Otthon

Szerencsét hoz, csak kiborít: pókok (elleni trükkök) a lakásban

Akár meg is örülhetnénk annak, amikor pókot találunk a lakásban, hiszen állítólag szerencsét hoznak. Csakhogy sokan irtóznak ezektől a nyolclábú állatoktól, a pókháló pedig nem igazán kelti a tiszta és rendezett otthon érzetét. Milyen pókokkal találkozhatunk a lakásban, és mit tehetünk ellenük? Ennek (is) utánajártunk!

Mindenkinek megvannak a maga félelmei, a húgom a pókoktól retteg. Ha meglát egyet a szoba sarkában, addig nem nyugszik, míg valahogyan ki nem tette a szűrét. Hozzáérni nem mer, sikítani azonban annál hangosabban tud. Azt meg végképp képtelen elképzeli, hogy elaludjon azzal a tudattal, hogy egy nyolclábú szörny szögezi rá félelmetes tekintetét a fal és a szekrény találkozásának félhomályos rejtekéből… Szóval, gyerekkoromban megedzőttem, össze tudom szedni, ki tudom tenni a pókokat a lakásból – bizony időről időre megjelennek, bármennyit is takarít az ember.

A pókoktól való félelem az egyik leggyakoribb fóbia, amivel a hétköznapok során találkozhatunk. Félhetünk a csípéseiktől, vagy elgondolkodhatunk azon a városi legendán, miszerint állítólag évente három-négy pókot minden ember lenyel álmában anélkül, hogy tudna róla… Ráadásul a pókhálókat gyakran használják kísértetjárta vagy természetfeletti erők által birtokba vett helyek „dekorációjaként”, ami ugyancsak a pókok félelmetességét erősíti egyesek képzeletében. (Pedig a pókhálók már-már tökéletesnek mondható alkotások, alaposan megszerkesztettek és erősek, aminek elkészítéséhez kemény munkára és kitartásra van szükség még a pókok világában is!) Általában a megjelenésük, a hosszú, szőrös lábaik, a sok apró szemük és a kis csáprágóik azok, amik undort keltek – másokat viszont éppen ez, a természet alkotta szépségük bővül el.

A pók jelenléte a házban babonás hiedelmekkel és spirituális jelentéssel is bír egyesek számára.

  • A pókháló jelenléte azt jelezheti, hogy valaki csapdában érzi magát az élete valamely területén.
  • Érezheti valaki úgy, hogy a falon mozdulatlanul álló pók éppen őt figyeli, ami jelentheti azt, hogy az életében van valaki, aki hasonlóan kitartóan figyel az illetőre, hogy a megfelelő pillanatban kihasználhassa a gyengeségét, hibáját.
  • Jelenthet türelmet is, ha úgy vesszük, hogy a pók kitartó mozdulatlansága bennünket is kitartásra és türelemre figyelmeztet valamely probléma megoldását illetően.
  • A már említett kemény munkát, elhivatottságot és kitartást is jelezheti a pók és a pókháló jelenléte az otthonunkban, hiszen a pókháló elkészítése is pontosan ezeket a tulajdonságokat igényli.
  • Bár a pókhálót ösztönösen készítik a pókok, annak felfedezése jelezheti a kreativitás szükségességét az életünk valamelyik területén.
  • Az összekapcsolódásra, az összefüggések fontosságára is felhívhatják a figyelmünket a pókháló összefont szálai, sőt, még az internet hálójára is asszociálhatunk belőle, ami ugyancsak a kapcsolatokról, a kapcsolódásokról szól.
  • Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a szerencse: a legtöbben bizonyára arra gondolunk a lakásban megpillantott pók láttán, hogy szerencsét hozhatnak – ezért nem szabad megölni, csak óvatosan kitenni a házunkból.
  • Mivel a Föld szinte bármely pontján találkozhatunk pókokkal, ennek a kis ízeltlábúnak a jelenléte eszünkbe juttathatja, az alkalmazkodás, vagy éppen az ellenállóképesség fontosságát bizonyos helyzetekben.
  • A pókokhoz jellemzően női energiát szokás párosítani, valamint olyan tulajdonságokat, mint az intuíció. Vagyis a pók látványa azt is üzenheti számunkra, hogy az adott élethelyzetünkben a női(es) oldalunkra van szükségünk a mindennapokban, vagy egyes problémák megoldásához.
  • Egyesek úgy hiszik, hogy az otthonunkban megjelenő pók a közelgő változásra, átmenetre hívja fel a figyelmet. A változástól azonban nem szabad félni, mert mindig új lehetőségeket rejt magában, és a pók arra is emlékeztet, hogy készen álljon megragadni bármit, amit a sors felénk sodor.
  • Mások pedig úgy tartják, hogy a pókok éppen veszélyt jósolhatnak a lakók számára, s aki megpillantja a szoba sarkában, az jobb, ha felkészül az előtte álló nehezebb időkre.

Velünk lakó nyolclábúak

Akár hiszünk a fenti hiedelmekben, akár nem, a pókok velünk élnek. Hozzánk időn ősszel a szokásosnál is több pók fészkelt be, különösen a hálószoba és a fürdőszoba sarkaiba. A takarítások során egyre jobban érdekelt, kikkel is élek együtt, így igyekeztem feltérképezni a magyarországi pókhelyzetet. Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi pók, mert tényleg sokféle létezik belőlük, de az otthonunkban vagy a kertünkben jellemzően csak néhány pókfajtával találkozhatunk, s ezek közül egyik sem veszélyes az emberre még akkor sem, ha esetleg megcsíp bennünket (kivéve allergia esetén).

