Otthon

Ehető konyhai hulladékok – 7 ötlet, hogy ne menjenek a kukába a héjak, szárak, levelek

Nem, a cím közel sem megtévesztő: pontosan arra utal, amit takar: az ehető konyhai hulladékok népes táborára. Ételeink elkészítése során ugyanis rengeteg olyan ehető dolog végzi a szemetesben (vagy jobb esetben a komposztban), amit nyugodt szívvel felhasználhatnánk étkezési célokra is. Egy kis tovább gondolás, egy kis kreatív konyhaművészet, és máris a no waste főzés izgalmas világában találhatjuk magunkat.

Pár lehetőségről már korábban is írtunk: sorra vettük a száraz kenyér felhasználását a bundáskenyértől a kenyérpudingon át egészen a házi zsemlemorzsáig, megnéztük, mi mindenre alkalmas a burgonyahéj, és hogyan lesz a maradék húslevesből aszpikos szalámi vagy ízletes fokhagymamártás. Ezúttal azonban foglalkozzunk azokkal az újságpapírba gyűjtött, lehámozott részekkel, amelyekre eddig csak szemétként gondoltunk!

Leves

A zöldségek héjából (alapos tisztítás után) kiváló leves alaplevet főzhetünk. A folyadékot pedig fagyaszthatjuk, dunsztolhatjuk vagy csak hűtőbe tehetjük, és a következő hétvégén felhasználhatjuk szinte bármilyen gyors leves, mártás vagy püré elkészítéséhez. A héjas alaplevekből készülhetnek a legjobb carbonara vagy tejszínes-gombás tésztaszószok, és ha esetleg maradt egy kevés főtt hús, akkor elővehetjük a házi aszpikos szalámi receptjét is.

Krém

A répa, a zeller, de akár a cékla héját is megfőzhetjük sós vízben, és vajjal, fűszerekkel, tejszínnel, tejföllel vagy túróval összeturmixolva krémes köretet készíthetünk belőlük sült húsok vagy grillezett halak mellé.

Értékes levelek

Szegény levelek a leginkább mellőzöttek. Pedig, ha tudnád, mennyi lehetőséget rejtenek magukban! Írtunk már a karalábélevél-mártásról, a reteklevélpestóról, a sárgarépalevél-teáról és a szárított vöröshagymalevélről is. De vajon mit tudunk a karfiol leveléről? Például azt, hogy nemcsak ehető, hanem kifejezetten finom is! Több kultúrában is hagyománya van az intenzíven fűszerezett majd roston megsütött karfiol torzsának és -levélnek. Mi rendszeresen fogyasztjuk más zöldségekkel együtt sütve.

Fűszersó

Állítólag Skóciából származik a híres krumplisó receptje is: ehhez körülbelül 50-60 Celsius-fokos sütőben három órán keresztül szárítják a lehámozott (és megtisztított) burgonyahéjat. Mikor elkészült és kihűlt, sóval összeturmixolják, és kiváló fűszersó lesz belőle: húsok, zöldségek és köretek ízesítéséhez is felhasználható.

Kuglóf

Nem vagyok híve a gyümölcshéjak eltávolításának, de egyre több helyen látom, hogy az almát, körtét is pucolva eszik. Ha már így alakult, a héját még véletlenül sem szabad kidobni! A felkockázott és kiszárított gyümölcshéjakból kiváló tea készülhet, és később akár kuglófba, pitébe is belesüthetjük őket. A maradék bodza kuglófba keverésére itt találtok példát, számos más élelmiszerrel is hasonlóan járhatunk el. A körtehéjas pite kiváló egy kevés csokoládésodóval, az almahéjas kuglófhoz a vanília és a fahéj passzol leginkább.

Ecet

Az almacsutkának is megvan a legjobb helye: legyen belőle házi almaecet! Az almaecet elkészítése nem nagy ördöngösség, kezdők is bátran vállalkozhatnak rá! Felhasználása sokrétű: a szépítkezéstől kezdve a fogyókúrán és a méregtelenítésen át egészen az immunrendszer erősítéséig számtalan esetben alkalmazhatjuk.

Extrém befőzés

A dinnye héját sem kell kidobnunk: egyre nagyobb divatja van a dinnyehéj-savanyúságnak. Ráadásul az igazi ínyenceknek még egy különleges recepttel is kedveskedtünk, ezt megtaláljátok extrém befőzőreceptjeink válogatásában. Ugyanígy kincset ér a kezelésmentes citromok és narancsok héja is: savanyítani is lehet őket, de akár kandírozhatjuk vagy száríthatjuk is a megmaradt darabokat. Lereszelve és kiszárítva kiváló süteményízesítő és citrusfűszer készíthető belőle, a savanyított héjak pedig mártások, ételkülönlegességek ízvilágát dobják fel egy kis extrával.

A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy szinte nincs olyan főzés során lehullott rész, amit ne használhatnánk fel. Érdemes a konyhai hulladékok újragondolását beépíteni mindennapi rutinunkba, mert nemcsak a környezetünket tehermentesíthetjük, hanem a családi kasszát is: több pénzt spórolhatunk meg az átgondolt főzéssel, mint azt elsőre gondolnánk.

Ha további ötletek érdekelnek a maradékmentő és pénztárcabarát megoldásokból, akkor itt találtok még néhányat, itt pedig jó sok tippet a hulladékmentes befőzéshez.

Ajánljuk még:

Semmi se vesszen kárba! Tavasszal is tartósítsunk!

Amikor hazatérünk egy túráról egy nagy kosár friss medvehagymával vagy zamatos turbolyával, amikor a kertben virít a kakukkfű, a vízimenta meg a tyúkhúr, máris megfordul a fejünkben, hogy de jó is lenne ezekből eltenni későbbre. Persze, a legjobb a friss, de ha a megfelelő megoldást választjuk, akkor később is élvezhetjük a természet kincseinek áldását. Mert nem mindent, és nem minden formában lehet tartósítani, van, amit pedig nem érdemes.

 

Már követem az oldalt

X