„Ki kellett magam rángatni a mocsárból” – az SM-beteg Urbán Csilla története

Egy reggel kézzsibbadást érzett, tíz nappal később pedig az orvosok közölték vele, sclerosis multiplexben szenved. Urbán Csilla világa összeomlott, mivel férjével éppen lombikprogramban vettek részt, régóta kisbabát szerettek volna. Nehéz út vezetett odáig, hogy kimondhassa, nagyjából rendben van. Mindennapjairól könyvet írt, blogot vezet, részben azért, mert szerinte a társadalom nem ismeri ezt a betegséget. Ezen változtatna e beszélgetés is.

„Sokáig azt hittem, elcserélték a szövettant” – Kovács Noémi egy méhmegtartó műtét után mesélt

Második kisbabáját várta Kovács Noémi, amikor a hathetes ultrahangon kiderült, nincs szívhang. Meg kellett szakítani a terhességet. Majd jött az újabb rossz hír, méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Mindezt úgy, hogy pár héttel korábban még negatív volt a szövettan eredménye. Méhmegtartó műtéten esett át, és meggyógyult. Ma már tudja, milyen szerencsés, hogy korán, az első stádiumban észrevették a daganatot, ezért is hangsúlyozza, muszáj nőgyógyászati szűrésekre járni. Ugyan az újabb gyermekről már lemondott, de gyógyulása óta igyekszik sokkal mélyebben megélni a jó dolgokat.

Egy pap, aki apa is – gondolatok A döntés című dokumentumfilm kapcsán

Robi atya egy vidéki falu közkedvelt római katolikus plébánosa. Eddig ebben nincs is semmi rendkívüli. Ám abban már igen, hogy papi hivatása mellett három gyermekes édesapa. Kilenc év titkolózás után saját elhatározásból döntést kell hoznia: folytatja-e jelenlegi kettős életét, vagy a lemond a hivatásáról? Ugrin Julianna és Vízkelety Márton A döntés című filmje nyerte idén a Verzió Filmfesztiválon a legjobb magyar dokumentumfilm díját. Őszinte, tabukat döntögető alkotás, ami nemcsak a pap, de a Magyar Katolikus Egyház felelősségét is felveti. A film november 24-től elérhető az HBO MAX-on. 

„A kórházban felnőtté kell válni” – Moustafa Adelmár gyógyulásának története

Mindössze 15 éves volt a magyar-szír származású Moustafa Adelmár, amikor a kórházban közölték vele: rosszindulatú csontidegdaganat támadta meg a szervezetét, Ewing-szarkómája van. Tíz hónapra a Tűzoltó utcai Gyermekklinika lett az otthona, haragudott mindenkire, hogy miért pont vele történik mindez, mit tett, amiért ezt kapta. A kórházban először bezárkózott, de aztán egy betegtársában barátra talált. Ez a barát később elvesztette a rák elleni harcot, de emlékét, közös történetüket egy tetoválás formájában Ádi örökre a testén őrzi. Két éve tünetmentes, hálás az orvosoknak és a nővéreknek, hogy túlélte a betegséget.

„Azt álmodtam, hogy a kohászatnál daruzom” – az ózdi kohó egykori női munkásairól készült dokumentumfilm

A Verzió Filmfesztiválon mutatták be Debre Zsuzsa Elmúlt, oszt jól van című dokumentumfilmjét. A 28 perces alkotás egy fodrászszalonban játszódik, ahol nyugdíjas nénik hajvágás, dauer közben mesélnek arról, milyen is volt az ózdi kohó dolgozójaként az élet, majd hogyan változtatta meg sorsukat a gyárbezárás. A nosztalgia mellett a film azt is bizonyítja, Ózdon ma se sokkal könnyebb boldogulni, mint a rendszerváltás idején. A film fiatal rendezője arról is mesélt nekünk, hogyan talált rá a fodrászüzletre az acélváros központjában.

„Nem ugyanaz az ember vagyok, mint aki voltam” – az új tüdőt és új életet kapott Margit története

Nyáron ünnepelte 41. születésnapját Pálfi Margit, mégis kétévesként utal magára. A születésnapokat ő már máshogy tartja számon. 2017-ben pulmonális hipertóniát fedeztek fel nála, állapota rohamosan romlott, így felkerült a tüdőtranszplantációs listára. Elképesztő fizikális és mentális mélypontokat élt meg, de talpra állt, a humora pedig még az intenzív osztályon sem hagyta magára. „Valahol jókor jött a betegség, figyelmeztetett, hogy le kell állnom” − mondja. Ez az ő története.

