Vacsorázz Borbás Marcsival – zöldségvadas

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival – zöldségvadas

Borbás Marcsi receptje.

Sokan mondják, hogy a diétában az a legnehezebb, hogy búcsút kell mondani a jól megszokott ízeknek, köztük a hagyományos, magyaros fogásoknak is, hiszen azok sok esetben nagyon hízlalóak. A jó hír az, hogy néhány változtatással szinte mindegyik régi, jól bevált receptünket elkészíthetjük kicsit kalóriaszegényebb módon is. Kevesebb zsiradékkal, több zöldséggel vagy egy-egy alapanyag kicserélésével még meg tudjuk őrizni a gyerekkorunkból ismert ízeket, és közben a derékbőségünk miatt sem kell aggódnunk!

 

Diétás vadas

 Hozzávalók (4 főre):

  • 1 db zsenge cukkini vagy patiszon
  • 1 db padlizsán
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 cs petrezselyem
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 1 ek mustár
  • 1/2 dl olíva-vagy szőlőmagolaj
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 2 ek. light  tejföl vagy 1 dl mandulatejszín
  • só, bors

 

Elkészítés:

2-3 evőkanálnyi olajat felhevítünk egy serpenyőben, és ledinszteljük rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Közben a gyökereket és a zellert meghámozzuk, lereszeljük és megsózzuk. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a sózott, reszelt zöldségeket, és együtt tovább sütjük egészen addig, míg elpárolog a szaftja. Ekkor belenyomjuk a fokhagymagerezdeket és felengedjük a zöldségalaplével. Amikor megpuhultak a zöldségek, ízesítjük a citrom levével, a mustárral és a tejföllel, majd az egészet botmixerrel krémesre turmixoljuk. Amíg párolódik a zöldség, megtisztítjuk, felszeleteljük és besózzuk a cukkinit, valamint a padlizsánt. 

Ha már jól átjárta őket a só, akkor olajat hevítünk, és átsütjük rajta a szeleteket. A forró, grillezett zöldségekre ráöntjük a mártást, és szalvéta- vagy gőzgombóccal tálaljuk. Annyira kevés kalória van ebben a vadasban, hogy nyugodtan fogyaszthatunk mellé egy kis szénhidrátot is. Azért figyeljünk arra, hogy csak egy gombócot együnk!

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az 1. hét bevásárlólistáját itt találod
2. heti bevásárlólista: itt, 3. heti: itt, 4. heti pedig itt
 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

Borbás Marcsi korábbi vacsorareceptjeit ide kattintva nyithatod meg.

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.