  • Házi zugpók: az egyik leggyakoribb vendég az otthonunkban. Tölcsérszerű hálót készít. Ha egy nőstény költözik be a házunkba és jól is érzi magát a melegben, akár hét évig is lakótársunkká válhat. A szabadban élő nőstény a tél beálltával elpusztul. A hím zugpók nem készít hálót: rövid életét a nőstények felkutatásával tölti. Az ember elől elfut, de ha csapdában érzi magát, akkor harap.
  • Álkaszáspókfélék: Az elnevezés arra utal, hogy a családba tartozó pókok külleme megtévesztően emlékeztet a kaszáspókokéra. Testükhöz képest a lábaik rendkívül hosszúak és vékonyak. Az álkaszáspókok eléggé ügyetlenül mozognak, és különösen kedvelik a sötét, páradús zugokat. A hidegebb területeken élő fajok főleg az ember közelében fordulnak elő, különösen kedvelik a pincéket, kamrákat, istállókat, de a melegebb és szárazabb levegőjű szobákba, padlásokra is beköltöznek. Kusza hálót szőnek, és itt várnak a táplálékukat jelentő kisebb, repülő rovarokra.
  • Üvegházi törpepók: Neve ellenére nem csak üvegházakban, hanem más, párás épületekben, és félig szabadtéri építményekben is megtalálható. Nem agresszív, nagyon ritkán csípi meg az embert, mérge veszélytelen. Hálójából eltávolítva rossz látása és testalkata miatt tehetetlenné válik. Legyeket, szúnyogokat és más apró gerinctelen állatokat eszik, ezért talán nem is olyan nagy baj, ha beköltözik az otthonunkba.
  • Ugrópók: A szobába beköltöző, aprócska ugrópók a többiekkel ellentétben nem sző hálót, hanem ráugrik áldozatára, innen az elnevezés. Nem támad az emberre, inkább gyorsan elbújik az első résben vagy repedésben, ami az útjába esik. 
  • Faggyúpókok: Akár 1,5 centiméteresre is megnőhetnek és a külsejük elég visszataszító lehet azok számára, akik undorodnak a pókoktól. Szeretnek a kanapé, a radiátor vagy az ágy alatt időzni, de valójában bárhol találkozhatunk velük a lakásban. Nem veszélyesek az emberre, pedig a hírhedt fekete özvegy rokonai közé tartoznak…

Mit tehetünk pókok ellen?

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módszer, ha alaposan kiporszívózunk a lakásban. Így persze megöljük szegény élőlényeket, de ennél hatásosabb módszer nemigen létezik sem a pókok, sem a pókhálók ellen. Ráadásul így biztosak lehetünk abban hogy a póktojásoktól is megszabadultunk (ezért érdemes rögtön kiüríteni a porszívó porzsákját is!). Barátságosabb megoldás, ha egy dobozba terelgetjük az állatot, amire gyorsan rátesszük a tetejét vagy bármit, amivel lefedhetjük azt, és kivisszük, visszaengedjük a pókot a természetbe. A dobozos megoldás mellett számos természetes módszer létezik még arra, hogy megszabaduljunk a pókoktól.

Borsmenta és eukaliptusz: megnyugtató lehet az embernek, a pókok azonban kifejezetten nem szeretik a borsmenta és az eukaliptusz illóolajok illatát. Sőt, mindent megtesznek, hogy elkerüljék azokat. Töltsünk meg egy kis flakont vízzel és néhány csepp illóolajjal, rázzuk össze, majd permetezzünk belőle mindenhová, ahol szerintünk a pókok szívesen tanyáznak.

Citrom és víz: Facsarjunk egy citromot egy palack vízbe, és permetezzük be vele a pókok kedvenc búvóhelyeit. Használhatunk más citrusfélét vagy citrom illóolajat is, mert a pók nem kedveleik a citrusokat.

Ecet: Hasonlatosan az előző eljárásokhoz, az ecetet is vízzel kell összekeverni és azzal bepermetezni a pókok által kedvelt zugokat a lakásban. Bár ennek az illata rövid ideig egy kicsit kellemetlenebb lehet, mint az illóolajoké. Azzal is számolnunk kell, hogy ha az ecetes víz érintkezik a pókkal, valószínűleg meg is öli azt. Ilyen az ecet savas természete.

Szódabikarbóna: A szódabikarbóna a másik jolly joker, ha a háztartás természetes védelméről és tisztán tartásáról van szó. Bárhová szórhatunk belőle, ahol pókot látunk, azt a sarkot utána messze elkerülik majd nyolclábú barátaink. Legyünk azonban óvatosak: a szódabikarbóna veszélyes lehet a háziállataink számára!​

Ajánljuk még:

7 gyönyörű, légtisztító hatású növény otthonra

Klímabarát növények az otthoni irodában, vagy dzsungel-érzés a szobában? Minden megoldható, ha jó növényeket választotok otthonra. Ehhez adunk most segítséget: következzen 7 csodaszép légtisztító hatású zöld. 

 

Már követem az oldalt

X