Otthon

Öblítő nélkül is illatosak lehetnek a ruhák, ha öt szabályt betartunk

Valamiért nehezen engedik el a háziasszonyok a hipererős öblítők használatát, pedig néhány apró kis trükkel, odafigyeléssel öblítő nélkül is lehet friss, üde illata a mosott ruhának

Többször is írtam róla, hogy nem használok vegyszert mosásnál, illetve csak nagyon extra szennyezettségű ruhák esetén és akkor is keveset. Borostyánlevéllel mosok, öblítőt meg négy éve egyáltalán nem használok – hiszitek vagy sem, meg lehet szokni az öblítő nélküli mosást. Más lesz a rutin, de működik.

Aki nehezen engedi el az öblítőt annak azt javaslom, hogy úgy „jöjjön le” az öblítőhasználatról, mint a cukorról. Fokozatosan. Ugyanis az orrunk képes alkalmazkodni ehhez a változáshoz: először használjunk fele mennyiségű öblítőt, aztán még kevesebbet, egészen addig, amíg már két csepp öblítő használata után is illatosnak érezzük a ruhát.

Néhány egyéb praktika is segíthet, ha azt szeretnénk, hogy tényleg üde legyen az illata a ruháknak minimális illatanyag vagy annak teljes elhagyása mellett is.

A mosógép legyen tiszta!

Ha olyan géppel mosunk, ami penészes, dohos víz áll az alján, akkor abban az esetben is kellemetlen szaga lesz a ruháknak, ha literszám locsoljuk rá az öblítőt... Sőt ördögi csapda ez, mert minél több öblítő kerül a mosógépbe, amit aztán sose takarítanak ki, annál vastagabb rétegben ül be a szennyeződés a gép dobjába, a vegyszeradagolóba. Egyre kevésbé lesz hatékony a mosás, mert az azonnal kivett ruhák is furcsa szagot árasztanak, ha azt koszos mosógépben mosták. Arról, honnan tudod, hogy koszos a mósógéped, és hogyan takarítsd ki, ITT ÍRTUNK.

Időzítés

Az egyik legalapvetőbb trükk – ne hagyjuk benn a gépben a mosást még öt percre se. Minél tovább áll benne, annál kellemetlenebb lesz a ruhák szaga, akkor is, ha fél liter öblítővel öntöttük nyakon. Vagyis a gyorsaság mosás esetén üdeséget biztosít. Éljünk vele! Természetesen a teregető dézsába vagy lavórban se hagyjuk állni a nedves ruhákat, mert akkor is bepállik és akkor szagolhatjuk az újabb mosásig azt a kellemetlen párát.

Levegő, levegő, levegő

Ha csak módunkban áll, teregessünk szabadban. A ruhákat minden irányból járja a szellő, akkor lesz igazán üde, könnyed az illatuk. Ne húzzunk több sor kötelet egymás mellé, hagyjunk helyet a ruhák között, légréseket, hogy a nedvesség minél előbb elpárologjon a ruhákból.

Mindig feszesen teregessünk, ha kevés a helyünk, akkor mossunk több kicsi adagot, de ne hajtsuk félbe a lepedőket se, a szimpla teregetés hoz illatos eredményt. Használjunk inkább több csipeszt és lógjon lejjebb a kiteregetett ruha vagy ágynemű, de ne hajtsunk rétegeket egymásra. Ilyen egyszerű a titok.

Fény, fény, fény

Akkor szárad finoman a ruha, ha minél több fény éri, ezért ha lehet, minél tágasabb (száraz) térben, minél napfényesebb helyen teregessünk. A fürdőszoba plafonjára felcsigázott ruhaszárító kényszermegoldás, és ha nincs más lehetőség, hát akkor az van. Ha akad egyéb mód a lakás más pontján a teregetésre, akkor válasszuk azt. Akkor is, ha az szem előtt van olykor. Mossunk egy adagot kora reggel és munkába indulás előtt teregessük is ki, így mire hazaérkezünk, valószínűleg megszáradnak a ruhák, és lehet a szekrénybe pakolni. Tiszta megoldás.

Nem csak a sima fény játszik azonban szerepet az illatosra száradásban, mert a napfény az igazi mágus ezen a területen. Mindenki tudja, hogy a napon szárított ágynemű illatát nem tudja überelni semmi sem. Az valami olyan csodás, nyugalmat adó természetes illatkavalkád, amit egyetlen öblítő se tud a ruhákra varázsolni. Ha féltjük a ruhákat attól, hogy a színüket kiszívja a Nap, fordítsuk ki azokat teregetés előtt. Plusz munka, de néhány esetben nagyon is megéri.

Ha hiányzik az öblítő: illóolaj, ecet

Amennyiben mégis kevésnek érezzük a természetes, – a levegő meg a napfény adta illatot, akkor a mosásnál, az utolsó öblítés előtt tegyünk a gépbe pár csepp illóolajat. Én narancsos illóolajat használtam egy ideig, de ízlés kérdése csupán, ki mit szeretne érezni a ruháin száradás után.

Tudom, hogy sokan nem csak azért használnak öblítőt, mert megszokták, szeretik az öblítő illatát, hanem, mert extra lágyságot is biztosít a ruháknak. Ám ezt a lágyságot egy-két kanál ecet segítségével is elérhetjük. Higgyétek el, az ecet szaga pár perc alatt elillan, ha szabad levegőn szárítjátok a ruhákat, csak az üdeség és a lágyság marad meg utána.

 

Már követem az oldalt

X