Otthon

Magadat fűtsd, ne a lakást: melegítő megoldások

Már most tudjuk, hogy idén nem lesz olyan meleg a nappali, tehát érdemes elgondolkodnunk pár kiegészítő beszerzésén, így alacsonyabb hőmérséklet mellett sem kell dideregve forgolódnunk éjszakánként. Egy tucatnyi apróságot szedtünk össze, amelyek segíthetnek. Különösen akkor érdemes magunkat melegíteni a lakás helyett, ha nagy térben lakunk.

Mamusz

Talán sose megy ki a divatból. Persze minden kornak megvan a maga dizájnja, de azért csak-csak akadnak örökérvényű darabok. Az egyik ilyen a birkagyapjúval bélelt mamusz, ami a melegen tartás koronázatlan királya: nem szúr, nem izzaszt, hanem megfelelően benntartja a testhőt, miközben a felesleges nedvességet hagyja elpárologni. Ugyanígy légáteresztő a báránybőrgyapjú mamusz, ami igazi klasszikus. De a mamuszok tárháza ma már kifogyhatatlan, a legkülönfélébb állatmintás megoldásokon kívül létezik

mikrózható betétes mamusz is: magokkal teli, kis zsákokat tartalmaz, amelyek mikróban melegíthetőek, és utána egy órán keresztül melegen tartják a lábadat.

Talpbetétek

Hasonlóan gazdag a választék a talpbetétek piacán is: az egyszerű gyapjúbetétektől kezdve a melegíthető talpbetéteken át a fűthető betétekig minden megtalálható. Az utóbbi esetén USB-csatlakozással biztosíthatjuk a töltést akár egy powerbanken keresztül, így órákon át áramolhat a meleg lábainkhoz. Vannak aksis talpbetétek is a boltokban, de a legegyszerűbb tasakos megoldás is tökéletes: ezt elég kiszedni a csomagolásból, és a levegő hatására máris működésbe lép (a vaspor és víz elegye az oxigén hatására reakcióba lép egymással). Így akár 5 órán keresztül is 35-39 fokon tartja a lábunk körüli hőmérsékletet.

Melegítő párnák és takarók

Akár távirányítással, több fokozatra is állíthatjuk a melegítő párnákat, takarókat, derékaljakat és lepedőket, de a klasszikus melegvizes palackoknak is van már szabályozható változata. Az USB-s ülésmelegítőt nemcsak székre, hanem a kanapéra, ágyra is tehetjük, de ha valaki biztosra akar menni, vásárolhat ujjas takarót is, szabályozható változatban. Az elektromos ágymelegítők pedig három óra után automatikusan alvó üzemmódra kapcsolnak, amíg le nem hűl a környezetünk a határérték alá. Ekkor ugyanis újra működésbe lépnek, biztosítva az állandó hőmérsékletet.  

Ruhák

Nagy divatjukat élik az otthoni overálok, könnyű pamut anyagból, szinte végig cipzáras kivitelben, thermo- vagy különféle hőszigetelő anyagokkal bélelve. Nagyon hasznosak lehetnek a vastagon bélelt thermo leggingsek is, ezek kifejezetten kellemes hőérzetet biztosítanak alacsonyabb kinti hőmérséklet mellett is. De kapható már fűthető zokni, poncsó és aláöltözet is. Kedvencem az akkumulátorokkal felszerelt, gombbal indítható melegítő mellény, ami nemcsak odakint, hanem egy könnyebb, pamut kivitelben a szobában is jól jöhet, ha bármilyen okból nincs fűtés, alacsony a hőmérséklet, vagy csak fázós napunk van.

Pokrócot és ágyneműt csak okosan!

