divatos darabok maradnak.       

selyemfestés

 

Miért ajánlod a selymet ruhának? Milyen kiemelkedő tulajdonságai vannak a selyemnek, amit te magad is megtapasztaltál? 

A selyem kiváló tulajdonságokkal rendelkezik: természetes, hipoallergén, finom, légies, puha tapintású különleges anyag, a szövetek királynője. Bőrbarát, nedvszívó, rugalmas, környezetbarát anyag, csökkenti az elektroszmog káros hatásait. Amikor az általam festett selyemruháimat viselem, királynőnek érzem magam.

Véleményem szerint egy selyemruha akkor szép, ha bő fazonnal készül, így forró nyári napon hűsítően lengi körül a testet, és az időnkét feltámadó, langyos szellő egy pillanatra láttatja csak az alak sziluettjét. Szinte nem is kell szabni, csak össze kell varrni az oldalait, mert annyira pillekönnyű, lágyan omló, hogy mindenkinek felveszi testének körvonalait úgy, hogy közben elegánsan ápol és eltakar.

Kezelésük nagyon egyszerű. Kézzel, langyos vízben, pár csepp gyapjúmosószerrel, óvatosan nyomkodva kell kimosni, majd egy kissé ecetes vízben kiöblíteni. Nem szabad csavarni, klórral nem érintkezhet. A vizes selymet száraz törölközőbe kell tenni, majd óvatosan nyomkodva kell felitatni róla a vizet. Ezután nedvesen, forró vasalóval kell kivasalni. Van, aki nem is vasalja, mert tetszik neki a megszáradt selyem textúrája.  

(Ha a gyapjúholmidat is óvnád, ÍGY érdemes eljárni.)

Milyen elismerésekben volt már részed a művészi munkád kapcsán?

Megtisztelő elismerésnek tartom, hogy a Déméter Alapítvány 2020-ban az augusztus hónap csupaszív alkotójának választott. Boldogsággal tölt el, hogy egyre többen követik a kézműves oldalamat, látogatják a weblapomat, vásárolják selymeimet. Alkotásaim eljutottak már a világ több részére: csak érdekességként említem meg az Egyesült Államokat és Szibériát. Tagja vagyok a nemzetközi selyemfestők szakmai közösségének, a SPIN-nek, ahonnan sok pozitív szakmai visszajelzést kapok.

Felfigyelt alkotásaimra a Canvas Arts nemzetközi művészeti oldal csapata, akik felvételt készítettek a stúdiómban a Vidám macskák című alkotásom festési folyamatáról. A négyórás felvétel három perces, rövidített videója felkerült a Canvas Arts Facebook-oldalára, és ma már több mint százezren látták a világon. Ez a videó a kézműves oldalamon is látható.

Megkeresett a Duna TV Divat és Dizájn című műsorának szerkesztője is, aki e műsor keretein belül bemutatta alkotóéletem egy szeletét. Elismerés számomra az is, hogy amatőrként eljuthattam a kortárs iparművészeti vásárokra, a Mesterségek Ünnepére. A képeimet kiállításon mutathattam be Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban, valamint Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor könyvtárban. Ugyanitt tárlatvezetésre kértek fel 2020-ban a Magyar Festészet Napja alkalmából. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy 2020-as kiállításaimat Kósa Klára keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitotta meg minden alkalommal. Végtelenül hálás vagyok a sorsnak, hogy mindez megtörtént velem. 

(Te tudod, miben rejlik a kézműves tevékenység gyógyító ereje? Olvasd el korábbi cikkünket!)

Képek forrása: Kovács Zsóka kézműves selymei Facebook-oldal

Ajánljuk még:

Ingyen fűtés: használd a komposztod!

A komposzt hőjének kiaknázása korántsem újkeletű megoldás, már a régi templomos lovagok is hasznosították épületeikben. Az energia kincs, ez most már talán mindenki számára világos: így aztán korántsem mindegy, hogyan bánunk vele, vagy éppen hogyan állítjuk elő! A modern technológiák mellett a jól kipróbált, sokat bizonyított régi megoldásokat is érdemes használni.

 

Már követem az oldalt

X