Ínséges idők növényei: a tarackbúza, a harmatkása és egyéb érdekességek
Olvasási idő: 4 perc

Ínséges idők növényei: a tarackbúza, a harmatkása és egyéb érdekességek

Többek között az 1791-es hadi feljegyzésekben olvashatunk arról, hogy ínséges időkben nemigen volt helye a válogatásnak: ma már elképzelhetetlennek tűnő növényeket kellett a legkülönfélébb módokon élelmiszerré alakítani. Így került a tányérra a sás- és gyékénylisztből készült étel, a különböző fakérgekből vagy gyökerekből sütött kenyér és a sásgyökérből készült pogácsa is.

„Rogerius váradi kanonok latinul írta meg, hogy még katángot, barabolya-gyökért, mályvát és pórét is szívesen megettek bújdosó elődeink, a liszthiányt pedig egyszerűen őrölt tölgy kéreggel pótolták.

Ezer esztendőnkből bizony kereken százhét esztendő olyan ínséges volt a szárazság miatt, hogy még vadgyökérből is sütöttek pogácsát,

ráfanyalodtak a tölgymakkliszt kenyérre, de nem vetették meg a szalmakenyeret sem. Mint a régi források mondják: Sokan a bikmakból szükség idején kenyeret sütnek, de evégre előbb sütőkemencében megaszalják, aztán őrlés által a búzából a korpája külön válik és így mind magában, mind más liszttel elegyítve, az éhes embernek alkalmatos eledelt ad”– olvashatjuk a Budapesti Sütők Lapjának 1944-es visszaemlékezésében. 

A legtöbb leírásban a fent is említett barabolygyökér vagy csemegebaraboly által nyújtott ínségtáplálékokról olvashatunk. A csemegebaraboly (Chaerophyllum bulbosum) a zellerfélék családjába tartozó, gyomtársulásokban élő ehető növényfaj. A népi feljegyzésekben bobályka, turbolya, bóbiska és mihóka néven is megtalálhatjuk.

Csemege baraboly – Fotó: 

Út menti és ártéri gyomtársulások, parlagon hagyott területek és erdőszélek lakója. Gumója nyersen és főzve is fogyasztható. Leveleiből ízletes saláta is készíthető. A népi gyógyászatban skorbut és hasmenés enyhítésére alkalmazták, külsőleg pedig fekélyek borogatásaként szolgált. Érdekessége, hogy a középkorban termesztették is: számos feljegyzést olvashatunk arról, hogy ismert kerti növény volt ezekben az időkben. 

Ugyancsak népszerű volt egyes vidékeken a buglyos tátorján (Crambe tatarica). Hívták még tengeri répának, tatárrépának, tatárkenyérnek és Jeromos-gyökérnek is, az erdélyi hegyekben pedig juhocskának becézték, mert a lejtőkön virágzó bokrai messziről legelésző báránykáknak látszódtak.

Buglyos tátorján – Fotó: Wikipedia / Stefan.lefnaer

A tátorján egy káposztaszagú, halványzöld lombú évelő növény, aminek legízletesebb része a gyökere: a gyökérhéj édeskés, gyengén rostos húst takar, amelyet nyersen is fogyasztottak. A feljegyzések szerint sok magyar faluban kerti dísznövényként is ültették, és az Alföldön gyakorta szárították ki gyökereit: három hétig zajlott a folyamat, aminek végén lisztté őrölték, majd főzéshez használták. Káposzta ízű leveleiből levest is készítettek. és

karikákra vágott gyökere főzeléknövényként is ismert volt. 

De itt van a sok kertész által mélyen megvetett tarackbúza is (Elymus repens), amit a népnyelv csak tarackként vagy ebgyógyítófűként emleget. Magyarországon a felhagyott kultúrák és szántók gyomtársulásaiban tömegesen megjelenő faj, ami gyakorta okoz bosszúságot a kertbarátoknak is. Közismertek ugyanis föld alatti tarackjairól, amelyeknek minden darabja újabb és újabb növényt képes táplálni. Azonban minden bosszúsága ellenére a tarack nagyon is értékes növény.

In the meadow growing cereal plant couch grass (Elymus repens)
Tarackbúza – Fotó: 123RF

Tarackjai fontos hatóanyagokat és vitaminokat tartalmaznak, gyomor- és veseteák alkotóelemei. Tarackjait pörkölve kávépótlóként alkalmazzák, de a népi gyógyászat vizelethajtóként és köhögéscsillapítóként is ismeri.

Az első világháború idején gyökeréből kenyeret sütöttek, és a belőle kivont szirupot lekvár helyett fogyasztották.

Legismertebb mégis a már korábban is említett vizelethajtás területén volt, a következők szerint: „egy kanál tengerihagymát, szennalevelet és borókabogyót, másfél kanál zsurlófűvel, iglicgyökérrel, valamint tarackgyökérrel összekeverünk. A keverékből a szokásos módon teát készítünk és reggel, délben iszunk belőle” – olvashatjuk a Magyar Szó 1982. áprilisi számában.

In the meadow growing cereal plant grass Elymus repens
Tarackbúza – Fotó: 123RF 

És itt van a sokáig mannának nevezett harmatkása (vízi harmatkása: Glyceria maxima; réti harmatkása: Glyceria fluitans) is, amiről 1828-ban így emlékeznek meg: „Kár hogy ezen Természet adománnyát figyelemre nem méltatjuk, és annak gyümöltsét leg alább ingyen el nem fogadjuk; midőn azt szomszédink úgy mint kellemetes egésséges eledelt (Grétz körül) termesztik is” – írta a Hasznos Mulatságok 1828-ban. 

A harmatkását általában Szent János-naptól kezdve gyűjtöttek.

Kora hajnalban bugája alá tartott szitába rázták bele a magokat, amiket aztán megszárítottak és két tenyerük között dörzsölve vagy épp lábbal taposva hántották meg a polyvától.

Réti harmatkása –  Fotó: Wikipedia / Harry Rose

Végül a köleskásához hasonló ételt főztek belőle, ami leginkább pásztorételként volt elterjedt.

A Néprajzi Lexikon szerint régebben gyógyszerként gombócnak főzve daganatok kezelésére is alkalmazták, de más népek például rozsliszttel keverve kenyeret is sütöttek belőle. 

Ha mélyen belemerülünk a történelem régmúlt századaiba, megannyi érdekességet fedezhetünk fel elődeink mindennapjaival és leleményességével kapcsolatban. Szinte kimeríthetetlen azon növények sora, amelyeket a legkülönfélébb módokon és céllal használtak fel: a konyhától kezdve a betegágyon át egészen a különleges gasztronómiai ötletekig. Érdemes alkalomadtán időt szánnunk ezek megismerésére, mert sokat közülük akár még ma is alkalmazhatunk.  

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
Ne hagyjuk veszni a magyar kert hagyományos virágait!
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. február 23

Ne hagyjuk veszni a magyar kert hagyományos virágait!

A növényeknek is van divatjuk. Most éppen a trópusi, különleges fajták fénykorát éljük. Pedig nincs is annál szebb, mint amikor végigsétálunk egy hagyományos magyar kert növényei mellett, és lábunk előtt elevenedik meg a történelem: gyöngyvirágok, liliomok és ibolyák sora, és az a megannyi ritmus, dal és vers, amely róluk szól.