A kevesebb néha több, tartja a mondás, és ez igaz lehet a hűvösebb hónapokra is. Nem biztos, hogy szükség van a legújabb kütyükre, egy jól megválasztott pokróc és paplan is biztosítani tudja a kellemes hőmérsékletet. Bár csábítóak a hengerbe tekert, extra olcsón ajánlott pokrócok, ezekben alig van anyag: melegíteni nem sokat fognak. Egy takaró esetében számít a súly, minél nagyobb a töltet, annyival melegebb is. Mindenképpen polár vagy duplapolár pokrócokat érdemes választanunk, de jó melegek a serpa takarók is. A természetes gyapjú termékeknek igen borsos az ára, de tény, hogy a legnagyobb hidegben is melegen tudnak tartani.

Ha van hozzá kedvünk és időnk, magunk is megvarrhatjuk a legvastagabb takarókat – tapasztalatból tudom, a boltban hasonlót sem kapni.

Én két réteg pokrócanyag közé egy réteg töltetanyagot varrtam, és bár egy mosógépbe be nem férő, extra súlyú takaró lett belőle, tény, hogy alatta nincs, aki fázzon. Több napot igénylő sziszifuszi munka, mert a vastagsága miatt a varrógép nemigen viszi, ezért csak kézzel varrható meg, ami a szegélyezés miatt sokszor a centinként haladás soha véget nem érő érzésébe taszíthatja az embert. De a jó hír az, tényleg megéri, és az alapanyagok árát kiszámolva még mindig sokkal olcsóbb, mint bármelyik boltban kapható termék.

Egyszerű gyorssegélyek

Ha nehezen tudunk hozzászokni az alacsonyabb benti hőmérséklethez, vagy hirtelen tör ránk a hidegrázás, például egy hosszabb ülőmunka után, egy bögre forró tea vagy egy tányér jó meleg leves is sokat segíthet a komfortérzetünkön. Ugyancsak feltölthet egy lavór lábfürdő olyan meleg vízzel, amilyen meleget még jó érzéssel el tudunk viselni. Extra fűszere lehet az estének egy bögre forralt bor is, a sült gesztenye szintén segíthet a jobb hangulat elérésében, vannak melegítőnek mondott fűszereink is, mint a fahéj, a gyömbér, a kardamom, a bors, a szegfűszeg, az ánizs és a kurkuma.

Ha úgy érezzük, ez még mindig nem elég, akkor választhatunk kis teljesítményű, inkább kiegészítésre alkalmas hősugárzókat: hordozható, falra szerelhető és állítható kivitelben is. De ami a legfontosabb:

lassan, fokozatosan szoktassuk magunkat az alacsonyabb benti hőmérséklethez!

Ha már most tudjuk, hogy valószínűleg nem lesz a tavaly megszokott meleg a nappaliban, érdemes elkezdenünk az akklimatizálódást: kapcsoljuk be később a fűtést vagy tegyük alacsonyabb fokozatra, és helyette kezdjünk el jobban felöltözni, melegebb zoknit vagy mamuszt húzni. A gyerekeknek készítsünk estére plusz pokrócot a takarón felül, kerüljenek elő a hosszú, vastagabb pizsamák, és ha úgy érezzük, alváshoz is maradhat a zokni.

Közeleg a tél, és nem tudjuk, mit hoz, tehát készüljünk fel! Így talán kevesebb lesz a didergős, szomorkás éjszaka, nem beszélve arról, hogy egy-egy bekuckózós, összebújós este lehetőséget ad klasszikus családi programok felidézésére is: előkerülhet a diavetítő és a társas, jöhet a pakli és egy jó könyv, őszi filmek és egy rövid bakancslista a tudatos jelenléthez.

Ajánljuk még:

Felmelegítve még jobb: ételek, amiket megéri érlelni

Felmelegítve csak a káposzta jó – tartja a mondás, de talán ideje ezt megcáfolnunk. Akad ugyanis bőven olyan étel a hazai konyhában, amely másnap nemcsak, hogy ugyanolyan finom, de adott esetben még finomabb is, mint frissen fogyasztva. Hogy melyek ezek a fogások, és melyiknél mire kell figyelnünk? Már mutatjuk is!

 

Már követem az oldalt

X