Otthon

Így tarts kisállatot, ha védenéd a környezetet!

Az állattartás környezeti terhelése egy igazi csontváz a szekrényben: létező jelenség, de még a környezettudatos körökben is ritkán jön szóba, mennyi szemetet termel a kisállattartás. Persze, nem néhány tacskón és hörcsögön múlik a klímaváltozás, de azért ők is cseppek a tengerben, és ez a tenger lassan kiáradni készül.

Kevés olyan dolog van, amiről semmiképp nem mondanék le a hulladékmentes életmód kedvéért, a macskám viszont rajta van ezen a rövid listán. Tudom, hogy sok-sok műanyagszemetet és szén-dioxidot termel még egy ilyen kis szobacica is, de ha ránézek, miközben figyelemfelhívó nyögdécselések közepette hempereg a hátán a simogatásért, akkor azt érzem, inkább az Apokalipszis jöjjön, mintsem, hogy lemondjak a háziállattartás örömeiről.              

Mindeközben igyekszem rá odafigyelni, hogy minél zöldebb módszerekkel oldjam meg a tartását, és mondok is néhány tippet, amire te is odafigyelhetsz a hétköznapokban.

Vásárolj kimérősen szárazeledelt!

A textilszatyrokban nem csak magadnak vásárolhatsz élelmiszert, hanem a kisállataidnak is, kutya- és nyúlkaját például több helyen láttam már csomagolásmentes verzióban. Macska száraztáphoz sajnos még nem volt szerencsém, de állítólag vannak olyan jól elrejtett állateledelboltok, ahol bármit be lehet szerezni kimérősen. Még egyszerűbb megoldás lehet, ha a piacon saját dobozban vásárolt húst és zöldséget adsz a kisállataidnak.

Ne szerezz be felesleges játékokat!

Biztos vagyok benne, hogy egyesek számára szentségtörésnek fog hangzani a következő hasonlat, de úgy vélem, a kiskedvencek pont olyanok, mint a csecsemők: nincs szükségük flancos és méregdrága játékokra, mert számukra a vécépapírguriga, a fonalgombolyag, az üres doboz, de néha még a földre hullott krumplihéj is ugyanolyan izgalmas, mint egy-egy kínai plasztikkütyü. Nincs értelme olyan kacatokat venni, amelyek csak felesleges környezeti terhelést jelentenek a bolygónak.

Az ürüléket is gyűjtsd környezettudatosan!

Tudom, hogy a kisállattartás legkellemetlenebb része a kaka összeszedése, én is szeretem hamar letudni az alomtakarítást, de a világért se választanám a legegyszerűbb, zacskós verziót. Mert minden nap egy nejlonzacskó, az az év végére 365 nejlonzacskó. A takarításhoz kiürült lisztes-, cukros-, rizses tasakot használok, vagy a postaládába kéretlenül bedobott újságpapírokból hajtogatok kis zacskókat.

Takaríts vegyszermentesen az állatok után!

Nem mondom, hogy időnként nem árt egy alapos fertőtlenítés, ha állatokkal élsz egy légtérben, de egészséges kiskedvencek esetén nem kötelező napi szinten hipóval és Domestossal végigmenni a lakáson. A tálak, alomdobozok, fekvőhelyek vagy játékok tisztántartásához műanyag flakonban vásárolt tisztítószerek helyett használhatsz kimérősen beszerzett szódabikarbónát és ecetet is.

Azt hiszem, a többség nem csupán érdektelenségből vagy lustaságból szemetel kisállattartás közben, hanem azért is, mert sokaknak eszébe sem jut, hogy zacskók és kacatok nélkül is gondját lehet viselni a család négylábú (vagy éppen lábatlan) tagjainak. Szerencsére mindig van holnap, amikor ezen lehet változtatni!

 Ajánljuk még:

TE IS CSAK AKKOR TUDSZ SZERETNI EGY ÁLLATOT, HA EMBERKÉNT TEKINTESZ RÁ?

10 TIPP KEZDŐ HULLADÉKMENTESEKNEK

 

Már követem az oldalt

X