„Nem tudom megbocsátani, hogy 65 napon keresztül megpróbáltak megölni” – dokumentumfilmet néztünk az orosz-ukrán háborúról

Lebombázott lakóházak, bunkerekbe kényszerült életek. Dokumentumfilm készült az ukrajnai háború első hat hónapjáról. Jevgenyij Afinevszkij rendező Freedom on Fire (Szabadság tűz alatt) című alkotása az ukrán civil lakosság szemszögéből mutatja be a háború borzalmait. Az alkotást itthon a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál (BIDF) szervezésében mutatták be, a vetítésen a film egyik szereplője, a 24 éves Hanna Yurkina is részt vett. A Mariupolból származó tanárnő több mint két hónapot töltött kisbabájával óvóhelyen, mialatt férje az Azovsztal-acélgyárat védte.

„A stroke-ból úgy tudsz jól kijönni, ha a hajadnál fogva kirángatod magad” – Somkuti György története

Még nem volt hatvanéves, mikor egy reggel hirtelen teste egyik oldalából kiment az erő, térdre rogyott, majd eldőlt. A négygyermekes édesapánál agyi érelzáródás eredetű stroke-ot diagnosztizáltak. Úgynevezett trombolízissel, azaz vérrögoldó terápiával kezelték, aminek köszönhetően óráról órára javult az állapota. Közel tíz évvel a stroke után teljes életet él, ha nem is egészen úgy, ahogyan egykor képzelte. Somkuti György története.

„Amíg látok, rajzolni fogok” – Bori daganattal a szemében alkot

Bori végzős gimnazista, érettségire készül. De ugorjunk vissza az időben tizennyolc évet! Bori ekkor hathetes kisbaba, megállapítják, mindkét szeme tele van rosszindulatú daganattal. Bal szemét el kellett távolítani, jobb szemét megmentik. Ezzel úgy lát, mintha egy szűrő lenne előtte. Mindezek ellenére a jelenben egyedül, segédeszköz nélkül közlekedik, és amikor csak teheti, rajzol. Ráadásul a fiatal lány nemcsak egy, hanem két ritka betegségben szenved, mégsem vesztette el humorérzékét. Dupcsik-Repárszky Borival és édesanyjával, Repárszky Ildikóval beszélgettünk.

Máté mosolya: megkapta a génterápiát a legfiatalabb SMA-beteg

2019-ben több millió ember hallott hazánkban egy ritka betegségről, az SMA-ról. Ezzel született Zente, a kisfiú, akinek egy közösségi összefogás révén sikerült megvásárolni a világ legdrágább gyógyszerét. Esete jó irányba változtatta a rendszert: napjainkban állami támogatással kaphatják meg a szükséges kezelést az érintettek. Nemrég egy három hónapos kisfiú, Máté került sorra.

„Anya, megígéred, hogy vissza fog nőni a hajam?” – Bajor Boróka története

A két és fél éves Bajor Boróka lágyékhajlatában egy dió nagyságú csomót fedeztek fel a szülei. Hamarosan a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán megkapták a diagnózist: neuroblastoma, rosszindulatú daganat. „Sokáig nem is akartam elhinni, hogy halálos betegséggel küzd a gyermekem, hogy az is opció, nem fogja túlélni” – meséli Bajorné Pőcze Noémi, az édesanya. Boróka nagy küzdő, kezelése másfél évig tartott, ma már jól van, tünetmentes, újra óvodába jár. Noémivel az orvosokkal kötött, ki nem mondott szövetségről, őssejtterápiáról és arról is beszélgettünk, mit mond egy szülő, mikor a gyereke megkérdezi: meg fogok gyógyulni, anya?

Szeretetgombócok – A Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjában jártunk

Egy Down-szindrómás baba születése először óriási trauma minden családnak. A Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjában elhivatott gyógypedagógusok azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék ezeknek a gyerekeknek a mozgásos és szociális fejlődését. Pár hetes kortól ötéves korig foglalkoznak a picikkel. „A Korai fejlesztés nem arról szól, hogy behozzák 45 percre a gyereket és javítgatunk, meg szerelgetünk, mint egy autószervízben. Ez inkább egy közös munka a szülőkkel” – mondja az intézmény vezetője. A Korai Fejlesztő Központban, azaz a Koraiban jártunk. Riport.

Már követem az oldalt

X