Dolláros Pista, Csalfa Mari, Csoki Juci és a többiek – A falusi csúfnevek külön világa
Gyerekkoromban, amikor 2-3 napra Somogy megyébe utaztunk nagymamámhoz és az anyai ági rokonsághoz, mindig minden ugyanabban a biztonságos ütemben zajlott. Megérkezés után egyből ebéd a „kendős” mamánál a nyári konyhában (húsleves, csirkepaprikás nokedlivel, mézes-krémes vagy almás pite), majd megkezdődött a rokonok, ismerősök végeérhetetlen látogatása.
Vannak még csodák: gyerekek, akik még sincsenek elfelejtve

2017 februárjában Sipos József többedmagával a kárpátaljai nagyszőlősi kórházba érkezett, hogy adományt vigyen az ott fekvő gyerekeknek. A fogadtatás még a sokat látott tiszakeresztúri református lelkésznek is megrázó volt: a vakolatlan falak között, üres vasrácsos ágyakban alultáplált, magára hagyott síró kisgyerekek feküdtek. Készített egy amatőr videót, megosztotta, a film pedig robbant. József innentől kezdve a senki földjére került gyerekek életének jobbítására (is) feltette napjait. A Kárpátaljai „Elfelejtett” Gyermekek Segítése (KEGYES) ma már alapítványi formában működik. Interjúnk.

Egy út, ahogy bárki segíthet a csonkán maradt családoknak

Sérült kisfiával egyedül maradt anyuka, újszülött kisbabája édesanyját gyászoló apuka, öt gyerekkel magára maradt édesanya, árván maradt hatéves kislány... ezeket hallva szinte  mindannyian azokra a lesújtó történetekre gondolunk, amik a tavalyi évhez képest, a koronavírus járvány miatt legalább a háromszoros számban esnek meg. De hogy lehet ezt bírni, és legfőképpen, hogy lehet hosszú távon segíteni a rászorulókon? Erről beszélgettünk az Anyák az Anyákért Alapítvány elnökével.

„Kevesebből kell többet kifizetni” – pillanatképek az egyszülős családok életéből
Ritkán van hírértéke annak, hogy valaki egyedül nevel gyereket. A számok viszont magukért beszélnek: ma Magyarországon minden ötödik gyermek kilencéves korára egyszülős családban él. A tendencia növekszik, legalább 300 ezer családot és 500 ezer gyereket érint. Az ő helyzetük sosem egyszerű, de most, vírusidőben még nehezebb: erről beszélgettünk érintett szülőkkel, szakértőkkel.
Fontos, fontos a szombati középiskolai felvételi, de azért a gyerek még annál is fontosabb!
Január 23-án, e hét szombaton délelőtt 10 órai kezdettel több tízezer általános iskolás diák írja meg a központi középiskolai magyar és matek felvételit. Mit lehet ilyenkor mondani a szokásos formaságokon, jókívánságokon túl? Az ember ránéz a gyerekekre és összeszorul a szíve, és remélhetőleg látja a fél évnyi megfeszített, folyamatos felkészülést, fejlődést is bennük.
Azzal árthatsz sokat a gyereknek, amivel segítenél: dobd ki a bébikompot!
Az elmúlt napokban nagy port kavart egy gyermeksebész posztja a Facebookon: Dr. Kőnig Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a sokak által használt bébikomp káros a gyerekek fejlődésére, és nemhogy ajándékba nem kellene ilyet venni, ideje lenne kidobni a már meglévőket is. Megkértük a doktort, hogy tapasztalatairól, véleményéről részletesebben is beszéljen.