Pszicho

TikToktól Káinig, avagy megértettem, miért nem horgaszthatom a fejem

Egy illúzióval szegényebb, egy függőséggel gazdagabb lettem – nagyjából így írnám le a TikTokkal való megismerkedésemet. Aztán rájöttem, ha felemelem a fejem, az elém táruló világ is megváltozik. Mert egy jó beszélgetés, egy izgalmas előadás, egy kis munka a kertben – csupa-csupa lehetőség felnézni, nevetni és akár változtatni is, ha úgy érzem, körbe-körbe forgok a bánatom körül.

A TikTok mostanában sokszor ajánl nekem gyógytornás videókat – érzékelné vajon, hogy túl sok időt nyomkodom a telefonom? Ez az elmúlt másfél évben valóban így alakult, de nem kezdek bele – a karanténnosztalgia meglehetősen terméketlen dolog.

Terméketlen dolog, ilyenkor az ember örüljön, hogy nyaral, vagy ha ő nem is, de legalább az ismerősei – azonban a delta variáns és a híradásokban emelkedőnek mutatkozó esetszámok adnak némi aggodalomra okot. Akárhogy lesz is, egyben biztos vagyok: soha többé nem lesz olyan rossz, mint a lezárások legelső napjaiban, 2020 márciusában. Akkor töltöttem le a TikTokot – azzal áltattam magam, hogy az akkori munkahelyemen, egy középiskolások segítésével foglalkozó alapítványnál majd hasznos tudás lesz, ha kicsit jobban megismerem, mivel foglalkoznak a fiatalok. Egy illúzióval szegényebb, egy függőséggel gazdagabb lettem. Így megy ez.

Mindez azért jutott eszembe, mert a héten egy formabontó catwalk-kóruskoncerten voltam, amelyen pont ezzel, a karanténnal és a bezártság ránk (és a kamránkra) gyakorolt hatásával foglalkoztak, egy zenés borkóstoló keretében. A szédületes jelmezekben, pazar fejdíszekkel felvonuló énekesek produkciójában felnagyítva, kifigurázva láttam viszont a színpadon a vészterhes, tavaly tavaszi időszakot, benne a receptek után kapkodó, kétségbeesett, bánatos háziasszonyt – jómagamat. Az előadás első tíz percében, egy pohár fanyar tokaji fölött patakzottak a könnyeim a röhögéstől. Néha-néha utána is.

Nemrég beszélgettem egy általam nagyra tartott emberrel. Már csak haloványan sejtem, mi volt az apropó, de egy mondata nagyon megmaradt bennem:

„Zsuzsa, emlékezzen arra a mozzanatra, amikor Káin lehorgasztotta a fejét.”

Akkor nem teljesen értettem, mit szeretne mondani a teremtéstörténet első gyilkosságának eme mozzanatával, és próbáltam rájönni, vajon én mikor ülök lehajtott, lehorgasztott, leszegett fejjel.

Leszegett fejjel ülni egy-egy vita közben robbanásveszélyes állapot, amikor – mint egy körforgalomba be, de onnan ki nem hajtva – kering bennem a sértettségem, dühöm, visszhangzanak bennem az élmények, mondatok, amik megbántottak. Nem véletlen, hogy a gépeltérítő terroristák sem engedik meg a túszoknak, hogy felnézzenek. Ha látnák az arcukat, az arcukban az egyéni történeteiket, ki tudja, még a végén szimpátia ébredne bennük irántuk, és képtelenek lennének a pusztulásba vinni őket, mint vélt ellenségeiket.

Persze nemcsak másokra, önmagamra is haragudhatok leszegett, homokba dugott fejjel. Amikor azt gondolom: nem is olyan rossz a helyzet, nem is olyan fájó, amit a másik tesz velem, máshol sem lenne jobb, nem fog engem már senki szeretni. Nagyon nehéz úgy tartósan benne maradni hasonló, önpusztító helyzetekben, ha szembenéztünk velük, és nem a magunk kis illúzióit dédelgetjük, ha nem tagadjuk, milyen rosszul vagyunk. A drog-, alkohol- vagy viselkedésfüggőségekkel való megküzdésnek is

első lépése a szembesülés, amikor felemelt fővel, tudatosan nézünk rá az életünkre.

Messzire vezet ez, pedig csak arra csodálkoztam rá, vajon miért ajánl sorozatban nyakkiegyenesítő gyógytornás videókat nekem a közösségi média. Lehet, hogy tényleg érdemes lenne felnéznem, kiropogtatni a hátam, nagy levegőt venni?

Mi segíthet vajon nézőpontot váltani? Szerintem van, hogy ehhez kell valamilyen külső segítség: kimenni kertészkedni, elmenni megnézni egy jó előadást. Bölcs emberekkel beszélgetni. Utazni. Megnézni a bárányfelhőket – ilyenkor, júliusban a legszebbek. Kicsit félretenni a kütyüt, a kommentet, a hírt. Észben tartani, mert tulajdonképpen egyszerű: fel a fejjel.

 

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X