Otthon

Ehető konyhai hulladékok – 7 ötlet, hogy ne menjenek a kukába a héjak, szárak, levelek

Nem, a cím közel sem megtévesztő: pontosan arra utal, amit takar: az ehető konyhai hulladékok népes táborára. Ételeink elkészítése során ugyanis rengeteg olyan ehető dolog végzi a szemetesben (vagy jobb esetben a komposztban), amit nyugodt szívvel felhasználhatnánk étkezési célokra is. Egy kis tovább gondolás, egy kis kreatív konyhaművészet, és máris a no waste főzés izgalmas világában találhatjuk magunkat.

Pár lehetőségről már korábban is írtunk: sorra vettük a száraz kenyér felhasználását a bundáskenyértől a kenyérpudingon át egészen a házi zsemlemorzsáig, megnéztük, mi mindenre alkalmas a burgonyahéj, és hogyan lesz a maradék húslevesből aszpikos szalámi vagy ízletes fokhagymamártás. Ezúttal azonban foglalkozzunk azokkal az újságpapírba gyűjtött, lehámozott részekkel, amelyekre eddig csak szemétként gondoltunk!

Leves

A zöldségek héjából (alapos tisztítás után) kiváló leves alaplevet főzhetünk. A folyadékot pedig fagyaszthatjuk, dunsztolhatjuk vagy csak hűtőbe tehetjük, és a következő hétvégén felhasználhatjuk szinte bármilyen gyors leves, mártás vagy püré elkészítéséhez. A héjas alaplevekből készülhetnek a legjobb carbonara vagy tejszínes-gombás tésztaszószok, és ha esetleg maradt egy kevés főtt hús, akkor elővehetjük a házi aszpikos szalámi receptjét is.

Krém

A répa, a zeller, de akár a cékla héját is megfőzhetjük sós vízben, és vajjal, fűszerekkel, tejszínnel, tejföllel vagy túróval összeturmixolva krémes köretet készíthetünk belőlük sült húsok vagy grillezett halak mellé.

Értékes levelek

Szegény levelek a leginkább mellőzöttek. Pedig, ha tudnád, mennyi lehetőséget rejtenek magukban! Írtunk már a karalábélevél-mártásról, a reteklevélpestóról, a sárgarépalevél-teáról és a szárított vöröshagymalevélről is. De vajon mit tudunk a karfiol leveléről? Például azt, hogy nemcsak ehető, hanem kifejezetten finom is! Több kultúrában is hagyománya van az intenzíven fűszerezett majd roston megsütött karfiol torzsának és -levélnek. Mi rendszeresen fogyasztjuk más zöldségekkel együtt sütve.

Fűszersó

Állítólag Skóciából származik a híres krumplisó receptje is: ehhez körülbelül 50-60 Celsius-fokos sütőben három órán keresztül szárítják a lehámozott (és megtisztított) burgonyahéjat. Mikor elkészült és kihűlt, sóval összeturmixolják, és kiváló fűszersó lesz belőle: húsok, zöldségek és köretek ízesítéséhez is felhasználható.

Kuglóf

Nem vagyok híve a gyümölcshéjak eltávolításának, de egyre több helyen látom, hogy az almát, körtét is pucolva eszik. Ha már így alakult, a héját még véletlenül sem szabad kidobni! A felkockázott és kiszárított gyümölcshéjakból kiváló tea készülhet, és később akár kuglófba, pitébe is belesüthetjük őket. A maradék bodza kuglófba keverésére itt találtok példát, számos más élelmiszerrel is hasonlóan járhatunk el. A körtehéjas pite kiváló egy kevés csokoládésodóval, az almahéjas kuglófhoz a vanília és a fahéj passzol leginkább.

Ecet

Az almacsutkának is megvan a legjobb helye: legyen belőle házi almaecet! Az almaecet elkészítése nem nagy ördöngösség, kezdők is bátran vállalkozhatnak rá! Felhasználása sokrétű: a szépítkezéstől kezdve a fogyókúrán és a méregtelenítésen át egészen az immunrendszer erősítéséig számtalan esetben alkalmazhatjuk.

Extrém befőzés

A dinnye héját sem kell kidobnunk: egyre nagyobb divatja van a dinnyehéj-savanyúságnak. Ráadásul az igazi ínyenceknek még egy különleges recepttel is kedveskedtünk, ezt megtaláljátok extrém befőzőreceptjeink válogatásában. Ugyanígy kincset ér a kezelésmentes citromok és narancsok héja is: savanyítani is lehet őket, de akár kandírozhatjuk vagy száríthatjuk is a megmaradt darabokat. Lereszelve és kiszárítva kiváló süteményízesítő és citrusfűszer készíthető belőle, a savanyított héjak pedig mártások, ételkülönlegességek ízvilágát dobják fel egy kis extrával.

A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy szinte nincs olyan főzés során lehullott rész, amit ne használhatnánk fel. Érdemes a konyhai hulladékok újragondolását beépíteni mindennapi rutinunkba, mert nemcsak a környezetünket tehermentesíthetjük, hanem a családi kasszát is: több pénzt spórolhatunk meg az átgondolt főzéssel, mint azt elsőre gondolnánk.

Ha további ötletek érdekelnek a maradékmentő és pénztárcabarát megoldásokból, akkor itt találtok még néhányat, itt pedig jó sok tippet a hulladékmentes befőzéshez.

Ajánljuk még:

Húsos csont – takarékosságból született fenséges falatok

Ha gazdag akarsz lenni, ne vagyonod szaporítása, hanem vágyaid kevesbítése legyen fő törekvésed, mondta nagyanyám. Hányszor, de hányszor jutott már ez eszembe vásárlás meg főzés közben is. Csöndesen gyöngyözik a fazékban a húsos csont, és már nem álmodom az elképzelt gazdagságról.