Egészség

Alvási apnoé: amikor azért nem pihened ki magad, mert rosszul veszed a levegőt

Nagyon sok ötven év feletti, szenior diákom panaszkodik arra, hogy ahogy idősödik, egyre kevesebbet alszik, s nagyon sokszor előfordul vele, hogy fáradtan, sőt: nem egyszer még annál is fáradtabban ébred, mint ahogy lefeküdt.

Panaszuk első felére egyszerű a válasz: ahogy telnek az esztendők, az ember egyre kevesebb időt tud alvással tölteni – egyre később alszunk el, és egyre korábban kelünk. Ritka kivétel az olyan idős ember, aki naponta nyolc órát is alszik, ezért is értékelődik fel a délutáni pihenés fontossága, amely akár csak egy fél- vagy egyórás alvás formájában nagyjából pótolni tudja a hiányt. Ugyanígy különlegesen fontos alvási körülményeink javítása: a zaj- és pormentes közeg, illetve a teljes sötétség biztosítása.

De reggeli fáradtságunkat nemcsak az okozhatja, hogy az évek előrehaladtával kevesebbet alszunk – betegségek jele is lehet, amelyeket időben észre kell vennünk, hogy megfelelően kezelhetők legyenek. A fáradt ébredés hátterében nagyon sokszor az úgynevezett apnoés zavarok állnak. Az ógörög kifejezés lélegzet nélküli állapotot jelent, s szó szerint leírja, ami ilyenkor történik: különféle okok következtében (amelyek alapján az apnoét tipizálni lehet) ritkábban vesszük a levegőt alvás közben, s ez sajnos, ha nem is gyakorta, de a legsúlyosabb esetben addig fajulhat, hogy az illető öt-hat percig is „elfelejt” levegőt venni, és megfullad. Nem is gondolnánk, hogy az apnoé sajnos egyre elterjedtebb a világban, az USA-ban például az Alvási Apnoé Szövetség 2020-as kutatásai alapján jelenleg 22 millió ember él diagnosztizált apnoéval.

Az apnoé nagyon gyakran jár hangos horkolással is, s ez a lélegzés szabálytalan ritmusával együtt erősen megterheli a szervezetet, s így nem meglepő, hogy fáradtan ébredünk, akkor is, ha adott esetben önmagunkhoz képest többet aludtunk. Az apnoé súlyos változatában komoly terápiák (pl. légzéssegítő maszk, vagy a garatot szabadon tartó protézis, esetleg a légzési akadályokat felszabadító műtét) szükségesek, de első körben nagyon fontos túlsúly esetén a mihamarabbi fogyás, s a lehetőség szerinti stresszmentes élet. Szintén fontos, hogy ellenőrizzük a cukorszintünket is, mert nem egyszer az apnoé szoros kapcsolatban van a diabétesszel.

Amennyiben félünk attól, hogy esetleg nálunk is fennáll ez az állapot, és még rövidebb légzéskimaradást sem szeretnénk megélni, érdemes telefonunkra letölteni valamilyen apnoét kezelő segédprogramot (ezek legismertebbje a SleepTracker, a SleepScore vagy az AppneaApp), amely érzékeli, hogy hosszabb ideje nem veszünk levegőt, s így azonnal beriaszt, sőt: intelligensebb változatai még zenét is szolgáltatnak a kényelmes elalváshoz. Nem szólván arról, hogy ezek az alkalmazások tárolják az alvási adatainkat, így mi is folyamatosan ellenőrizhetjük alvásunk idejét és minőségét.

Nagyon fontos, hogy vegyük észre az alvás során történő légzési nehézségeket, hogy időben tudjuk kezelni a problémát! Mert ez a rendellenesség odafigyeléssel teljes mértékben gyógyítható!

Tudtad, hogy hogy néhány módszerrel kevesebb alvási idő alatt is kipihenheted magad

Ajánljuk még:

A leggyakoribb tanácsunk segít a legritkábban az idősek alvászavarán

A kor előrehaladtával a legtöbb embernél fokozódnak az alvási nehézségek: idősebb korban később és nehezebben alszunk el, kevesebb időt töltünk mélyalvásban és hamarabb kelünk, mint fiatalabb korunkban. A nép bölcsességek pedig, amiket e probléma orvoslására hallunk, sokszor csak messzebb visznek az igazságtól.

 

Már követem az oldalt

X