Egy út, ahogy bárki segíthet a csonkán maradt családoknak

Sérült kisfiával egyedül maradt anyuka, újszülött kisbabája édesanyját gyászoló apuka, öt gyerekkel magára maradt édesanya, árván maradt hatéves kislány... ezeket hallva szinte  mindannyian azokra a lesújtó történetekre gondolunk, amik a tavalyi évhez képest, a koronavírus járvány miatt legalább a háromszoros számban esnek meg. De hogy lehet ezt bírni, és legfőképpen, hogy lehet hosszú távon segíteni a rászorulókon? Erről beszélgettünk az Anyák az Anyákért Alapítvány elnökével.

„Kevesebből kell többet kifizetni” – pillanatképek az egyszülős családok életéből
Ritkán van hírértéke annak, hogy valaki egyedül nevel gyereket. A számok viszont magukért beszélnek: ma Magyarországon minden ötödik gyermek kilencéves korára egyszülős családban él. A tendencia növekszik, legalább 300 ezer családot és 500 ezer gyereket érint. Az ő helyzetük sosem egyszerű, de most, vírusidőben még nehezebb: erről beszélgettünk érintett szülőkkel, szakértőkkel.
Fontos, fontos a szombati középiskolai felvételi, de azért a gyerek még annál is fontosabb!
Január 23-án, e hét szombaton délelőtt 10 órai kezdettel több tízezer általános iskolás diák írja meg a központi középiskolai magyar és matek felvételit. Mit lehet ilyenkor mondani a szokásos formaságokon, jókívánságokon túl? Az ember ránéz a gyerekekre és összeszorul a szíve, és remélhetőleg látja a fél évnyi megfeszített, folyamatos felkészülést, fejlődést is bennük.
Azzal árthatsz sokat a gyereknek, amivel segítenél: dobd ki a bébikompot!
Az elmúlt napokban nagy port kavart egy gyermeksebész posztja a Facebookon: Dr. Kőnig Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a sokak által használt bébikomp káros a gyerekek fejlődésére, és nemhogy ajándékba nem kellene ilyet venni, ideje lenne kidobni a már meglévőket is. Megkértük a doktort, hogy tapasztalatairól, véleményéről részletesebben is beszéljen.
„Nem adhatunk majd a fiunknak teljes szabadságot mindenben” – interjú Gianni Annonival
„Örülök, hogy ötvenévesen, érett, bölcs koromban lettem apa” – vallja be többek között ezt is Gianni Annoni, aki az interjú alatt újra és újra idealizmusa miatt szabadkozott. Aztán megegyeztünk, hogy mikor máskor legyen érzelmes és álmodozó az ember, ha nem egy ilyen év után, karácsonykor...  Giannival hosszan beszélgettünk családról, hagyományokról, olaszságról, apaságról és a vendéglátás igazi szépségéről is. Interjúnk.
Hévíz, Magyarország szuperereje

A Kis-Balaton mocsarai felé nyíló völgyben, egy 51 hektáros erdő ölelésében fekszik a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, a Hévízi-tó. A melegvizes tőzegmedrű tavon az első tutajokra épített fürdőházat Festetics György építette 1772-ben. Hűvös időben vízébe merülni egészen rendkívüli élmény.

8 ifjúsági regény, ami minden kamaszt könyvmollyá tesz

Nem vitás, rengeteg nagyszerű ifjúsági regényt adott a világ már nekünk: többek között Stevenson Kincses szigetét, Fekete István regényeit, Verne kalandregényeit, James F. Cooper Nagy indiánkönyvét, Sue Townsend Adrien Mole-ját, Michael Ende Végtelen történetét, Rowling Harry Potter sorozatát. Most olyan javarészt kortárs könyveket válogattunk, amiket a megkérdezett 12-15 évesek szerettek olvasni könnyed, humoros stílusuk vagy számukra aktuális témáik miatt.