GolfÁramlat

Spórolj időt, költs kevesebbet, étkezz változatosabban! – Ilyen a menütervezés

Az összes háztartás-egyszerűsítő praktikám közül a menütervezést tartom a legpraktikusabbnak. Nincs az a megoldás itthon, ami überelhetné az előre megírt étkezéseket és a szigorú lista alapján elvégzett bevásárlást. És nem, szinte sosem fordul elő, hogy mást kívánnék, mint amit aznapra felírtam.

Tegye fel a kezét, aki hozzám hasonlóan utálja a „mit együnk ma?” kezdetű végtelen párbeszédeket, aztán olvasson tovább. Öt olyan év pozitív tapasztalatait osztom meg, amikor mindig előre kitaláltuk, mi legyen az ebéd és a vacsora. Minden napra.

Persze, van egy kis előtörténete a dolognak: amikor összeköltöztünk a férjemmel és elkezdtük vezetni a saját közös kis háztartásunkat, hamar beleuntunk a mindennapos agonizálásba, vajon mit főzzünk, mi van a hűtőben, mihez nincs hozzávaló, ki menjen el megint a boltba, mit ettünk már nagyon régen… így alakult, hogy egy nap előre összeírtuk a következő hét menüjét. És többé nem voltunk hajlandóak máshogy csinálni.

Hogyan tervezz menüt néhány lépésben?

1.     Nézd meg, mi lesz éppen akciós és szezonális

Hétvégén szoktam összeállítani a menütervet, régebben ilyenkor néztem át azoknak az áruházaknak a postán bedobott vagy interneten fellelhető akciós kínálatát, ahol vásárolni volt szokásom. A csomagolásmentes vásárlás miatt egy ideje már a piacra járok, így most csak az eszemre hagyatkozva tudom, hogy általában a szezonális zöldségek-gyümölcsök a legolcsóbbak, a többit majd helyben meglátom. Érdemes olyan élelmiszerekre alapozni a menüt, amihez éppen jó áron jutsz hozzá, hiszen ezesetben jókora összeget is megspórolhatsz az előre tervezéssel.

2.     Keress új recepteket, variáld a fogásokat!

Azt tapasztaltam, hogy mióta előre megírom, mit fogok enni, sokkal egészségesebben étkezem, mert tudatosan odafigyelek a változatosságra és a tápanyagbevitelre. Úgy variálom a fogásokat, hogy számtalan különféle friss zöldség, teljes kiőrlésű alapanyag, hüvelyes, olajos mag szerepeljen az étrendben – és a menüterv miatt tartom is magam hozzá. Nincs csalás, különben rámromlik a hozzávaló.

3.      Készíts két hétre előre táblázatot!

Bár heti menütervezésről beszélek, nálunk az a szokás alakult ki, hogy két teljes hétre állítjuk össze az ebédek és vacsorák listáját, és nagybevásárlásra is ilyen időközönként járunk – micsoda megkönnyebbülés volt leszokni az állandó boltba járásról! Most két nagybevásárlás között maximum friss zöldséget, gyümölcsöt vagy pékárut veszünk néhanapján.

4.     Írj listát a szükséges alapanyagokról!

A menü komplett összeállítása után nyomban nekiülök, hogy összeszedjem, mi nincs itthon azokból az alapanyagokból, amelyekre szükségünk lesz a következő két hét során. Egy konyhatúra után ez nem nehéz, és bár néha alul- vagy túlbecsülöm a megvásárolni való élelmiszert, ilyen sok év konyavezetés után azért általában sikerül belőnöm a kellő mennyiséget.

5. Szigorúan azt vedd meg, amit felírtál

A menütervezés csak akkor fog működni, ha tudatos vásárló módjára nem adsz szabad utat az impulzusvásárlásnak a boltban – kivétel ez alól, ha sokkal olcsóbban jutsz hozzá egy helyettesíthető alapanyaghoz, mondjuk karfiol helyett karalábéból készítesz krémlevest. De az egész menüt felborítani azért, mert a szemed éppen mást kíván a boltban, az szimpla sületlenség.

Miért jó a menüterv?

A spontán főzés rajongóit – ha léteznek egyáltalán ilyenek – valószínűleg nem itt fogom meggyőzni, de megpróbálom röviden összefoglalni azt, amiről oldalakat tudnék írni.

  •             Soha nem kell azon agyalnom, mit főzzek, csak kéthetente abban az egy rövidke órában.
  •             Rengeteg időt megspóroltam azzal, hogy nem kell a piacra/boltba járkálnom hiányzó alapanyagok miatt.
  •             Az ételpazarlás totálisan megszűnt itthon, mert amit megveszek, azt biztos felhasználom.
  •             Egy okosan megtervezett menüvel az épp kedvező árú alapanyagok és a feleslegesen meg nem vett élelmiszerek miatt viszonylag kevés pénzből kijön az egészséges étkezés.

 Kell ennél több? 

 Borbás Marcsi előkészített menüterveit – akár egy egész hónapra – ITT TALÁLOD.

Ajánljuk még:

„Legyen Alsómocsolád Magyarország kék zónája!” – Beszélgetés a Klíma-kávézó ötletgazdájával

Van egy aprócska település Baranya megyében, aminek lakói pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy megújulóenergia-közösséget. Útjuk során sok nehézséggel találkoztak, de számtalan jó gyakorlatot, ötletet, izgalmas kezdeményezést és figyelemre méltó eredményeket is láthattak, ami miatt úgy érezték, hogy ezeket másokkal is meg kell osztaniuk. Így született meg a Klíma-kávézó ötlete, ami lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők többet tudhassanak meg a klímavédelemről, a fenntarthatóságról, a természetalapú megoldásokról, a vízmegtartás lehetőségeiről, az energiamenedzsmentről, vagy épp az okos eszközökben rejlő lehetőségekről.