Pszicho

Lelazít, mélyre visz és felemel – Ez az autogén tréning

Az, hogy a testedzés fontos, mára szinte mindenki számára alapvető információ. De mi van az elmével? A mentális egészség védelme sem elhanyagolható ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Ebben segíthet az autogén tréning!

Mi az az autogén tréning?

Ha két szóval kellene megadnom a választ, azt mondanám: relaxációs módszer. Ezt hallva néhányan izgatottak lesznek, mások azt gondolják, akkor humbug ez is. Utóbbiakban előjöhetnek a képek a lótuszülésben, hümmögve, tenyerüket felfelé tartva ülő meditálókról, majd azt mondják, „köszi, ezt nem”.

Szerencsére a valóságban az autogén tréning közel sem humbug, sőt. Ez az egyik olyan relaxációs módszer, amit a legtöbbet kutattak, és amivel kapcsolatban a legtöbbször bizonyították, hogy hatásos. És egyszerű, mint az egyszer egy. Az autogén tréning során ugyanis  nem csinálunk mást, mint

bizonyos gyakorlatok ismételgetésével erősítjük az eleve bennünk lévő gyógyító folyamatokat.

Az emberi elme és test képes az öngyógyításra, és ezt a működésmódunkat erősítheti az, hogy autogén tréningezünk.

A saját lelki folyamatainkkal dolgozunk közben aktívan, éppen ezt jelenti az autogén szócska. Azt, hogy mi befolyásoljuk saját magunkat. Az ilyenfajta munkának terápiás jellege is lehet, ugyanakkor az önismeret mélyítésére is nagyon jól használható. Általa lecsendesíthető a háborgó elme, megnyugtatható a stressztől zakatoló szív és a felhevült légzés is. Egy olyan tudás, amit bármikor, bárhol elővehetünk, ha tudunk naponta 5-10 percet szánni magunkra.

Az autogén tréning tanulása és gyakorlása

Az autogén tréning ötvözi több másik technika gyakorlatait. Beépített például a jógából bizonyos mozdulatokat és használja a légzéskontrollálás előnyeit és tudását is. Eszköztára limitált, de a legjobb helyekről gyűjtötte – ezért is bizonyított, hogy működik.

Ugyanakkor amilyen összetett a hatása, olyan egyszerű elsajátítani magát a módszert: mindössze hat gyakorlatot kell megtanulni. Ez a tanulás 12-15 alkalom alatt meg is történhet a megfelelő szakemberrel, utána pedig mi magunk döntünk róla, mennyit, mikor és mire használjuk az autogén tréninget.

Az elsajátított gyakorlatok többféle testérzet megtapasztalására irányulnak, például a test érzésszinten történő elnehezítésére, vagy éppen a melegség-érzet okozására. Az alapok után létezik célzott gyakorlat arra is, hogyan figyeljük meg és kontrolláljuk a szívverésünket, légzésünket.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy képzett vezetővel megtanuljuk, milyen érzés, mikor a testünk elnehezedik vagy éppen ellazul, majd ezen tapasztalatok mentén beszélgetéssel mélyítjük önmagunkról való tudásunkat. Gyakori élmény, hogy egy-egy autogén tréning-folyamat után (kb 10-20 perc) nyugodtabbak vagyunk, vagyis csökkentettük a bennünk lévő stressz szintjét.

Már csak azért is garantált, hogy ez bekövetkezik, ha jól csináljuk az autogén tréninget, mert a szervezetünk anatómiailag

nem képes stresszelni úgy, hogy a test ellazult állapotban van. 

Természetesen ezt a „lazulást” és a többi instrukció megvalósítását is gyakorolni kell az oktató által vezetett alkalmak közt is. Ez nagyjából naponta 5-20 percet vesz igénybe, de elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban jól tudjuk használni a módszert. Egyénileg és csoportosan is megtanulható minden, így választhatunk, számunkra mi a kényelmesebb.

Akinek tetszik az autogén, tovább is mélyülhet a témában, ugyanis erre az alapra épül a szimbólumterápia, aminek során – az ellazult állapot elérése után – konkrét gyakorlatokat végzünk a saját elménken belül.

Mikor jó nekünk az autogén?

Autogén tréninget nem csak akkor érdemes elkezdeni tanulni, amikor már úgy érezzük, gond van. Sőt! Ha autogén tréninget alkalmazunk, megtaníthatjuk ellazulni saját magunkat. Ez pedig javítani fogja azt a képességünket, ahogy a stresszt tűrjük és kezeljük. 

Egyes leírások szerint a relaxáció segít minket akár abban is, hogy testi szinten változást érjünk el, így különösen hatékony lehet egyes pszichoszomatikus betegségek kezelésénél is. Általánosságban hatást gyakorol az immunrendszerre, így fokozva annak ellenállóképességét. Jó kiegészítője lehet a szorongás, depresszió, vagy akár az alvási problémák kezelésének is.

Természetesen olyan helyzetek is vannak, amikor nem ajánlott az autogén tréning. Ilyen állapot, ha epilepsziával élünk, vagy bizonyos pszichiátriai betegségekkel (például a pszichózis vagy a paranoia). Más írások szerint cukorbetegségben vagy súlyos szívproblémák esetén szintén nem javasolt a módszer alkalmazása. Indulásból ugyanakkor ne állítson meg bennünket semmi, mert ha úgy találná az oktató, hogy számunkra nem megfelelő a módszer, biztosan szól! Ha pedig nekünk való, sokáig élvezhetjük pozitív hatásait, ugyanis a képzés során megtanuljuk saját magunkon, egyedül alkalmazni az autogén tréninget. Nem kell tehát évekig tartó folyamatokra elköteleződni szakember mellett, ami nagy segítség lehet sokak számára.

A szerző pszichológus. Többi cikkét, amelyben egyéb módszereket mutat be vagy gyakran ismételt kérdéseket jár körül, ITT TALÁLOD.