Stílus

Kapszulagardrób jó időre – Íme az az 5 ruha, amire tényleg szükséged lesz

A karantén ideje alatt pedig lehetőség nyílik arra, hogy átgondoljunk, minek van helye a ruhásszekrényünkben, és mi az, ami hiányzik az alapdarabok közül – ha sikerül, tudatosabban haladhatunk majd a vásárlással is, ha odajutunk!

Legutóbb a gardróbrendezéshez hoztam nektek néhány tippet a karantén idejére, és ha azóta ti is elvégeztétek a szelektálást, majd a rendszerezést a ruhásszekrényetekben, nézzük meg, mik azok az alapdarabok, amikhez tavasszal és nyáron bátran nyúlhatunk!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én a home office idején sem szeretek pizsamában, kócosan ülni a monitor előtt, nagyon is egyetértek azokkal, akik azt mondják, az otthoni munkavégzésnek ugyancsak keretet kell adni. Egy külön sarok, ahol dolgozol, munkára koncentrálás és a munkaidő betartása – és igen, igényesen felöltözve, még ha kicsit lezserebben is. Ilyen képlékeny időszakban a léleknek is jót tesz, ha nem egy szál neglizsében sétálgatunk otthon.

A karantén ideje alatt pedig lehetőség nyílik arra, hogy átgondoljunk, minek van helye a ruhásszekrényünkben. Tanácsadásokon mindig szorgalmazzuk, hogy ún. alapdarabokból tárazzatok be, ne hódoljatok a divat mindenféle hullámainak, hiszen félő, két szezon után az adott ruha a kukában fog kikötni,  mert ciki lesz viselni.

A kapszulagardrób kifejezés a ‘70-es években terjedt el, és lényege, hogy csak olyan ruhadarabok kerülnek a szekrénybe, melyek időtállók (stílusosak, és nem egy aktuális divathóbortnak felelnek meg), valamint egymással jól kombinálhatók. Miért jó ez neked, nekünk? Egyrészt azért, mert

rengeteg pénzt megspórolhatsz, nem kell szezonról szezonra a boltokat járnod, hogy „trendi” legyél.

Mivel kevesebb ruhát vásárolsz, ennélfogva kevesebb hulladékot termelsz, ráadásul az egy-egy ruha előállításával járó környezetterhelés is csökken. Emellett sok időt megspórolsz magadnak reggelente, hiszen az alapdarabok kiválóan párosíthatók egymással, nem kell gondolkodni a tükör előtt, nem nagyon tudsz mellélőni. Ami fontos, hogy a ruhák színe klasszikus, semleges legyen (pl. tengerészkék, fekete, szürke, fehér, bézs) vagy az alapszíneidnek megfelelőek (ebben egy színtanácsadó tud neked segíteni).

És hogy mit tanácsolunk, mi legyen a szerkényedben tavaszra, nyárra készülve? 

Ballonkabát

A klasszikus ballonkabát története az 1820-as évekre nyúlik vissza, majd az első világháborúban a tisztek viselték előszeretettel az uniformis részeként. Ez a ballonkabát duplasoros volt, deréknál szabott, az ujján csatok kaptak helyet, és kicsivel térd fölött ért. Később Hollywoodban is nagyon népszerű lett, pl. Humphrey Bogart viselt ilyet a Casablankában.

Manapság számtalan változatban megtalálhatjuk a boltokban, leggyakrabban klasszikus teve- vagy tengerészkék színekben – biztos, hogy sosem megy ki a divatból ez a darab, igazán sikkes viselet. Elegáns ruha fölött éppúgy megállja helyét, mint egy laza, póló-farmer szettel. Tavasszal jó választás, minden összeállításon „emel” egy picit.

Farmerdzseki vs. bőrdzseki

A ballonkabáton túl egy sportosabb farmerdzseki vagy egy vagány bőrdzseki is elkél, ha szereted az ilyesmit. Arra ügyelj, hogy a farmerkabát ne legyen szaggatott, lyuggatott, flitteres-glitteres stb., klasszikus változatot válassz! A bőrdzseki remekül meg tudja fűszerezni a legegyszerűbb szettet is: mi lenne, ha a klasszikus irodai ing+ceruzaszoknya fölött viselnéd? Máris nem olyan unalmas, ugye?

Ceruzaszoknya

Szinte minden testalkat típusnak jól áll: kiemeli a kerek csípőt, a vékony derekat, megmutatja a formás lábakat. Ne gondold, hogy csupán az irodai viselet része lehet! Kombináld mintás vagy feliratos pólóval, és máris lezser hangulatot áraszt! Végy fel hozzá egy csinos blúzt, egy-két finom ékszert, és máris randi-kész a szerelésed!

Könnyű szvetter

Egy vékony pulóver a hűvösebb napokra, amit az ing vagy a póló fölé kapunk gyorsan. A legjobb, ha V-kivágású, mert az nyújtja az alkatot, tengerészkék színben pedig szinte mindenkinek jól áll. De viselheted a tavaszi ruhád fölött is, meg még vagy ezer módon...

+„A tavaszi ruha”

„A tavaszi ruha” mindenkinél más. Van, aki a romantikus hangulatú, fodros, virágos darabokat részesíti előnyben, van aki az egyszerűbbekre és egyszínűekre esküszik. De ugyanez lehet blúz, szoknya, ruha vagy akár egy overál is, a lényeg, hogy mindenkinek legyen egy „igazi” tavaszi viselete, amit akkor kap elő, ha beköszönt a jó idő – és bármelyik napos reggelt megmentheti vele, ha nincs kedve a minimális ruhaválogatáshoz sem.

További cikkek a témában:

CSODA LENNE? – TAPASZTALATAIM A KAPSZULAGARDRÓBRÓL

ENGEDD EL! – ÍGY SZABADULJ MEG A FELESLEGES KACATOKTÓL

 

Már követem az oldalt

X