Otthon

Spórolj időt, pénzt és energiát a kapszulakamrával

Itt a nyári szünet, és amellett, hogy a gyerekek felügyeletét meg kell oldani, még az éhes szájak száma is nő, akiket otthon kell jóllakatni. A gyerekeim hajlamosak azután tíz perccel éhhalál közeli állapotba kerülni, hogy elpakoltam az előző étkezés maradványait. De ez már nem is zavar annyira, amióta kapszulakamránk van.

A kapszulagardrób fogalma ma már széles körben elterjedt. Eszerint egy olyan ruhatárat alakít ki az ember, ami kevés, de egymást tökéletesen kiegészítő ruhadarabokat tartalmaz. A kapszulakamra lényege tulajdonképpen ugyanez: az elv követői arra biztatnak, ahelyett, hogy beszereznél rengetegféle alapanyagot, inkább vásárolj egy jól átgondolt lista alapján; tarts otthon olyan alapélelmiszereket, amik egymással jól kombinálhatóak, és amiről tudod, hogy biztosan szereti azokat a család minden tagja. 

Elsőre azt gondolhatjuk, hogy ez a módszer nagyon beszűkíti az elkészíthető ételek listáját, valójában azonban épp ennek ellenkezője igaz. Ha rengetegféle alapanyagod van otthon – amik közül sokat akár még nem is próbáltál ki korábban –, akkor sem fogsz napi szinten különleges ételeket készíteni, pláne időhiány esetén nem állsz neki kísérletezgetni az újdonságokkal, amik így előbb-utóbb a kukában végzik.  A szűkebb alapanyagválaszték viszont kreativitásra késztethet, ráadásul átláthatóbbá teszi a kamrádat. Gondolj bele, ha van otthon paradicsomszószod, szezonális zöldségeid és spagetti, abból készülhet valamilyen főzelék, saksuka, paradicsomos tészta vagy akár valamilyen zöldségkrém kenyérfeltétként. Zabpehelyből, gyümölcsökből, tojásból pedig készülhet reggelire zabkása, házi müzliszelet, valamilyen zab alapú sütemény vagy fritter. Akár csak egy omlett.

A kapszulakamra kialakítása amellett, hogy egyszerűsítheti az életedet és időt spórolhatsz vele, a pénztárcádra is jó hatással lehet. Ha előre elkészített és jól átgondolt lista alapján vásárolsz be, kisebb az esélye, hogy olyan tételek is a kosaradba kerülnek, amiket csak hirtelen felindulásból vennél meg, csökkentheted tehát az impulzusvásárlások számát. Ha pedig a jól tárolható hozzávalókból egyszerre nagyobb mennyiséget veszel, kedvezményeket is érvényesíthetsz. Emellett az egészséges étkezés felé is tehetsz egy nagy lépést: ha a jól kialakított készleted miatt kevesebbszer kell boltba menned, csökkenteni tudod az alkalmak számát, amikor elcsábulsz egy csokira vagy egy chipsre. Kevésbé lesz opció vacsorára a virsli, ha azt még meg kellene venni, az otthoni hozzávalókból viszont ugyanannyi idő alatt össze tudsz dobni egy tonhalkrémet.

A kapszulakamrán alapuló főzés és étkezés jót tesz a bolygónak is. Az élelmiszerpazarlás óriási problémát okoz világviszonylatban, és tudjuk: az éves szinten keletkező élelmiszerhulladék 50-60 százalékáért a háztartások felelnek. A Nébih adatai szerint Magyarországon évente 65 kg élelmiszert dobunk ki fejenként, ami a jelenlegi élelmiszerárak alapján ~ 60 000 Ft felesleges kiadást jelent. A pazarlás majdnem 40 százaléka megelőzhető lenne odafigyeléssel, alaposabb tervezéssel, vagyis épp azzal a gondolkodásmóddal, ami a kapszulakamra alapját képezi. Ha nem vásárolsz olyan dolgokat, amelyeket kérdéses, hogy valóban fel fogsz-e használni, nem fog lejárni a szavatosságuk, mielőtt még elkészítenél velük egy ételt. Nem kell többé attól tartanod, hogy a fagyasztó leolvasztásakor évek óta ott tartogatott galangalgyökérre bukkansz, vagy hogy a polcon sorakozó üvegcsék felének a tartalmát ki kell öntened, mert rájössz, mégsem fogod elhasználni azokat az egzotikus fűszereket, amik úgy megtetszettek az indiai boltban. Sőt, a tudatos főzéssel elkerülhető, hogy a pörkölthöz felbontott paradicsomszósz fel nem használt része megromoljon, mert tervezheted úgy a menüt, hogy azt másnap felhasználod pizzaszószként, vagy felturbózol vele egy zöldséglevest.

