GolfÁramlat

Spórolj időt, költs kevesebbet, étkezz változatosabban! – Ilyen a menütervezés

Az összes háztartás-egyszerűsítő praktikám közül a menütervezést tartom a legpraktikusabbnak. Nincs az a megoldás itthon, ami überelhetné az előre megírt étkezéseket és a szigorú lista alapján elvégzett bevásárlást. És nem, szinte sosem fordul elő, hogy mást kívánnék, mint amit aznapra felírtam.

Tegye fel a kezét, aki hozzám hasonlóan utálja a „mit együnk ma?” kezdetű végtelen párbeszédeket, aztán olvasson tovább. Öt olyan év pozitív tapasztalatait osztom meg, amikor mindig előre kitaláltuk, mi legyen az ebéd és a vacsora. Minden napra.

Persze, van egy kis előtörténete a dolognak: amikor összeköltöztünk a férjemmel és elkezdtük vezetni a saját közös kis háztartásunkat, hamar beleuntunk a mindennapos agonizálásba, vajon mit főzzünk, mi van a hűtőben, mihez nincs hozzávaló, ki menjen el megint a boltba, mit ettünk már nagyon régen… így alakult, hogy egy nap előre összeírtuk a következő hét menüjét. És többé nem voltunk hajlandóak máshogy csinálni.

Hogyan tervezz menüt néhány lépésben?

1.     Nézd meg, mi lesz éppen akciós és szezonális

Hétvégén szoktam összeállítani a menütervet, régebben ilyenkor néztem át azoknak az áruházaknak a postán bedobott vagy interneten fellelhető akciós kínálatát, ahol vásárolni volt szokásom. A csomagolásmentes vásárlás miatt egy ideje már a piacra járok, így most csak az eszemre hagyatkozva tudom, hogy általában a szezonális zöldségek-gyümölcsök a legolcsóbbak, a többit majd helyben meglátom. Érdemes olyan élelmiszerekre alapozni a menüt, amihez éppen jó áron jutsz hozzá, hiszen ezesetben jókora összeget is megspórolhatsz az előre tervezéssel.

2.     Keress új recepteket, variáld a fogásokat!

Azt tapasztaltam, hogy mióta előre megírom, mit fogok enni, sokkal egészségesebben étkezem, mert tudatosan odafigyelek a változatosságra és a tápanyagbevitelre. Úgy variálom a fogásokat, hogy számtalan különféle friss zöldség, teljes kiőrlésű alapanyag, hüvelyes, olajos mag szerepeljen az étrendben – és a menüterv miatt tartom is magam hozzá. Nincs csalás, különben rámromlik a hozzávaló.

3.      Készíts két hétre előre táblázatot!

Bár heti menütervezésről beszélek, nálunk az a szokás alakult ki, hogy két teljes hétre állítjuk össze az ebédek és vacsorák listáját, és nagybevásárlásra is ilyen időközönként járunk – micsoda megkönnyebbülés volt leszokni az állandó boltba járásról! Most két nagybevásárlás között maximum friss zöldséget, gyümölcsöt vagy pékárut veszünk néhanapján.

4.     Írj listát a szükséges alapanyagokról!

A menü komplett összeállítása után nyomban nekiülök, hogy összeszedjem, mi nincs itthon azokból az alapanyagokból, amelyekre szükségünk lesz a következő két hét során. Egy konyhatúra után ez nem nehéz, és bár néha alul- vagy túlbecsülöm a megvásárolni való élelmiszert, ilyen sok év konyavezetés után azért általában sikerül belőnöm a kellő mennyiséget.

5. Szigorúan azt vedd meg, amit felírtál

A menütervezés csak akkor fog működni, ha tudatos vásárló módjára nem adsz szabad utat az impulzusvásárlásnak a boltban – kivétel ez alól, ha sokkal olcsóbban jutsz hozzá egy helyettesíthető alapanyaghoz, mondjuk karfiol helyett karalábéból készítesz krémlevest. De az egész menüt felborítani azért, mert a szemed éppen mást kíván a boltban, az szimpla sületlenség.

Miért jó a menüterv?

A spontán főzés rajongóit – ha léteznek egyáltalán ilyenek – valószínűleg nem itt fogom meggyőzni, de megpróbálom röviden összefoglalni azt, amiről oldalakat tudnék írni.

  •             Soha nem kell azon agyalnom, mit főzzek, csak kéthetente abban az egy rövidke órában.
  •             Rengeteg időt megspóroltam azzal, hogy nem kell a piacra/boltba járkálnom hiányzó alapanyagok miatt.
  •             Az ételpazarlás totálisan megszűnt itthon, mert amit megveszek, azt biztos felhasználom.
  •             Egy okosan megtervezett menüvel az épp kedvező árú alapanyagok és a feleslegesen meg nem vett élelmiszerek miatt viszonylag kevés pénzből kijön az egészséges étkezés.

 Kell ennél több? 

 Borbás Marcsi előkészített menüterveit – akár egy egész hónapra – ITT TALÁLOD.

Ajánljuk még:

4,7 milliárd embert tud eltartani a Föld: ma 8 milliárdnál is többen vagyunk – tények és kérdések a Népesedési Világnapra

Túl sokan vagyunk. Ezzel a kijelentéssel egyre többször találkozunk, egyre több területen, de ritkán esik szó arról, hogy miért jutottunk el idáig, miért jelent gondot, és egyáltalán hogyan kell hozzáállnunk ehhez az igen kényes kérdéshez. A Népesedési Világnap alkalmából alaposan körbejárjuk bolygónk benépesülésének kérdéseit, és olyan utakra vezetjük olvasóinkat, ahol ez idáig talán még sosem járhattak. Tartsanak velünk erre az izgalmas utazásra!