Vacsorázz Borbás Marcsival – Csirkeszárny sült kelbimbóval

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival – Csirkeszárny sült kelbimbóval

Borbás Marcsi receptje.

A diéta harmadik hetében járunk. Sokféle alapanyagot, ízt kipróbáltunk. Volt, ami nagyon tetszett nektek, volt, amit kevésbé kedveltetek. Most egy igazán megosztó zöldséget készítettem köretként, sokak kedvence, a csirkeszárny mellé. Bevallom, én sem vagyok nagy kelbimbókedvelő, de egyik szakács ismerősöm adott egy jó tippet az elkészítéséhez. Nekem bejött! Remélem ti is adtok egy esélyt ennek a meg nem értett téli vitaminbombának.

 

Csirkeszárny kelbimbóval

Hozzávalók (2 főre):

  • 4 db csirkeszárny
  • 30 dkg kelbimbó
  • Fokhagyma
  • Majoránna
  • Olívaolaj
  • Bors, só

Elkészítés:

A megtisztított csirkeszárnyakat jól besózzuk, a pici szárnyvégeket visszahajlítjuk a kiscomb mögé, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Melléjük rakunk egy félbevágott fokhagymát, lefedjük fóliával, és 180 fokos sütőben harminc percig sütjük. Ezután levesszük róla a fóliát, és megpirítjuk a szárnyakat.

Eközben egy serpenyőben felforrósítunk egy evőkanálnyi olívaolajat, és ráöntjük az apró kelbimbókat. Ha nem kaptunk nagyon apró kelbimbókat, vágjuk félbe őket. Ezután fedjük be a serpenyőt, hogy tudjanak párolódni is, de közben gyakran kevergessük őket, nehogy megégjenek. Amikor kezdenek szépen pirulni, akkor 1-2 gerezd vékony karikákra vágott fokhagymát, sót és egy kevés majoránnát szórjunk rájuk, majd tegyük alacsony hőfokra a tűzhelyet. Kb. 7-8 perc alatt el is készül a pirított kelbimbó, aminek teljesen más lesz az íze, mint a főtt vagy a párolt változatáé.

Ha van otthon valamilyen picit csípős savanyúság, például jalapeno, akkor egy keveset abból is tálaljunk a sült csirkeszárny és a pirított kelbimbó mellé!

Miért a kelbimbó?

Tíz dekagramm kelbimbó alig több mint 40 kcal, viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. C- és K-vitamin tartalma bőven fedezi a napi szükségletet. Emellett viszonylag magas a fehérjetartalma is. A benne lévő szénhidrát túlnyomó része viszont rost, tehát segíti az anyagcserét. Pluszban jelentős a folsav, a mangán és a káliumtartalma is. Csökkenti az elhízás, a cukorbetegség megjelenésének veszélyét, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az 1. hét bevásárlólistáját itt találod, a 2. hetit itt, a 3. hetit pedig itt 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

Borbás Marcsi korábbi vacsorareceptjeit ide kattintva nyithatod meg.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.