Otthon

A fakanál az ételben, életben fontos eszközünk – tudod, melyik mire való?

Azt hiszem, legalábbis remélem, hogy nincs olyan konyha, olyan háztartás, ahol ne lenne minimum egy fakanál. Első emlékeink egyike, ahogy a konyhában kevergeti a szülő a fővő ételt. Mi mással, ha nem fakanállal?

Az én első konyhai emlékeim egyike a fakanál. Sötétre színeződött gyerekmarkomnál nagyobb fakanalakkal kavarta nevelőanyám a szaftos, paprikás fogásokat, és volt egy világosabb változat, amit soha nem merített volna pörköltszaftba. Azzal a fakanállal keverte, és kevertem később én is a piskótát meg a süteménykrémeket. A kettőt felcserélni tilos volt, és nagyon kellett figyelni erre a szabályra, még akkor is, ha a fakanál akkor is, később is filléres áru volt. Mindenhol beszerezhető, konyhai alapkellék. Mégis nagy becsben állt a gyerekkori konyhákban akkor régen, és mai is figyelek erre az alapszabályra, mert valóban fontos intelem. A hagymaszagú, zsírba, olajba, erős szagú fűszeres, paprikás lébe mártogatott fakanállal nem jó finom, vanília illatú krémeket kavarni.

Leginkább azért, mert akármennyire is figyelünk annak tisztaságára, a szagokat nem olyan könnyű eltűnteni azokról, bár az ecet mint csodaszer, itt is bevethető, de egyszerűbb megelőzni az erős szagok tapadását. Tudom, a szilikon alapú „fakanál” ebből a szempontból nem okoz gondot sosem, de én nem szerettem meg, hiába könnyű elmosni azokat, nekem nem áll úgy kézre, mint az igazi fakanál.

Funkciók szerint azonban nemcsak e két vonalon lehet megkülönböztetni a fakanalakat, mert nemcsak egyforma, de más fogásokhoz való fakanalakat is ismerünk. Van ugye a kerek, meg a csapott aljú, meg a lyukas (a lukas) fakanál. Meg van a kicsi, a közepes, a nagy, meg az óriási, fenyegető méretű fakanál is, ami bográcsozásnál vagy lekvárfőzésnél kerül elő, és nagy a becsülete annak is. Hiába olyan óriás, méltó helyet talál neki minden jó háziasszony a kamrában.

A kerek formájú fakanalakat ismerik sokan. Ott nincs nagy hűhó, fűszeresebb vagy finomabb étkekhez illenek, nincs más szempont. A fazék, a lábas mérete határozza meg, melyiket választjuk a fakanalas csuporból. Mert a fakanáltároló ugyanolyan természetes a konyhában, mint maga a kanál. A fakanalak jelentős része, méretüknél fogva el se férnének a hagyományos konyhafiókokban, kell annak egy tároló, amiben álldogálva várják a feladatot.

Ott van azonban a csapott aljú fakanál, amire sokan rácsodálkoznak, nem olyan praktikus, ha kerek edényekhez használjuk, mert a kiszögesedő végek nem passzolnak a kerek idomokhoz. De nem is oda valók, szögletes serpenyőkben, tepsikben lehet megtáncoltatni azokat. De azért a kerek formájú edények aljának felvakarásában is hasznosak lehetnek, mert a fakanalakban az a jó, hogy nem karcolnak, nem sértik fel az edények alját. A kicsit odapirult fogásokat gyengéden fel lehet velük lazítani.

Ismerjük a lyukas fakanalat is. Sokkal többet ér, mint a lyukas fillér, ami nem ér ma már semmit. Ellenben a lyukas fakanálnak fontos feladata van, a sűrűbb szószok kavarására találták ki. Így nemcsak a két szélén, de a közepén is áramolhat a szósz, illetve a keményebb zöldségdarabok összezúzását is elősegíti.

Az óriás fakanalakról ejtettünk már szót, de arról még nem, hogy a fakanál megfelelő kézben nemcsak a főzést segíti elő, de a legremekebb játékeszköz is lehet. A fakanálból készített bábok pótolhatatlanok. Felöltöztettük, és arcot, hajat ragasztottunk azokra, aztán a gyermeki képzelet formálta alakokká: királlyá, királylánnyá, sárkánnyá vagy kutyává. Természetesen nem volt ildomos a konyhai fakanalakat elragadni a játékhoz, de egy rutinos anya régen mindig tartott néhány fakanalat otthon, hogy unalmasabb napokon vagy hosszú téli estéken legyen mivel lekötni a gyerekeket.

Nálam ma is van a fiókban néhány kóbor, konyhában fel nem avatott fakanál, főzésre vagy mesére, játékra készen. Sose tudni, mikor lesz rájuk szükség.

Ajánljuk még:

Már megint élelmiszert kellett kidobnod? – a hűtőben tárolás tudománya segíteni fog

Akármennyire is marginális kérdésnek tűnik, az élelmiszereink hűtőben való tárolásának egész tudománya van! Nem véletlenül, hiszen egészségesebb és kevésbé élelemiszerpazarló életet élhetünk, ha tovább tartjuk fogyasztható állapotban a hűtőnk tartalmát. Sok élelmiszer ugyanis azért végzi a kukában, mert elfelejtettük megenni vagy mert szokatlanul gyorsan romlott meg. Vajon mi az utóbbi oka?

 

Már követem az oldalt

X