Otthon

Káros az egészségre, és még hízhatsz is a rendetlenségtől: ezekre a dolgokra (is) figyelj otthon

Néhány apró dolog, egy kis odafigyelés, és máris sokat tehetünk azért, hogy rendezett legyen az otthonunk. Megéri ez, ugyanis a szertehagyott dolgaink nemcsak esztétikailag okozhatnak kellemetlenséget, de a lelki és testi egészségünknek is árthatunk velük.

Mindig csodáltam azokat az ismerőseimet, akikhez bármikor mentem vendégségbe, mindig szinte tökéletes rend fogadott. Persze nincs sok ilyen barátom, de maga a látvány mindig elgondolkodtatott, ha ilyesmivel találkoztam. Rendszeresen el is határoztam, hogy ha hazaértem, kitakarítok, és holnaptól nálam is rend lesz – mindennap! Majd én is odafigyelek, én is katonás rendet és tisztaságot tartok...

Bár a terv felvillanyozott, a kivitelezés mindig akadályokba ütközött. Ha nem is a takarítás – azzal még csak-csak boldogultam –, de a rend megtartása miatt komoly kihívásokkal néztem szembe. Összesítve: sosem sikerült. A beágyazásra már rászoktam, de valahogy mindig van egy póló a fotel karfáján és papírok, meg füzetek hevernek az asztal(ok)on.

Pedig most takarítottam ki az egész lakást!

Gondolom nem csak rám jellemző, hogy a postaláda kiürítése után vagy a különböző irodai és hivatalos papírokat, a legközelebb eső asztalra, szekrényre vagy polcra teszem azzal a gondolattal, hogy később majd rendszerezem – de általában ott maradnak, s majd csak napokkal vagy hetekkel később szortírozom szét a kupacot. Nem egyszer ezért maradtam el a gázszámla befizetésével…

A szakemberek azt javasolják, hogy tegyünk egy kosarat a papírszemétnek közvetlenül a bejárati ajtó mellé, és dobjuk ki azokat a szórólapokat, amikre nincs szükségünk. Amire később is szükségünk lehet, azokat egy fiókban gyűjtögessük: így nem fokozza a szemünk előtt a rendetlenség érzését, ráadásul tudjuk, hogy amivel még dolgunk van, fixen egy helyen lesz. Akár a heti rutin részévé is tehetjük, hogy szombat délután átfutjuk ezt a mappát, így biztosan nem marad el a számlabefizetés...

A kevesebb az kevesebb!

Szeretem a letisztult külsőt, a minimalista berendezést, mégis hajlamos vagyok olyan dolgokat venni (a lakásba is!), amik csak növelik a holmik számát, de valójában meglennék nélkülük. Szerencsére az utóbbi években egyre kevésbé jellemző rám ez a fajta halmozás, de olykor mégsem tudok ellenállni a vásárlásnak.

Azt mondják, már ez is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy rendetlennek érezzük az otthonunkat – a sok tárgy ugyanis ezt a benyomást keltheti. Másrészt pedig fontos, hogy ha már megvettük ezt vagy azt a tárgyat, annak találjunk helyet, és ami még ugyancsak fontos, hogy azt a tárgyat, amit használtunk, mindig tegyük vissza a helyére. Nem később, majd vagy holnap, hanem azonnal! Rendetlenség ugyanis azoktól a tárgyaktól lesz, amik – meglepetés: – nincsenek a rendelt helyükön! Vagyis, ha mindennek van helye, lehet rendet tartani, anélkül viszont igen nehezen!

Külön kupackrízist okozhat a ruha. Minden esetben fontos, hogy a tiszta ruhákat tegyük rögtön a szekrénybe, a szennyest pedig azonnal a szennyestartóba tegyük – ne gyűjtögessük azokat a fotel karfáján vagy a szoba sarkában egy széken.

