Kult

A nő, aki kalocsaiba öltöztette Pekinget és Amerikát – Interjú Hrivnák Tünde divattervezővel

Hrivnák Tünde divattervező ruhái pont olyan kifinomultak, mint ő maga. Stílusa, kalocsai, halasi, matyó mintái nem hivalkodnak, nem kérkednek, a nőiességet ünneplik, régi és új generációkat kötnek össze. A Tótkomlóstól egészen Ázsiáig elismert tervező többek között Lewis Hamilton autóversenyző barátnőjének is készített már ruhát. A By Me ruhák egy életforma, a lényünk része. Munka, értékek és tudás – vallja Tünde. Interjúnk.

Szülővárosa Tótkomlós jelenti az igazodási pontot életében, ahol nagymamájától és anyukájától tanulta a varrás minden fortélyát. Kollekciót eredeti, nemzeti értékek, kézi hímzésű csipkék és hímzések díszítik, melyek Amerikától kezdve, Kanadán, Svájcon, Pekingen át egészen Kárpátaljáig fesztiválok, workshopok, kiállítások elismert szereplői. Kuala Lumpurban 800 diák vett részt a magyar divattervező foglalkozásain, és négy éve hatalmas sikere volt haute couture bemutatójának minden tervező vágyállomásán, a Párizsi Divatheteken is.

Kollekcióid egyszerre hagyományőrzők és modernek. Mennyire nehéz megtalálni ezt az egyensúlyt tervezéskor?

Ez egy hosszú folyamat, 8-10 év volt, mialatt magát a stílust kialakítottam, nem egy véletlenszerű fellángolás. Idén húsz éve, hogy megalapítottam a By Me márkát, és már akkor népművészettel foglalkoztam, amikor az emberek nagy része még nem fordította efelé a tekintetét. Sokat küzdöttem, kis lépések, sok visszajelzés, alázat és ezer nyitott fül és szem segített, hogy megtaláljam az utamat.

Miután ráéreztél a stílusodra, mikor érezted azt, hogy szélesebb körben is ismert, elismert lettél?

A siker fogalma sokrétű, számomra az éppen betérő vendégnek készített ruha is napi sikert jelent. Hozzá kell tennem, istenhívő ember vagyok, evangélikusként minden nap imádkozom, és hálás vagyok mindenért, ami velem történt. Nagy lépés volt számomra 2011-ben, amikor Kalocsa város polgármestere felkeresett, hogy velem szeretné újragondolni a hímzésüket, mert a kalocsai népművészet sokkal több, mint amit a Váci utcában kalocsai motívum néven árulnak a külföldieknek.

De konkrétan a 2013-as Washington D.C.- ben megrendezett Smithonian Folklife Fesztiválhoz datálnám az első nagy sikerünket, ahol két héten keresztül minden nap voltak divatbemutatóink. Hatalmas élmény és elismerés volt, és a Washingtoni Magyar Ház elnöke azóta minden évben egy amerikai körutazásra invitál minket, mert kíváncsiak az új kollekcióinkra. Az ott született generációk a ruháimon keresztül jobban megértik a kultúránkat.

A ruhákra tervezett gyönyörű csipkéket, hímzéseket kik készítik?

Egy állandó stáb, az egyesületek tagjai. Teljes mértékben megbízom a népművészekben, mindent megbeszélünk, melyik szín mivel legyen hímezve, mettől meddig tartson a díszítés, sokat egyeztetünk és hallgatok rájuk, talán ezért is ilyen sikeres ez a márka, mert nem kötünk kompromisszumot, mindenki a saját tudását adja.

Egyszer azt nyilatkoztad, hogy a ruháid közösségi alkotások. Akik viselik őket mennyire érzik ezt a küldetést?

Az én küldetésem, hogy a magyar értéket eredetiségében, minőségében mutassam be. A népművészet olyan közös nyelv a világon, ami túlmutat politikán, gazdasági érdekeken, és minden országban ugyanarról szól: tiszteletről, tudásról, összefogásról és összetartozásról. Aki idejön, tudja, hogy a nevem és a munkáim garancia erre az értékre és minőségre. Diplomaták, üzletasszonyok, illetve azok a nők keresnek fel, akik szeretnek elegánsan öltözködni, és fontos, hogy ruháik visszatükrözzék identitásukat. Egy idő után részeseivé válnak ennek a missziónak, nagy öröm számomra, hogy megismerkednek egymással a ruháimon keresztül.

Miből inspirálódsz, és mikor kapcsolódsz ki?

Elsődleges energiagyűjtő helyem a természet, emellett a jógázás, úszás és nordic walkingolás. De amikor Tótkomlósra hazamegyek, úgy feltöltődöm mindig, hogy úgy érzem, öt évet visszakapok az életemből. 

Egy ilyen fáradhatatlan alkotónak biztosan vannak tervei a közeljövőt illetően, elárulsz közülük párat?

Jelenleg a kárpátaljai nagydobronyi keresztszemes motívumvilágon dolgozom, és terveim között szerepel a már meglévő kalotaszegi kollekcióm mellé a székely és a csángó motívumokat is feldolgozni, illetve nagy izgatottsággal állok neki a Szent István király palástján található aranyszínű úri hímzés témájának feldolgozásához is.

Fotók: Hrivnák Tünde / By Me

További cikkeink a témában:

EZERARCÚ SZÉPSÉG – EZÉRT VAN HELYE A SÉRÜLT MODELLEKNEK A DIVATVILÁGBAN

TÉNYLEG A MÉRET A LÉNYEG? PLUS SIZE MODELLEK A DIVATIPARBAN

LANGALÉTA LÁNYOK FIGYELEM: ÍGY ÖLTÖZZ, HA MAGAS VAGY!

Ikonikus szépségek – Te tudod, ki formálta a múlt század trendjeit?

Ma leginkább már csak a filmekből tudjuk, milyenek is voltak a 20. század sminkjei, de mindenkinek ismerősen csenghet Coco Chanel, Marilyn Monroe, Twiggy, Madonna vagy Britney Spears neve. Mindannyian az adott korszak karakteres képviselői voltak, így érdemes feleleveníteni, hogy mik is számítottak annak idején „trendinek”. 

 

Már követem az oldalt

X