Otthon

Engedd el! – Így szabadulj meg a felesleges kacatoktól

A lomtalanítás olyan, mint a ragtapasz lehúzása: túl kell esni rajta – szebb, praktikusabb, élhetőbb lesz utána az otthonod! 

Negyven négyzetméteren élünk a vőlegényemmel és az óriási macskámmal, szépen hármasban. A párom szerint mindenhol az én cuccaim vannak, pedig már 3 lakásnyi cuccot kiszanáltam. Az otthonunk mostani képe tavaly nyárra tisztult le, legalábbis szerintem, ugyanis akkor fogtam magam, és szigorúan átnéztem minden egyes ruhadarabot és tárgyat, majd nekiálltam szelektálni.

Mivel rengeteg mindent kapok a különböző cégektől munkámból adódóan, így akaratomon kívül is újabb és újabb tárgyak, csomagok érkeznek a lakásba, állandó jelleggel. Ebből adódóan a szelektálás nem megspórolható – aztán ha megtörtént, a rend megőrzése is szükségszerű. De miként is fogjon hozzá az ember? Milyen irányelvek szerint kezdjen el szelektálni? Én az örök klasszikust, a Szex és New York-ot vettem alapul – mutatom, mit jelent ez.

SZEREZZ SEGÍTSÉGET!

A hatalmas szelektálás nem megy egyedül, így érdemes áthívni a barátnőket egy jó kis marad / megy bulira. Ennek a lényege az, hogy minden egyes tárgyat, ruhadarabot át kell nézni, s eldönteni, mi marad, és mi megy. 

A legutóbbi ilyen buli Vivi barátnőméknél volt, ahol hárman csajok elkezdtük berendezni, megalkotni az új gardróbot. Őszintén szólva nem volt egyszerű, és összességében kb. 1 hetet is igénybe vett, de gyönyörű lett a végeredmény.

3 zsákot alakítottunk ki a „buli” során:

Kuka: Ebbe a menthetetlen, elnyűtt darabok mentek, melyeket már semmire nem lehet használni.

Adomány: Ide azok a darabok kerültek, amik jó állapotban voltak, viszont x ideje (mi 2 évben egyeztünk meg, mivel közben babát is várt a barátnőm) nem kerültek már elő. Ezek rászoruló családokhoz jutottak.

Eladás: Rengeteg olyan ruhadarab került elő, amiben még a címke is benne volt, vagy alig hordta a barátnőm, viszont már nem tervezi felvenni – ezeket raktuk ebbe a kupacba.

Amint végez az ember a gardróbbal, jöhetnek a különböző tárgyak ugyanezen elvek alapján. Ehhez a folyamathoz szigorúan konkretizálni kell, hogy nem a tárgyaink tesznek minket azzá, akik vagyunk, és nem tartunk meg olyan cuccot, amit ajándékba kaptunk, de porfogóként funkcionál azóta is!

KOZMETIKUMOK

Itt a mikor lett felbontva?-elvet vettük alapul, ugyanis mindennek van egy lejárati ideje. Ezt a programot érdemes félévente megismételni, és kidobni azokat a kencéket, amik már lejártak. A felbontás utáni szavatosság jelölését a dobozon/tégelyen lehet megtalálni. Többet ér a bőr épsége, minthogy tovább használd a kelleténél az adott terméket!

Ha pedig kiürültek, ne ragaszkodj az üres tégelyekhez, dobozokhoz, parfümös üvegekhez. Dobd ki őket a szelektívbe, vagy csinálj belőlük kaspót – én például a kiürült tégelyeimben tartom baba kaktuszaimat.

RENDSZEREZÉS

Rend a lelke mindennek, tartja a mondás, ám a rend alapja a rendszerezés. Ehhez érdemes fakkokat és egyen-vállfákat beszerezni. Én a plüss anyaggal borított vállfákat javaslom, amennyiben sok a ruhád, felsőd, mivel arról nem fognak lecsúszni, és kevés helyet is foglalnak a szekrényben.

Amint ezek megvannak, el lehet kezdeni rendszerezni. Ki kell alakítani mindennek a végleges helyét, és törekedni kell a praktikusságra. Jól jöhetnek a fiókon belüli rendszerezők is, amiknek segítségével sokkal átláthatóbbá tehetjük a szekrényünket.

Szóval a szelektálás eleinte nem könnyű munka, viszont utána egyszerűen lehet általa rendet tartani a lakásban. És még egy fontos dolog: ez nem egyenlő a nagytakarítással! Ez „csak” kacatmentesítés.

Olyan, mint a ragtapasz lehúzása, de túl kell rajta esni. Sokkal könnyebb lesz utána az életed, és a lakás sem fog olyan zsúfolt hatást kelteni!

Mielőtt selejtezni kezdenél, ezt a cikket még fusd át néhány jó tippért!

Ajánljuk még:

Könnyebb takarékoskodni, ha látjuk, mennyit fogyasztunk – zöld kaland az erdei házikóban

Mind tudjuk, hogy érdemes spórolni, ezt kívánja a pénztárcánk, és egyre többen tudatosítjuk, hogy a környezetvédelem szempontjából is fontos lenne. Mondhatnánk, hogy a csapból is ez folyik, csak éppen ez a bökkenő: úgy folyik a csapból a víz, úgy árad a vezetékből a villanykörtéig az áram, úgy érkezik a gáz szintén a falon át, hogy igencsak nehéz elképzelni, hogy véges dolgokról van szó. Ezért éri meg olykor kipróbálni egy komfort nélküli házikót. Ahol mindent meg lehet oldani, csak kicsit nehezebb. Nekünk érdekes tapasztalat volt!

 

Már követem az oldalt

X