Heti tervező

Amikor sok dolgom van, villámsebességgel telik az idő, egyik pillanatról a másikra vége is a hétnek. Az ilyen „időzavaros” pillanatokban gondolhatjuk úgy, hogy csak most takarítottuk ki a lakást, hogy lehet megint rendetlenség, miközben ha utánaszámolunk, már egy hét is eltelt az utolsó felmosás vagy porszívózás óta, vagyis nem csoda, ha megint poros/foltos a padló. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet egy heti tervet készíteni, például minden nap takarítani egy keveset. Egyik nap porszívózni, a másik nap a fürdőszobát rendbe tenni, és így tovább. Vagy minden reggel/este tizenöt percet rászánni arra, hogy gyorsan felseperjünk, felmossunk az előszobában és a konyhában, vagy bármilyen házimunkát megcsináljunk, amit rendszeresen el kell végezni). Nem tűnik nagy dolognak, de máris rendezettebb lehet tőle az otthonunk, ráadásul a hétvégén ennyivel kevesebb feladatunk marad.

Fegyelmezzük meg a többieket is

Na persze, hiába a nagy igyekezet, ha a párunk és a gyerekek lazábban állnak a témához! Nem beszélve a háziállatokról, ha bejárhatnak (bent laknak) a lakásba. Fontos leülni és megbeszélni a családtagokkal vagy lakótársakkal, hogy mi a célunk és megkérni őket, hogy vegyék ki a részüket ők is a takarításból. Készítsünk közösen egy szabályrendszert és ütemtervet, ami segítségével mindenki pontosan követheti a feladatát. S ha már benti háziállatunk van: szánjunk rá egy kis plusz energiát és törekedjünk arra, hogy olyan élőhelye legyen a lakásban, ami könnyebben tisztítható, vagy esetleg láthatatlan (például a kutya tálja ne az előszobában legyen, hanem egy olyan helyen, ahol az állat könnyen megtalálja, de még sincs folyton szem előtt).

Rend a lelke…

A rendrakás persze nemcsak esztétikai okok miatt lehet fontos, a mentális egészségünk is múlhat rajta. A rendetlenség ugyanis számos módon befolyásolhatja az életünket. Ha például mindig keresgélni kell a dolgokat, egyrészt időt veszítünk, másrészt idegesebbek, stresszesebbek vagyunk, mint amikor egy mozdulattal magunkhoz vesszük a szemüvegünket, a szükséges dokumentumokat vagy a lakáskulcsot.

Kutatások azt is bizonyították, hogy a rendetlenségben az agyunk is lassabban, nehezebben működik:

nehezebben tudunk a (fontos) dolgokra koncentrálni, mindig lesz valami, ami elterelheti a gondolatainkat. Persze, szokták mondani, hogy az egészséges rendetlenség akár még fokozhatja is a kreativitást (és hogy a zseni átlátja a káoszt), de az állandó zűrzavar körülöttünk hosszú távon nem biztos, hogy jót tesz a hétköznapi teendők vagy éppen a pihenőidő tökéletes elvégzéséhez/eltöltéséhez. Még memóriára is negatív hatással lehet, ha rendetlen környezetben élünk!

A sok tárgy jobban fogja a port – ez, ha nem is egyenes úton, de mindenképp könnyebben okozhat allergiás tüneteket. Sőt, ha kerüljük a tisztaságot, ritkán takarítunk, akár még a szellőztetésről is megfeledkezünk, a penészesedés veszélye is fennállhat, ami különösen veszélyes lehet a testi egészségünkre!

A testi épségünk egyébként akkor is veszélyben lehet, ha szanaszét hevernek a dolgok a földön. Bizonyára mindenki lépett már élete során egy kisebb építőelemre, kisautóra, gyöngyre, valamire, ami megszúrta a talpát, kellemetlen volt, akár még el is esett tőle. Nos, ezek a balesetek egyértelműen elkerülhetők, ha odafigyelünk a rendre.

Állítólag álmatlanságot, kialvatlanságot is okozhat a rendetlenség: a szerte hagyott dolgok nem hagyják nyugton pihenni az agyunkat, azt állandó munkára ösztönzik. A kialvatlanság, a stressz, a dekoncentráltság és a rossz közérzet hatására pedig szinte egyenes út vezet a túlsúlyhoz. Sőt, a rendetlen otthon már önmagában arra ösztönözhet, hogy sokat együnk és nassoljunk – vagyis érdemes előbb magunk körül rendet teremteni néhány jó praktika bevetésével!