Hős

Összefogás egy térség fejlődéséért – 5 éves a Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülés

A Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülése 2015 tavaszán jött létre, alakuló ülésére Szent Benedek ünnepén, március 21-én került sor Pannonhalmán. A vállalkozói összefogás elsődleges célja a tájegység aktív és tevékeny, a természeti környezetért felelősséget vállaló, embertársaink és Magyarország érdekében teremtő munkát végző vállalkozók egymást segítő közösségének megformálása és működtetése. Napjaink rendkívüli kihívásokkal teli időszaka nem csupán az egyes embereknek, családoknak, de a különféle szervezeteknek, vállalkozásoknak is igazi erőpróbája: meg tudunk-e maradni annak, amik korábban voltunk? Üres szavak csupán, vagy valódi tartalommal bírnak az alapító okiratban megfogalmazott célok és küldetés? 

A világ eddigi rendjét alapjaiban megrengető hónapok kétségkívül nagyon komoly feladatok elé állították a Föld lakosságát és gazdaságát. A globális rendszerek megroppanásával egyidőben ugyanakkor rendkívüli mértékben felértékelődtek az elsősorban helyi, térségi piacra fókuszáló vállalkozások, csoportosulások, lehetőségek. A vírus okozta gazdasági sokk a térségi, helyi potenciált meglovagolni képes vállalkozások számára abszurd módon akár komoly ugródeszkát is jelenthet – főleg, ha ezt nem egyedül, de egy vállalkozói közösségben képesek megvalósítani.

A Vállalkozói Egyesülés tagjai számára a vírus okozta gazdasági-szociális kavarodásban való eligazodásban az első pillanattól kezdve nagy előnyt jelentett, hogy az Egyesülés az alapítás óta eltelt évek során számos programot szervezett, támogatott. A térségben lebonyolított vállalkozói kapcsolatépítő konferenciákon a több száz vállalkozó mellett polgármesterek, településfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, vállalkozókat tömörítő érdekképviseleti szervezetek, valamint számos győri és környéki civil szerveződés képviselői is megjelentek, akik ezáltal olyan kapcsolati tőkére tehettek szert, melyet a jelenlegi extrém helyzetben is sikerrel kamatoztathatnak.

Az Egyesülésnek kezdetektől fogva célja és szándéka, hogy a térségben működő, az Egyesülés alapértékeit és normáit tiszteletben tartó vállalkozások egymást segítsék, működésük során munkáikba egymást partnerként bevonják. Ha egy feladatot egy vállalkozás önerőből nem tud megvalósítani, azt lehetőleg ne valami távoli településen működő cég segítségével oldja meg, hanem inkább egy közeli, térségi partnert vonjon be a megoldásba – még akkor is, ha adott esetben a térségi vállalkozó némileg drágábban dolgozik, mint egy multi…

A helyben elköltött forintok, a térségben kialakuló gazdasági kapcsolatok egy mostanihoz hasonló helyzetben rendkívüli módon felértékelődnek, pénzben gyakorta nem is mérhetők.

Az Egyesülés három alkalommal vezetett vállalkozói delegációt Pekingbe, illetve fogadott a térség lehetőségei iránt érdeklődő kínai vállalkozókat. A távol-keleti kapcsolatok nem várt eredménye, hogy a partnerség révén a hazai és a kínai vállalkozók a vírussal kapcsolatos tapasztalatokat is megoszthatták egymással.

A vírus jelentette kihívások sikeres teljesítéséhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy gazdasági tevékenysége mellett az Egyesülés számos karitatív, jótékonysági és sporttevékenységet is folytat. A jótékony cél lélekemelő elérése mellett ezek az alkalmak, akciók egyúttal a résztvevő vállalkozások közti partnerséget is erősítik. Az Egyesülés tagjai Szent Miklós ünnepéhez kapcsolódva évente 100 hátrányos helyzetű gyermeket látnak vendégül, az est során összegyűlt adományokat pedig egy kiemelt célra fordítják. Kiemelten jó együttműködés alakult ki a Győri Gyermekvédelmi Központtal, aminek az adományokból az infrastrukturális fejlesztések mellett egy új autót is sikerült vásárolni.

Az ember a bajban ismerszik meg igazán – a jószolgálati tevékenység nem csupán a boldog békeidőkre korlátozódik – sőt! A vállalkozói összefogás több éves rutinját kihasználva az Egyesülés tagjai a Gyermekvédelmi Központ és egy idősotthon számára több száz védőmaszkot adományoztak, a Győri Kórház dolgozóinak munkáját pedig több ezer palack ásványvízzel igyekeztek segíteni.

Mint az országban mindenhol, így a vállalkozásoknak Pannonhalma térségében is nagy feladatot jelent a megfelelő munkaerő megtalálása. Az Egyesülés munkatársai a gazdaságfejlesztési és gazdálkodási szekció vezetőiként aktívan részt vesznek a mezőörsi központtal bíró Széchenyi István Népfőiskola szervezésében és működtetésében, amin keresztül nem csupán a térség fiataljai, de a koronavírus-járvány következtében munkanélkülivé vált térségi emberek számára is képzési lehetőségeket, munkalehetőséget tud felkínálni.

A térség gazdaságának előmozdításában példaértékű módon tevékenykedő vállalkozók elismerésére 2015-ben az Egyesülés egy díjat alapított, melyet minden évben a pannonhalmi térség egy kiemelkedő, szakmailag és emberileg egyaránt példamutató gazdasági szereplőjének ítél oda. Az elmúlt hónapok példaértékű cselekedeteit látva idén ősszel komoly töprengést fog okozni, hogy a járványos időszakban példásan helyt álló vállalkozók közül kire essen a díjat odaítélő kuratórium választása.

Ajánljuk még:

ÉLET A JÁRVÁNY UTÁN: ÖT TANÁCS, MIKÉNT SEGÍTSD A HAZAI TURIZMUST

LENNE ELLENSZER, HA A HÁBORÚS PÉNZEK TÖREDÉKÉT VÍRUSKUTATÁSRA KÖLTENÉNK – INTERJÚ DR. CSÓKAY ANDRÁSSAL

ITT AZ EPERSZEZON! – ITT VÁSÁROLHATSZ MAGYAR ÁRUT KÖZVETÍTŐ NÉLKÜL

 

 

Már követem az oldalt

X