Kult

Most komolyan, kell ennél több? 5 bekuckózós könyv hideg napokra

Az elmúlt években tökélyre fejlesztettem az őszi és téli olvasási szokásaimat. Ráadásul most aztán tényleg minden lelkifurdalás nélkül olvashatok otthon. Egy nagy adag tea – termoszban, hogy ki se kelljen kelni a pokróc alól –, telefon lehalkítva, kutya a hónom alatt. Ahogy a természet is megpihen, nekünk is jó lelassulni, újragondolni az elmúlt időszak történéseit a könyvek segítségével, vagy épp egy szebb, szabadabb jövőről álmodozni. 

Borzasztóan hiányzik az utazás… Fejben azonban semmi sem tiltja, hogy bejárjuk akár az egész világot, és megtervezzük már most a jövő évi útjainkat. Kath Stathers Bakancslista című könyve gyönyörű és igen sokrétű olvasmány a maga közel 500 oldalával. A bemutatott programok és helyszínek sokszor ugyan nem az én pénztárcámhoz passzolnak, de inspirációnak mégis kiváló.

Nagyon remélem, hogy a kedves olvasó nemcsak a gyerekének olvas mesét, hanem néha megengedi magának azt a luxusérzést, hogy elmerüljön a mesék világában. Az utóbbi időkben a különféle meseterápiás irányzatoknak köszönhetően szerencsére kezd visszatalálni a mese eredeti közönségéhez: a felnőttekhez. Dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondóként igazi nagykövete a meséknek.

Legújabb könyvében, a Kalózkirálylányban ezúttal a világ miden tájáról gyűjtött össze történeteket izgalmas és sokszor nem hétköznapi nőalakokkal, akikben jó eséllyel ismerhetünk magunkra, és találhatunk választ életünk kérdéseire. Herbszt László rajzai pedig igazi élménnyé varázsolják az olvasást. 

Ha pedig valaki egy kicsit hosszabb, mesés történetre vágyik, annak jó szívvel ajánlom a Sarah Perry Az essexi kígyó című könyvét. A viktoriánus korban játszódó regényt hozzám hasonlóan imádni fogják azok, akik szeretik a fordulatokkal teli, misztikus olvasmányokat. A regény főhőse a frissen megözvegyült Cora Seaborne, aki, miután tudomására jut, hogy Essexben, a világ egyik legunalmasabb helyén egy titokzatos és ijesztő teremtmény, az Essexi kígyó garázdálkodik, oda is utazik. Itt ismerkedik meg a helyi lelkésszel, Willel, és ezzel mindkettejük élete megváltozik. Naná, hogy szerelemről van szó…  

És ha már szerelem, akkor mindenképp be kell mutatnom Rika Ponnet Csak veled című, kissé félrevezető borítójú könyvét. Első ránézésre ugyanis azt sugallja, hogy valami borzasztó giccses szerelmi történettel lesz dolgunk, már a fülszövegből világossá válik, hogy a könyv szerzője Belgium egyik sztárszexológusa, aki könyvében amellett érvel – számos terápiás esetet és kutatási eredményt bemutatva–,

hogy bizonyos számú csalódás után is merjük bevállalni a szerelmet, a védtelenséget.

Őszintén szólva mindezt, a pokróc és a tea melegébe burkolózva nagyon jól esik elhinni.

Hát igen. Valljuk be, leginkább mégiscsak szerelmes történeteket szeretünk olvasni. Néhány héttel ezelőtt ezért is választottam Luis Sepúlveda Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott című könyvét. A kisregény azonban mégsem a szerelemről szól, hanem önmagunk megőrzéséről és a természet kegyetlen, ám igazságos törvényeiről. A főhős, Antonio José Bolivar Proano, csöndes magányában éldegél a korrupt civilizáció peremvidékén. Egyetlen menedéke az olvasás. „Tudott olvasni. Ez volt élete legnagyobb felfedezése. Tudott olvasni! Volt ellenszere az öregség halálos mérgére.” Antonio, te vagy az én barátom itt a pokróc alatt! 

Ajánljuk még: 

5 KIHAGYHATATLAN DOKUMENTUMFILM A HÉTVÉGÉRE, AMIKET OTTHON IS MEGNÉZHETSZ
AZ EZER PAPÍRDARUVAL ELTEMETETT LÁNY EMLÉKÉRE – MA VAN AZ ORIGAMI VILÁGNAPJA
NEMCSAK A MESÉK, A REGÉNYEK IS TANÍTANAK: HAT KLASSZIKUS OLVASMÁNY AZ ÉLETRŐL

 

 

 

Már követem az oldalt

X