Otthon

Ruhacímke-kisokos: te tudod, mit jelentenek a körök, négyzetek, háromszögek és pöttyök?

Első ránézésre érthetetlennek tűnhet egy-egy ruhacímke: az utasítások között négyzetek, körök és háromszögek sorakoznak, mindenféle kiegészítő jellel. Az avatott szem azonban rögtön tudja, mit szabad és mit nem szabad csinálni a kezünkben lévő ruhadarabbal mosás, szárítás és vasalás közben.

Szeretek mosni. Tudom, manapság ez a házimunka nem nagy kunszt: beteszem a szennyest a mosógépbe, bekapcsolom, és kész. Számomra azonban nem csak ennyit jelent a mosás. Szívesen válogatom a koszos ruhákat kupacokba. Kitalálom a sorrendet, hogy melyiket hány fokon, milyen programmal mossam. Kiválogatom a foltos darabokat, és azokat, amelyeket kíméletesen ajánlott tisztára varázsolni. Amelyiket kell, azt beáztatom, sőt, ha akad egy-két ruhadarab, amit kézzel kell mosni, hát szívesen megcsinálom azt is.

Szabálykövető vagyok, azt sem szeretem (nem is értem), ha valaki csal társasjátékozás közben. A ruhákba varrt címkék utasításait is betartom. Ha engedi az anyag (és szükséges), 60 fokon mosok, fehérítek vagy kímélő programra kapcsolok.

Szeretem a ruhákat kiteregetni, a szárító programot inkább csak amolyan vészhelyzetre tartogatom – de a címke „szava” olyankor is szent.

Kádjel: a mosás hőfoka

A ruhákba varrt címkéken az első jel jellemzően azt mutatja, hogy milyen hőfokon tanácsos azt kimosni. Ez a jel egy kádra vagy tál vízre emlékeztet.

  • Ha egy pötty van benne, akkor azt javasolják, hogy hideg vízben mossunk, a két pötty a meleg, a három a forró vizet jelenti.
  • A legtöbbször 30, 40 vagy 60 fokos javaslattal találkozhatunk.
  • A legkényesebb anyagok esetében egy kézfej rajza jelzi a kézi mosást.
  • Ha ez a kád vagy tál nincs aláhúzva, normál programmal moshatunk. Az egy aláhúzás a kímélő program jele, a két vonal még speciálisabb odafigyelésre utal. Ha át van húzva a vizes tál, akkor az a ruhadarab sajnos nem mosható…

 

 

Háromszög és kör: a fehérítés és vegyi tisztítás jelei

A sorban leggyakrabban a háromszög követi a hőfokra vonatkozó jelet.

  • Ha egy üres háromszöget látunk, akkor akár fehéríthetjük is az adott ruhadarabot
  • Ha ez a háromszög át van húzva, a fehérítés tilos.
  • Olykor a háromszögben betűkkel jelölik, hogy milyen fehérítés ajánlott, illetve melyik kerülendő: ha például azt látjuk a háromszögben, hogy „cl”, és mindez át van húzva, az azt jelenti, hogy tilos a klóros fehérítő használata.

### ZONE-2 ###

A kör a vegyi tisztítás jele. Ezek ismerete főleg a ruhatisztító üzletekben dolgozók számára fontos, rám legalábbis nem jellemző, hogy száraz vagy vegyszeres tisztítást végeznék itthon (a mosószeren és az öblítőn kívül).

  • Az áthúzott kör azt jelenti, hogy tilos a vegyi tisztítás.
  • Különböző betűk lehetnek a körben, például az „A” azt jelenti, hogy bármilyen oldószer használható. A „P” már sokkal bonyolultabb jelentéssel bír (legalábbis számomra): eszerint a ruhadarab tisztítható száraz tisztítással, de csak perklór-etilénnel, szénhidrogénnel vagy fluor-triklórmetánnal (bármit is jelentsen ez).

Bevallom, ezt a jelet általában figyelmen kívül is hagyom (nesze neked, szabályok!) – a télikabátokat úgyis tisztítóba adom a szezon végén, a ruháimat pedig jellemzően lehet mosógépben mosni. Együtt azokkal a finom darabokkal, amikkel otthon szinte semmit sem lehet kezdeni.

 

 

Szárítás és vasalás: négyzet és a kis vasaló

A négyzet a szárítás jele.

  • Ha nincs benne kör, akkor a kézi szárítás különböző formáira utal. Ha van benne kör, akkor a gépi szárításra vonatkozó ajánlásokat jelenti.
  • Az áthúzott ábra azt jelenti, hogy nem szabad géppel szárítani a ruhadarabot.
  • A körben a pöttyök ebben az esetben a szárítás hőfokát jelölik, illetve a beleírt számok is ezt jelzik.
  • Az aláhúzások pedig arra figyelmeztetnek, hogy kímélő szárítás (centrifugálás) ajánlott.
  • Ritkán lehet találkozni azzal a jellel, ami leginkább egy áthúzott szaloncukorra hasonlít – ez azt jelzi, hogy a ruhát nem szabad kicsavarni, vagyis úgy, csurom vizesen kell hagyni megszáradni.

 

 

A vasalási lehetőségeket egy stilizált vasaló jelzi:

  • A pöttyök itt is a hőfokot mutatják: egy pötty az alacsony, kettő a normál, három a magas hőmérsékletre (maximum 200 fokra) utal.
  • Az áthúzott vasaló természetesen a vasalás tilalmát jelenti.
  • A vasaló talpa alatti vonalak a gőzölést jelzik, ha ez át van húzva, akkor nem szabad gőzölve vasalni.

Minőségmegőrző kezelés

A leggyakoribb jelek mellett persze olykor meglepő piktogramok is figyelmeztethetnek a ruha tisztításának mikéntjére, de ha az alapokat biztosan tudjuk, a kacifántosabb ábrák sem tűnnek megfejthetetlennek. Ráadásul több címkében a jelek alatt le is írják a fontosabb tudnivalókat. Ha minden kötél szakad, bármikor rákereshetünk arra, a gyártó ajánlását követve miképp mossuk ki ruháinkat. Reméljük, hogy így hosszabb távon élvezhetjük azok színét és minőségét, s nem nyúlnak vagy fakulnak ki idő előtt.

 

Ajánljuk még:

Ami teljesen felesleges és környezetszennyező: az öblítő

Amióta csak ruhát öltött magára az ember, el is kezdett mosni. Valaha csak vízzel mosott és vízzel öblített, más lehetőség nem volt. Most meg azt gondoljuk, az a ruha nem is tiszta, ami nem illatos. Biztosan szükség van öblítőre és van-e környezetbarát változata?

 

Már követem az oldalt

X