Stílus

Gardróbrendezés 4 lépésben, otthonlét idejére

Most, hogy javasolt otthon maradni a járvány miatt, érdemes átgondolnunk, hogyan tudjuk hasznosan elfoglalni magunkat az otthonunkban, a kötelező home office-on túl.

Egy régóta elolvasásra váró könyv, egy izgalmasnak ígérkező sorozat, kertészkedés a kertben vagy a balkonon (esetleg szobanövényeink gondozása), netán a tavaszi nagytakarítás, aminek vonakodva állnánk csak neki, most mind-mind kiváló lehetőséget nyújtanak megnövekedett szabadidőnk hasznos és kellemes eltöltésére, ráadásul elterelik figyelmünket a nyugtalanító hírek sorozatáról.

Ha pedig érdekel a stílus és a divat, vagy egyszerűen csak szereted a katonás rendet otthonodban, akkor jöhet a gardróbrendezés, minden stílustanácsadó vesszőparipája, mellyel megregulázhatod a ruhásszekrényedet! Keresve sem találnánk jobb alkalmat erre.

1. lépés: Szelektálás

Nézd át egyenként, sőt, akár próbáld is fel a ruháidat, és kíméletlenül válj meg mindentől, ami túl kicsi, túl nagy, színben nem az igazi vagy nem szereted a fazonját! (Ha gyerkőccel vagy otthon, akár együtt is szelektálhattok, de kikérheted a véleményét is egy-egy outfit kapcsán, hidd el, élvezni fogja a dolgot!)

A szekrény alja érdekes dolgokat rejthet, talán már nem is emlékeztél arra a csinos blúzra vagy kötött kardigánra, amit két évvel ezelőtt vásároltál. Netán megvetted, de csak a próbafülkében tetszett, otthon már nem volt az igazi, így a gardrób mélyére száműzted. Tedd a szívedre a kezed: ha az elmúlt egy évben egyszer sem volt rajtad valami, miért tartanád meg? Csak azok a ruhadarabok maradjanak, melyeknek biztosan hasznát veszed, esetleg valamiért érzelmileg kötődsz hozzá!

2. lépés: Rendszerezés

Kezdjük először azokkal a ruhadarabokkal, melyekre már nincs szükség. Nem kell, hogy mindegyik a kukában végezze, legyünk környezettudatosak! Ha még szép állapotban van a ruha, megpróbálhatod eladni különböző adok-veszek csoportokban (én a Shop&Sell nevű csoportot szoktam használni a leggyakrabban), netán összefoghattok az ismerősökkel, és csinálhattok garázsvásárt a holmijaitokból (jelen helyzetben online garázsvásár javallott, nyilván). Szép gesztus az is, ha a felesleges ruhákat a hátrányos helyzetű embereknek ajánlod fel.

Ha a szükségtelen holmik sorsáról gondoskodtál, a megtartásra ítélt ruhákat több szempont alapján is rendszerezheted. Érdemes különválogatni őket aszerint, hogy télen, nyáron vagy átmeneti időszakban tudod viselni az adott ruhadarabot. Ha ezzel megvagy, akkor folytathatod a rendszerezést úgy, hogy különrakod a felső- és alsóruházatot, a kabátokat és a lábbeliket. Ha még poroszosabb rendet szeretnél, akkor színek szerint is csoportosíthatod őket.

3. lépés: Hiányzó darabok pótlása

Most, hogy végre rend uralkodik a ruhásszekrényben, tekintsd át, van -e olyan ruhadarab, ami jelenleg hiányzik (kopott volt, és megváltál tőle, esetleg még nem szerezted be), azonban a jövőben szükséged lehet rá. Írj listát ezekről! Légy megfontolt, és csak olyan darabot vásárolj meg a boltban, amit viselni is fogsz! Szétnézhetsz secondhand üzletekben vagy adok-veszek csoportokban, ezeken a helyeken kedvezőbb áron juthatsz hozzá a keresett ruhadarabhoz. Mindesetre a lakás elhagyásával járó feladatokkal várhatsz még egy ideig...

4. lépés: Rend fenntartása

Tapasztalatból mondom, nem elég egyszer rendet rakni a gardróbban, bármikor eluralkodhat a káosz, mihelyst nem figyelünk oda! Ahhoz, hogy elkerüld, hogy felesleges holmikkal legyen tele megint a szekrény, jó megoldás, ha csak akkor engedélyezed magadnak az új ruha vagy kiegészítő vásárlását, ha „cserébe” megválsz egy régitől.

+1 beépíthető lépés: Kombinálás

Próbáld meg kombinálni a ruhadarabjaidat egymással! Most nem kell sietni reggel a munkahelyre, kapkodva felvenni azt, ami a kezed ügyébe akad! Ne a jól megszokott variációkban gondolkodj, engedd el a fantáziádat! Egyik workshopunk résztvevője nemrég megosztotta velünk, hogy amikor van egy kis ideje, új outfiteket alkot, és ezeket már összepárosítva teszi vissza a szekrénybe, hogy szükség esetén ne kelljen semmit keresgélnie. Ha ez nem tetszik, az is jó megoldás lehet, ha a szetteket lefotózod, így telefonon előkereshetőek lesznek, netán a szekrényajtó belsejére felragasztod őket „instrukciónak”. 

Ajánljuk még:

A bokacsizma idén is divat: 10 ötletadó változatot mutatunk

A bokacsizma sosem megy ki a divatból – talán azért, mert módfelett kényelmes viselet, szinte bármelyik szetthez illik, és mert a vádli vastagságtól függetlenül előnyösen mutat. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő darabot – mutatjuk a kedvenceinket!