Kapszulakamra lépésről lépésre

A kapszulakamra létrehozásában nincs semmi ördöngösség. Valójában csak a főzésről és bevásárlásról való gondolkodásunkon kell egy kicsit változtatni. Ha szánsz időt arra, hogy átnézd, mit találsz otthon, kiszelektáld a felesleges hozzávalókat, és átgondold, mi az, ami épp hiányzik, de gyakran szoktad használni, már meg is vagy az első lépéssel.

Érdemes összeírni olyan ételeket, amik rendszeresen a családi asztalra kerülnek. Jó, ha vannak a listádon hétköznapi fogások és ünnepi alkalmakon felszolgált ételek is. Ezeknek az alapanyagai kerüljenek be a kamrádba. Emellett viszont fontos, hogy

ne csak konkrét ételek mentén gondolkozz, inkább alapanyagtípusokat tarts fejben!

Ha nem szeretnéd, hogy egyhangúvá váljanak az étkezések, az alapanyagok variálhatóságára, egymással való kombinálhatóságára is figyelj!

Menj végig a listádon, és nézd át, hogy minden fontos ételcsoporthoz megtalálhatóak-e rajta a hozzávalók. Össze tudsz ütni az otthoni hozzávalókból egy húsos fogást, valamilyen tészta félét, főzeléket, salátát és levest is? Esetleg még a desszert is kivitelezhető? Akkor valószínűleg jó úton jársz. Ha pedig összeállt a terv, csinálj helyet a kamrában: tudd hol tárolni a száraz alapanyagokat és szabadíts fel helyet a hűtőben, fagyasztóban is.

Az én kapszulakamrám tartalma:

Olajok, ecetek, szószok: napraforgóolaj, olívaolaj, balzsamecet, valamilyen borecet vagy almaecet, mustár, ketchup, majonéz. Ha gyakran készítesz ázsiai ételeket, érdemes szezámolajat és szójaszószt is tartani otthon. Én gyakran használok magvajakat is turmixokba, reggeli kásákhoz, palacsintához, így biztosan van mindig otthon mogyoróvaj, tökmagkrém, tahini is.

Fűszerek: ezekkel tudod igazán feldobni és változatossá tenni az ételeidet, szóval itt nem érdemes a só, bors, paprikai triumvirátusnál megállni. Nálam például mindig van otthon római kömény, fahéj, kurkuma, koriandermag, oregánó, gyömbér, szerecsendió, kardamom, vanília. A zöldfűszerekből jó ötlet lehet lefagyasztani egy adagot: a kakukkfűnek, bazsalikomnak, mentának, zsályának sokkal intenzívebb marad így az íze, mint ha szárítottat használnál.

Fagyasztható dolgok: a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök sokoldalúan használhatóak, és különösen jól jönnek, amikor a szezonális kínálat épp nagyon szűk. Nem muszáj a bolti verziót választanod. Az is jó lehetőség, hogy amikor épp érik a borsó, brokkoli, zöldbab, eper, cseresznye, áfonya, megvásárolsz egy nagyobb mennyiséget, és adagokra bontva lefagyasztod őket. Ezen kívül jó, ha bármikor elő tudsz venni a fagyasztóból valamilyen húst és halat. Ha a zöldségek leveléből, szárából alaplevet főzöl, és adagonként lefagyasztod, feldobhatod velük a főzelékeket vagy a rizottót. És persze amikor valamilyen étel nem fogy el, érdemes azt is lefagyasztani – akár egyadagos kiszerelésben – mert

később életmentő lehet.

Gabonafélék: jó, ha vannak otthon köretként szolgáló gabonák – mint a rizs, bulgur, árpagyöngy, kuszkusz – és kásaalapanyagok is, ha a ti családotoknál is gyakran ez a reggeli: zabpehely, hajdina, köles, búza-, vagy kukoricadara.

Tartós élelmiszerek: tésztafélék, lisztek, cukor, méz. Sütéshez vagy tízóraihoz, snackekhez jól jön, ha van kókuszreszelék, kakaó, aszalt gyümölcsök, magok (dió, mogyoró, szezámmag, tökmag). Ha belefér a kapacitásodba, érdemes lekvárokat, tésztaszószokat, zöldségkrémeket, savanyúságokat is készíteni a szezonban.

Tejtermékek, tojás: a tejen túl jó, ha mindig van otthon joghurt, tejföl, túró (ez tárolható fagyasztva is). Ezeknek természetesen a növényi alapú változata is tökéletes.

Zöldségekből és gyümölcsökből érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, ha azok jól tárolhatóak. Ilyen például a hagyma, fokhagyma, burgonya, répa, cékla, édesburgonya, alma, citrusok, banán vagy éppen a hüvelyesek szárított formában. Az pedig talán evidencia, hogy a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből érdemes minél többet fogyasztani az érési időszakban. A többire pedig ott a lekvár, befőtt, kompót stb.

Ti mivel bővítenétek még a listát?

 

Már követem az oldalt

X