Pszicho

Ha szeretnél emlékezni az álmaidra, egy speciális edzéssel sikerülhet

Álmodni emberi (és egyébként állati) dolog, mindennapos esemény, még akkor is, ha nem emlékszünk rá. A REM fázisban létrejövő álmaink kristálytiszták, részletesek és átfogó történettel rendelkeznek, akár egy film. Ha ezekre emlékezni tudunk, az szerencsés adottság. Van azonban az izgalomnak és kalandnak egy egészen magas formája: a tudatos álmodás.

Mi a tudatos álom?

A tudatos álom azt jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy éppen álmodunk. Az ilyen álmok rendszerint elvontak, bizarrak tudnak lenni. A legnagyobb értékük abban rejlik, hogy bizonyos esetekben a kezünkbe adják az irányítást. Felmérések szerint ez egyáltalán nem egy általános, gyakori jelenség. Bár a felnőttek közel 55 százaléka megtapasztalja életében legalább egyszer, spontán módon a tudatos álom adta kalandokat, csupán az emberek 23 százaléka álmodik legalább havonta egyszer tudatosan. Az álom irányításának képességet egyes kutatók az agykérgi aktivitás magasabb szintjéhez kötik.

Azt is mondhatnánk, hogy a tudatos álom az ébrenlét és az alvás állapotainak szerelemgyermeke. Míg az egyszerű álmok az alvás eltérő szakaszaiban is megjelenhetnek, a tudatos álmok többsége a REM fázisban kel életre. Olyanok, akár egy belső szoba, aminek előtere az egyszerű álom.

Tudatos álmodás és egészség

A tudatos álmot sok tanulmány a mentális állóképesség, rugalmasság (reziliencia) fejlődéséhez köti. Feltételezhető tehát, hogy ezek megélése valamilyen módon hozzájárul a stresszel való eredményesebb megküzdéshez. Ez azonban nem kifejezetten a tudatos álmokhoz köthető, mind a REM, mind a NREM fázis álmai fontos szerepet játszanak a tanulásban, a kreativitásban és a jutalomkereső magatartásban.

Fontos az álom tartalma is, különösen a tudatos álmok esetében. Egyes kutatások szerint pozitív attitűdöt, magabiztosságot, a frissesség érzetét adják ébredés után. Ráadásul korábbi kutatások alapján a tudatos álmodás alkalmas lehet a teljesítmény növelésére is. Vizsgálatok bizonyítják, a tudatos álomban végzett gyakorlás legalább annyira hatékony, mint az éber állapotban végzett fizikai vagy mentális gyakorlás. Elképzelhető, hogy a jövőben a tudatos álom hasznos lehet például az atléták vagy rehabilitációban részt vevő egyének számára is.

Tudatos álmodásra fel?

Rengeteg film és könyv boncolgatta már a tudatos álom misztikumát. Az Eredet c. filmben a tudatos álom az emlékek módosításának kulcsa. Egy módszer, mellyel az ember múltja meghamisítható, a valósága eltorzítható. Újabb sorozatok, mint a Ne higgy a szemének! pedig kiterjesztik a tudatos álom határait a való világra is. Ezek az alkotások különböző eszközökben vagy gyakorlatokban adják meg a tudatos álom receptjét. De mit mond a tudomány, hogyan lehetünk mi is képesek a tudatos álmodásra?

  • Valóságteszt: Ezzel a gyakorlattal ébrenléti állapotban tudod előkészíteni a tudatos álmodást. Spontán tedd fel magadnak a nap folyamán a kérdést: most álmodom? Majd aktívan figyeld meg a környezeted és bizonyosodj meg róla, hogy nem. Ez hasonló ahhoz, ahogy a fentebb említett sorozatban is a főhős megszámolta az ujjait, megfigyelte a testét, vagy ahogyan az Eredet hősei maguknál hordtak egy tárgyat.
  • Álomnapló: Minden reggel írd fel, mire emlékszel az előző esti álmaidból. Minden feleslegesnek tűnő részletet írj le, ezzel fejlesztheted a készséget, hogy könnyebben emlékezz az álmaidra. E nélkül kicsi a valószínűsége, hogy tudatosan álmodj.
  • Ébresztő! Állítsd be az órádat, hogy öt óra alvás után keltsen fel. Ha felébredtél, egy ideig maradj is ébren, olvasgass esetleg, majd aludj vissza. Jó eséllyel eléred a REM fázist, amely a tudatos álom előzménye.
  • Emlékezz, avagy MILD technika (mnemonic induction of lucid dreams)! Ez a módszer egyszerű, de fontos előfeltételei vannak, melyeket a korábbi stratégiákkal tudunk előkészíteni. Itt is fel kell magunkat ébresztenünk öt óra alvás után, és próbáljuk arra programozni az agyunkat, hogy emlékezzen rá, hogy csak álmodik. Ennek érdekében visszaalvás előtt mondogassuk őszinte átéléssel: „legközelebb, mikor álmodok, emlékezni akarok rá, hogy álmodok” vagy, hogy „tudatosan fogok álmodni”.

Egyes beszámolók még kiegészítik ezt egy végső lépéssel. Amikor úgy érzed, hogy igazán relaxált állapotba kerültél és mindjárt elalszol, idézz fel egy korábbi álomrészletet olyan részletesen, amennyire csak tudod. Majd keress egy „álom jelet”, azaz valami olyasmit, ami szokatlan (legyen az tárgy, környezeti elem, élmény), és ami felfedi előtted, hogy álomról van szó. Ekkor mondd ki, hogy: álmodok!

A tudatos álom alapvetően egy felszabadító és izgalmas élmény. Gyakorlása azonban összekapcsolódhat egy korántsem kellemes, esetenként ijesztő jelenséggel is: az alvásparalízissel. Ez az alvás-ébrenlét szabályozásának zavara, amikor a REM fázisban a tudatunk felébred. Ebben az állapotban azt éljük át, hogy míg teljesen éberek és tudatosak vagyunk, a testünk a REM fázisra illő bénultságban van. Ez rémisztő lehet, és ha előfordul velünk, próbáljuk magunkat arra emlékeztetni, hogy ez csak egy átmeneti állapot.

Én magam sosem gyakoroltam direkt a tudatos álmodást, álom naplót is hobbiból vezetek és csak azt írom le, ami számomra nagyon emlékezetes volt. Mégis többször volt részem a tudatos álom adta varázslatokban (zeneművek komponálása, repülés, könnyed futás egy patakban), de az alvásparalízis rémisztő fogságában is. Így hát azt tanácsolom, mindenki maga döntse el, hogy nekivág-e meghódítani az álmok világát.

Ha gyanús és feltűnik, hogy huzamosabb ideje nem alszunk jól, mindig fáradtan ébredünk, alvási apnoe-ra is gyanakodni kell! 

 

Már követem az oldalt

X