Kult

A bezártság mindenkiből a legrosszabbat hozza ki? – Megnéztük A Karantén Zóna című új magyar filmet

Június 25-től elérhető az HBO MAX-on Zsótér Indi Dániel rendező első nagyjátékfilmje, a Karantén Zóna. Az alkotás az elmúlt két és fél évünkből jól ismert történeteket, a Covid-járvány miatti kényszerű bezártságot, annak abszurdba hajló helyzeteit dolgozza fel. Ez az első magyar, karantén inspirálta, misztikus szkeccsfilm.

2020-ban az egész világ megismerkedett a karantén fogalmával. Tévéből, rádióból, közösségi médiából ömlött ránk a „Maradj otthon!”, és jobb híján naponta nézhettük az operatív törzs sajtótájékoztatóit. Egy ország hallgatta Müller Cecília intelmeit a nyunyókáról és a hipózott tojásról. És idén júniusban megérkezett az első magyar film, ami ezt a kollektív élményt dolgozza fel. 

A Karantén Zóna öt különálló történetet mutat be, öt városi lakásban. Mindegyik külön alcímet kapott, és más-más élethelyzetet mutat be, amelyek az elmúlt két évből mindannyiunknak ismerősek lehetnek.  

Az első epizód, az Egyedül címet viseli. Lilla (Tankó Erika) és Dávid (Lőrincz Sándor) tíz éve házasok. A szakácsként dolgozó Dávid a lezárások miatt elveszíti állását, marad az egykeresős családmodell, egy időre biztosan. Így fordulhatnak a jól ismert karantén-szituk: a céges videóhívás közben a férj hátul egy szál alsóneműben a hűtőt nyitogatja, a feleség jógázna, de a férj zenét írna a szomszéd szobában, és a többi... Bár tíz év hosszú idő, a kényszerű összezártság még az összeszokott párosoknak sem egy leányálom.

 Fotó: Szombath Máté

A Muki című részlet főszereplője a kisiskolás Fanni (Lebor Lilly) nehéz helyzetbe kerül, mivel a kórházi ágykiürítések miatt édesanyja (Majsai-Nyilas Tünde) otthon ápolja nagybeteg nagypapáját (Ujréti László). Belegondoltunk, mi történik egy családdal, ha az anya vagy az apa a szendvicsgeneráció szorgos tagjaként már nemcsak a magánélet és a munka között kell, hogy megossza magát, hanem a magánéletén belül is több generáció felé kell szolgálatot végeznie?

karanten-zona-film-ajanlo

 Fotó: Gajdics Dávid

A Hatóságilag nevet viselő szkeccsben az önkormányzat dolgozói érkeznek az egyedül élő Ilonka néni segítségére, az idős nő állítása szerint ugyanis folyamatosan tűnnek el a dolgok a lakásában. Főszereplőnk a Szomszédok, és az ország Janka nénije, Pásztor Erzsi színésznő, aki 84 évesen vállalta a forgatást.

karanten-zona-film-ajanlo

 Fotó: Szentiványi Gábor

„Egy bogaras idős nőt kerestük, hiába néztünk meg közel harminc színészt, egyiküknél sem igazán éreztük azt a furcsa, aranyos bogarasságot, amit mi beleláttunk ebbe a karakterbe. Majd beugrott Pásztor Erzsi neve, aki nagy meglepetésünkre nem mondott nemet, amikor felhívtuk. A forgatókönyvet bedobtuk a postaládájába. Erzsi pár nappal később felhívott bennünket, hogy vállalja mert nagyon tetszik neki a történet” – írják a film közösségi oldalán az alkotók.

Instaposzt 300 ezerért, szelfizés takarítás közben, online prezentáció az előléptetés reményében. Egészen rémisztő volt számomra a Húsbáb című epizód, ahol egy frissen összeköltözött pár, az influenszer lány (Tolnai Klára) és pasija (Krausz Gergő) közös életébe leshetünk be. A bezártság hatására a srác hirtelen másként, torzítva kezdi látni barátnőjét, és felmerül a kérdés: ismeri őt egyáltalán?

karanten-zona-film-ajanlo

Fotó: Dimeth Balázs Ferenc

A filmet a Sehol c. rész zárja. A munkamániás Peti (Lakatos Máté) ingben, alsógatyában meetingel reggel, dolgozik ebédiőben, dolgozik éjjel is. Mielőtt végleg megenné az életét a munka, döntést kell hoznia mire is vágyik igazán. A kérdés persze mindig aktuális, de talán mind ismerünk olyan embert, aki a Covid hatására gondolta újra életét

karanten-zona-film-ajanlo

Fotó: Dimeth Balázs Ferenc

A Karantén Zóna a készítők állítása szerint a Twin Peaks, The Twilight Zone (Alkonyzóna) és a Szomszédok szerelemgyereke. Zsótér Indi Dániel (író, rendező), Vida Orsolya (forgatókönyvíró) és Dimeth Balázs Ferenc (vezető operatőr) munkája, amelyet saját pénzből, valamint közösségi finanszírozásból forgattak. A zene fontos része a filmnek, és a kiválasztásra szánt munka hatványozottan megtérül – ez külön pirospont. 

Bár a 85 perc egyike pillanatig se untatja a nézőt, az öt rész valahogy nem akar egy kerek egésszé összeállni, sokkal

inkább öt különálló rövidfilmet látunk.

Közhelyes témákat felvet ugyan, de nem ad feloldást, válaszokat a feldobott kérdésekre – az a munka már a nézőre vár. Elgondolkodunk hát a képernyő előtt, mi lett volna ha...

Megőrültünk volna, ha tovább tart a karantén? A bezártság tényleg mindenkiből a legrosszabbat hozta ki? Vagy inkább segített átértékelni az életünket? És egyáltalán, ahogy a film zárásul megfogalmazza: képesek lennénk hátrahagyni mindent egy jobb élet reményében?

A Karantén Zónához hasonlót még nem igazán láthattunk itthon. Olyan élethelyzeteket mutat be, ami kollektív élmény, mindannyiunknak. Karantén alatt született és a karanténról, annak abszurditásáról, pszichés hatásairól beszél, érvényesen. Több hasonló kellene.

Nyitókép: Szentiványi Gábor

Ajánljuk még:

Az év első hétvégéjén pótold be a tavalyi év sikerfilmjeit!

2023-ban már szinte teljesen magához tért a filmipar, a forgatások és premierek száma közelíteni látszott a 2020 előtti adatokhoz, így bőven volt miből válogatni a mozizóknak. Aki lemaradt valamiről, még pótolhatja – dráma, vígjáték, szuperhősfilm és akcióthriller is került a tavalyi kedvenceinkből készült válogatásba.

 

Már követem az oldalt

X