Stílus

Csoda lenne? – Tapasztalataim a kapszulagardróbról

A kevesebb több?

Van az a gyakran hangoztatott klisémondat, miszerint minden nő ismeri a teli gardróbok előtti reggeli tipródást, és ha találok is némi túlzást ebben a megállapításban, egy dolgot be kell ismernem: oltári nagy szerencse, hogy negyven évvel ezelőtt kitalálta nekünk valaki a kapszula gardróbot.

Sosem voltam vásárlásmániás Carrie Bradshaw-típus, de huszonéves koromban élt egy elképzelés a fejemben arról a bizonyos gardróbszobáról, ami helyet kap majd a saját otthonomban. Szín szerint válogatott blézerek, fiók a gyöngysoroknak, egy hatalmas tükör – talán nem kell részleteznem, hogy néz ki a legtöbbünk fejében az álomgardrób. Tele van. Ruhákkal.

Az évek teltével azonban a gardróbszoba varázsa megszűnt a szememben, cserébe viszont elkapott a second hand láz.

Turizni jó dolog, ezt szögezzük le, csak ismerni kell a mértéket. Én nem mindig ismertem.

A használt ruhák vásárlása jóformán nulla környezeti terhelést tett hozzá az ökolábnyomomhoz, ezért ha valami szépet és olcsót találtam, lelkiismeret furdalás nélkül megvettem a pillanatnyi tetszés hevében.

Így történt, hogy a ruhák csak gyűltek-gyűltek a szekrényemben, reggelente mégis szembetaláltam magam a fent említett klisémondattal: rengeteg ruhám volt, mégsem tudtam, mit vegyek fel. A századik felesleges darab környékén úgy éreztem, elönt a bőség zavara és muszáj rendet tennem végre a szekrény polcain.

Minőség a mennyiség felett

A kapszula gardrób sokáig ismeretlen fogalom volt számomra, pedig a tudatos öltözködés régóta divat az önkéntes egyszerűsítők körében. Susie Faux, ruhaüzlet-tulajdonos még az 1970-es években találta ki, hogy létrehoz egy körülbelül 30-40 darabból álló alapkollekciót, amelyben a ruhák olyan ízlésesen párosíthatóak egymással, hogy egész évben fel lehessen öltözni a „minigardróbból”.

Ez kell nekem, gondoltam, csakhogy első körben beletört a bicskám a játékba. Azt hittem, a tudatos ruhatár kialakításához elegendő lesz kiselejteznem a ritkán használt holmijaimat és a maradékból öltözködnöm, de már válogatás közben feltűnt, hogy a selejtezés csupán a kezdet, a 10X10 gardróbkihívásban való részvétel pedig megerősített abban, hogy az egész divat-koncepcióm rossz. Miért? Mert a ruháim nem passzoltak egymáshoz stílusban, színben, anyagban.

A zűrzavar a kapszula gardrób halála, és az én szekrényem bizony egy impulzusvásárló kirakat volt.

A kapszulázás felfedezéséig ugyanis eszembe sem jutott tudatosan vásárolni a ruháimat, „majd megy valamihez” alapon szereztem be őket, holott kevés ruhából öltözködni csak úgy lehet, ha mindent fel tudunk venni mindennel. Arany középút a szépség és a praktikum között, én így szoktam mondani.

A lelkem mélyén éreztem, hogy huszonöt felett araszolva azért illene végre lehorgonyoznom a saját stílusom mellett, ezért konmaris sugallatokra hallgatva belefogtam a selejtezésbe. A sosem hordott darabok könyörtelenül mentek az adományos dobozomba, mindaz, amit csupán lelkiismeret furdalásból tartogattam – mert pénzbe került, mert első pillantásra szépnek tűnt, mert jó lesz, ha jön a harmadik világháború – szintén. Igaz, csak a harmadik kör selejtezés után.

Egy kapszula gardróbot kialakítani ugyanis nem egyszerű feladat, pláne, ha valaki hozzám hasonlóan csupa second hand darabból szeretné összehozni a ruhatárát. A „nemszeretem” cuccok kiselejtezése és az új stílusunk meghatározása után még be kell szereznünk a kemény magot alkotó, jól párosítható alapdarabokat, a turkálók kínálatában azonban ritkán jön szembe pont az, amit szeretnénk. Vagy inkább soha.

Talán pont ezért,

a próbálkozásaim ellenére egyelőre nem vagyok igazi kapszulagardróbos nő.

A ruhatáram persze megérezte a változás szelét, a cuccaim száma gyorsan az eredeti létszám harmadára redukálódott, és láss csodát, elkezdtek passzolni egymással, ahogy fent írtam: stílusban, színben anyagban.

Alakul, én így szoktam mondani.   

Ajánljuk még:

Trendi férficipők – hol vannak a legjobbak?

Az Answearnél könnyen és egyszerűen megtalálhatod a tökéletes cipőt, amely kiegészíti a hétköznapi és ünnepi megjelenésed! Méghozzá olyan lábbeliket, amelyek nemcsak divatos stílust kölcsönöznek neked, hanem kényelmes érzetet is biztosítanak minden lépésnél. Az Answear cipőinek minden modellje kiváló minőségű anyagokból készül, aminek köszönhetően maximálisan komfortosak: a legjobb minőségű bőr, velúr vagy nubuk lábbelikből választhatsz, ha pedig trekking- vagy sportcipőt szeretnél, a virtuális polcokon találsz légáteresztő hálóból és Gore-Tex membránból készült darabokat is.

 

Már követem az oldalt

X