ZónánTúl

Hova szökjünk el az adventi időszakban?

Ha úgy érzed szükséged van egy kis pihenésre, szeretnél feltöltődni és lelassulni még az ünnepek előtt, íme öt szuper hazai kirándulóhely, garantáltan távol az emberek zajától.

Az advent az év legsűrűbb időszaka. Ilyenkor minden idegszálunkkal arra koncentrálunk, hogy helytálljunk az élet minden területén. A munkahelyen ott az év végi hajrá: két hét alatt akarjuk elintézni azt, amit egész évben nem sikerült. Mindjárt itt a karácsony és még senkinek nem vettünk semmit. Az üzletek zsúfolásig megteltek emberekkel, ahogy az utcák is. Mozdulni nem lehet a tömegtől, pedig még meg kell venni a fát, a dekorációt, a karácsonyi menühöz az alapanyagokat; az egészet a hátunk közepére kívánjuk. 

Szóval, ha kiszállnál ebből, íme 5 hely, ahová elszökhetsz:

Bükkszentkereszt

A település egy igazi világ elől elbújós hely a Bükk ölelésében, Eger és Miskolc között félúton. Bükkszentkereszt leginkább gyógynövényeiről és gombanapjairól híres, ám festői szépségű túraútvonalai miatt egész évben a természetjárók közkedvelt paradicsoma.

Az erdő mélyén csodatevő Boldogasszony-kövek lapulnak, melyeket meddő nők százai keresnek fel évente és üldögélnek rajtuk, bízva a kövek gyógyító erejében. Vagy csak olyanok, akiknek bánatuk van és ide zarándokolnak enyhülésért. Önmagában már az is hatalmas feltöltődés, ha sétálunk egy nagyot a IV. Béla emléktúrán, felmegyünk a Kis-Dél tetőn található kilátóba, vagy csak csodáljuk a havas tájat. Itt ugyanis télen is megmarad sokáig a hó, köszönhetően annak, hogy Magyarország harmadik legmagasabban fekvő településéről van szó. Sőt, ha szerencsénk van és az időjárás is kegyes, lovas szánnal is neki lehet vágni a falu felfedezésének.  

Őriszentpéter

Az Őrség egy legizgalmasabb településén természeti szépségekből és történelmi nevezetességekből sincsen hiány. A 13. században épült Szent Péter templom az Árpád-házi királyok egyik legfőbb történelmi öröksége, de megtalálható a településen még egy 18. századi református templom és középkori téglaégető is. Ha kilépünk Őriszentpéter határából és elindulunk az Őrségi Nemzeti Park túraösvényein, számtalan csodás helyre eljuthatunk gyalogszerrel, néhány kilométeres sétával. Pityerszer, Felsőszer, Papszer csak hogy a legfontosabbakat említsem, vagy Szalafő, ahol bölényekkel és vadlovakkal is találkozhatunk. A skanzenszerű, nádtetős házak Őriszentpéteren és környékén télen mesebeli látványt nyújtanak a látogatók számára.

Megyer-hegyi tengerszem

Szívemhez igazán közel álló helyről van szó, ugyanis Sárospatakhoz közel található a Megyer-hegyi tengerszem, ahol gimnazista éveimet töltöttem.  A Zempléni-hegység véleményem szerint legszebb természeti képződménye a 70 méteres sziklafalak közé vájt tó, amelynek helyén egykor egy malomkőbánya működött. A hely nyáron és télen is festői látványt nyújt. Igaz, ez utóbbi időszakban a megközelítése a csúszós utak miatt fokozott figyelmet érdemel, ám a látványa mindenért kárpótol. Ha a hegyi túra okozta adrenalin nem lenne elég, akkor irány a Zempléni kalandpark, ahol Magyarország leghosszabb bob-pályája (2,2 km), valamint egy sí-és korcsolyapálya is várja a téli sportok szerelmeseit.

Vácrátóti arborétum

A több mint 200 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló arborétum ideális hely egy rövid kirándulásra. Budapest nyüzsgéséből kiszakadva érdemes akár pár órára is ellátogatni ide, hogy a műromokkal, vízimalommal és hidakkal szegélyezett kastélyparkban egy romantikus sétát tegyünk és kiszellőztessük a fejünket. A vácrátóti arborétum hazánk legnagyobb és legfajgazdagabb botanikus kertje, amely bár télen aluszik, ahogy a villamos is, de az üvegházak, mint például trópusi- és pálmaház, valamint az orchidea- és broméliaház ilyenkor is látogatható.

Tihany

Nyáron a Balaton túl zsúfolt ahhoz, hogy az ember zavartalanul át tudja adni magát a kikapcsolódásnak és el tudjon merülni a természeti szépségekben. Szerencsére előbbiből igen, utóbbiból viszont télen sincs hiány. A legszebb kilátás a Balatonra a Tihanyi-félszigetről nyílik, amellyel talán csak a Szigligeti-vár veszi fel a versenyt. A várat téli kirándulásra azért nem javaslom - pedig a szívem csücske-, mert 2020 áprilisáig építkezés miatt zárva tart. Úgyhogy, ha tél és Balaton, akkor irány a tihanyi kilátó, hogy gyönyörködjünk a sima víztükörben, amelyet aranyba vonnak a bágyadt napsugarak. Vagy egy könnyű séta a gejzírkúpok, barátlakások és a tópart mentén, ahol csak a madarak vijjogása zavarhatja meg a téli csendet. A kirándulás és önmagunk megjutalmazásaként a nap végén üljünk be egy levendulás forrócsokira egy hangulatos kávézóba, vagy pedig kóstoljuk meg a szerzetesek által készített likőröket és teákat a tihanyi apátságban.

Fotó: Szombati Orsolya

Ajánljuk még:

Tériszonyosoknak nem való, de gyönyörű látnivaló: a „bajor tenger” és a Sasfészek

Bajorország nem csak az Oktoberfest idején vonzó úti cél. Németország legdélibb tartománya rengeteg látnivalót tartogat, és mindenki találhat köztük kedveset: kastélyt, kisvárost, hegyet, tavat, meghódítandó csúcsokat. A bajor tenger és Berchtesgadeni Alpok a legismertebbek közé tartozik – csak megfelelően kell időzíteni az időjárást a kirándulás időpontjához!

 

Már követem az oldalt

X