GolfÁramlat

„A szigorú állami szabályozásnak is tudtam örülni” – tapasztalatok a németek környezetvédelméről

A nagy nyugati országok ipari kibocsátása sok kérdést felvet, de azon nem lehet vitatkozni, hogy a hétköznapi életben sok aprósággal előrébb járnak egy-egy országban, mint nálunk, ahol a szelektív gyűjtés annyit jelent, hogy külön dobjuk ki a műanyagot. Már ha külön dobjuk...

Az elmúlt három-négy évben a zero waste életmód divathullámának hála sokat fejlődött hazánk zöld közössége, és egyre többen érdeklődnek a tudatos fogyasztás témája iránt. Ebben a folyamatban előre lépkedve számos olyan eszközt, módszer ismerünk meg, amit Európa más országaiban akár évek óta tesztelnek, használnak nagy örömmel.

Németországban éltem korábban éveken át, így a legtöbb példát onnan ismerem, összehasonlítani is azzal tudom az itthoni dolgokat. A nagy multik például már akkor elkezdték bevezetni a csomagolás nélküli mérést a zöldséges standon Németországban, amikor itthon még azért is furcsán néztek rám, ha a saját textilszatyromba pakolva tettem fel valamit a pultra. Ott csak ki kellett választanom a mérlegen, hogy saját zacskóban, esetleg teljesen csomagolásmentesen kérem-e az adott terméket, és a gép eszerint dobta ki az árcímkét. A nejlonzacskóért mindeközben fizethettem, mint a katonatiszt – szerencsére, manapság már Magyarországon is jól ismerjük ezt a technikát. 

Szintén kedveltem a PET-palackok és üvegek általános betétdíjazásának szokását. Kint az italok vásárláskor külön üvegdíjat számolnak fel a kasszánál, amit visszatérítenek, amikor a bolt mellett kihelyezett automatába dobjuk az üres üvegeket. Tulajdonképpen ezzel ösztönzik az embereket arra, hogy ha maguktól nincs igényük a környezetvédelemre, legalább a pénztárcájuk kedvéért figyeljenek oda kicsit a hulladékgyűjtésre. Idehaza sok áruházban találunk üvegvisszaváltó-automatát, ami hasonló elvek szerint működik, de tudomásom szerint a PET-palackok visszaváltása nem általános.

A klasszikus turkálók közel sem olyan gyakoriak és népszerűek Németországban, mint nálunk, ugyanakkor a legtöbb városban megtalálhatóak az ún. adományboltok, ahova bárki beviheti a megunt holmijait, és vásárolhat is a mások által leadott termékekből. A használt ruhákat, könyveket, lakberendezési- vagy műszaki cikkeket filléres áron lehet beszerezni e helyeken, így sokak számára afféle hobbinak is számít a bolhapiac jellegű boltokat járni. Magyarországon a fővárosban is találunk ilyen boltokat - legelterjedtebb talán a 2011 óta működő Cseriti hálózata, de lassan minden kerületben bukkanhatunk valamilyen adományboltra, és a vidéki nagyvárosokban is egyre több ilyen üzletet találunk.

A németek környezettudatosság iránti érdeklődését mutatja az is, hogy az első csomagolásmentes bolt már 2014-ben megnyílt az országban, és a számuk azóta is folyamatosan nő. Náluk a hagyományos üzletek polcain is sokkal több a környezetbarát címkével ellátott termék, legalábbis mikor hazaköltöztem, feltűnő volt a különbség.

De nem csak a vásárlás ügyében van még fejlődnivalónk. Egy családi házban kialakított lakásban laktam odakint, és az első időkben nem egyszer elcsodálkoztam azon, milyen nagy hagyománya van a németeknél a szelektív hulladékgyűjtésnek. A faluban, ahol éltünk, alapvetően három kuka járt minden házhoz: egy a papírnak, egy a műanyagnak és egy a „vegyes” szemétnek. Ezenkívül külön kellett leadni a helyi telepen a fémet, de a főbérlőnk ügyelt arra, hogy legyen hely a kukák mellett egy tárolónak, amibe a vashulladékok kerültek. Vagyis nekem, mint „végső felhasználónak” minden adott volt, nem kellett extra lépéseket tennem, hogy a szemetem újrahasznosítható része valóban eljusson a megfelelő feldolgozótelepre. Az elköltözésünk előtt nem sokkal (2019-et írtunk akkor) megjelent egy újabb kuka az udvarban a komposztálható biohulladék számára, tehát  már ezt is külön lehetet gyűjteni ott is, ahol a ház lakói maguk nem komposztáltak. Hazai viszonylatban a Covid hatása a kertekben is megmutatkozott: mintha többen érdeklődtek volna a természet és a háztáji feladatok iránt. Mi magunk is számos cikket írtunk és videót készítettünk az egy.hu oldalán például az ökogazdálkodásról, permakultúráról, komposztálásról is – úgy tűnik, korábban nem látott széleskörű érdeklődés övezi e témákat.

Mondhatjuk természetesen, hogy a zöldebb életmód pénztárca kérdése (bár ez az állítás nem minden esetben állja meg a helyét, ahogyan itt kifejtettük), és felmerülhet az a kérdés, vajon a németek akkor is ilyen tudatosak lennének-e, ha nem kényszerítené őket az állam a környezettudatosságra?

De nézhetjük ezt a kérdést onnan is, hogy a szabályozásoknak oka és célja van, jelen esetben nem is rossz, és általuk a társadalom hatékonyan tanulhat, s a tagok egyen-egyenként fejlődhetnek. Vagyis talán nem is baj, ha van némi szabályokban előírt ösztöke, hogy ne vegyünk még egy nejlon zacskót, ha egyszer másképpen is lehetne...

Ajánljuk még:

Tisztáznunk kell magunkban: önellátók vagy önámítók akarunk lenni?

Önellátás: egy szó, amit rengeteg kérdés és még több feszültség övez. Feszült lehet, aki így él – hogy a többiek miért nem?! –, és feszült lehet az is, aki látja, hogy más így él. Mert nyomasztó, mert nehéznek tűnik, mert kivitelezhetetlen...nek tűnik. Pedig valójában talán csak végig kellene gondolnunk néhány alaptételt, hogy ne beszéljünk el egymás mellett.

 

Már követem az oldalt

X