ZónánTúl

Élet a járvány után: öt tanács, miként segítsd a hazai turizmust

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben az embereknek valószínűleg kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy bárhova utazzanak. Már csak azért is, mert a nehéz időkben azzal tudunk a legtöbbet tenni, ha otthon maradunk, és a kanapéról maximum a nosztalgiavonatra ülünk fel. A korlátozó intézkedések minden ágazatot sújtanak, de leginkább az idegenforgalom és a vendéglátás került szorult helyzetbe. A jó hír, hogy te is tudsz segíteni abban, hogy a turizmus talpra álljon, mutatom hogyan! 

A kezdeti pánik úgy tűnik, csillapodni látszik. Az élet csendes mederben folyik, várakozással tekintünk a jövő felé. Az bizonyos, hogy az önkéntes szobafogság nem tart örökké, egyszer véget érnek majd a korlátozó intézkedések az ország minden pontján. Amint ez bekövetkezik, az első dolgom az lesz, hogy meglátogatom a szeretteimet, és személyesen is meggyőződöm arról, hogy jól vannak. A második pedig az, hogy én is segítek beindítani a turizmus leállított motorját, mert ez az ágazat jelenleg 400.000 embernek ad munkát Magyarországon, és az a ő megélhetésük most ellehetetlenült. Nézzük, hogyan segíthetsz te is nekik, amint alkalmad lesz rá!

Kirándulj és utazz belföldön 

A legjobb, amit tehetsz, ha véget ér a járványhelyzet, hogy hazai tájakon kirándulsz. Várhatóan erre a biztonsági szempontokat is figyelembe véve hamarabb lesz lehetőség, mint a külföldi utazásokra. Másrészt azzal, ha itthon utazol, a hazai kisvállalkozásokat, panziókat és éttermeket segíted abban, hogy minél hamarabb talpra álljanak a válság után. Kis hazánk bővelkedik a szebbnél szebb látnivalókban, úgyhogy:

ha utazás, legyen az első gondolatod Magyarország. 

Ne mondd le, foglald át későbbre 

Ha van foglalásod a közeli időszakra hazai wellness hotelekbe, fürdőkbe, szállodákba, de (mondjuk a munkádból adódóan) nem mehetsz, nem mennél el, akkor azzal teheted a legjobbat nekik, ha nem lemondod az utazást, hanem egy későbbi időszakra foglalod át. Sok hotel akár 10-15% kedvezménnyel is jutalmazza, ha ebben a nehéz időben kitartasz mellettük, és nem visszakéred a pénzt, hanem a kikapcsolódásodat inkább egy kicsit távolabbi időpontra halasztod.  

Rendelj étteremből 

Jó dolog otthon főzni magunkra, pláne, ha olyan kincsekre bukkan az ember a mélyhűtőben, mint én a minap a fagyasztott gesztenyepürére. Időnként azonban jó kiszakadni az otthoni közegből. A jó hír, hogy mindezt megteheted úgy, hogy közben nem mozdulsz ki a lakásból: az étterem házhoz jön.

Ha van rá lehetőséged, rendelj ételt a közeli éttermekből, segítsd az ott dolgozókat, hogy ne veszítsék el a munkahelyüket. Sok hely déli menüajánlatokkal és ingyenes házhozszállítással vállalja, hogy otthonodba viszi a világ ízeit.  

 
Terítéken a japán konyha (Fotó: Szombati Orsolya)

Válassz kevésbé turistás helyeket 

A legtöbben, ha újra útra kelnek, akár belföldön, akár külföldön teszik ezt, valószínűleg a népszerűbb úticélok közül fognak egyet választani. Én azt javaslom, hogy gondolkozz a turisták által kevésbé látogatott helyszínekben. Ezzel egyrészt a kisebb, családi vállalkozásokat és a falusi turizmust támogatod, másrészt pedig elkerülheted a zsúfoltságot, ami a jelenlegi és a jövőbeli helyzetre nézve is megszívlelendő dolog. Ha szükséged van úticélok tekintetében inspirációra, korábban írtam egy hazai ajánlót, amit IDE kattintva tudsz olvasni.  

 
Tatai angolpark (Fotó: Szombati Orsolya) 

Ajándékozz utalványt  

Élményt adni szerintem mindig jó dolog. Olyan embernek pedig pláne, aki szeret otthonról kimozdulni. Vásárolj szeretteidnek utalványt éttermektől, szállodáktól és panzióktól, és váltsátok be őket később, amikor a vihar elvonul. Az utalvánnyal segítheted a hazai vállalkozásokat abban, hogy hosszú távon fennmaradjanak, másrészt a várakozás és tervezés izgalma majdnem olyan jó, mint maga az élmény.

További cikkek a témában:

EGY ALIG ISMERT CSODAVÁROSKA, BUDAPESTTŐL MINDÖSSZE FÉLÓRÁNYIRA: EZ MARTONVÁSÁR

OTTHON LENNI MINDENHOL, AZ ISMERETLENEK KÖZÖTT – HOMEVÁGY EGY LAKÓAUTÓBAN

FELMONDTAM, HOGY VILÁGOT LÁSSAK, AZTÁN JÖTT A KORONA – HOMEVÁGY UTAZÓKÉNT

Borítókép: Szombati Orsolya

 

Már követem az oldalt

X