Sokan mondják, hogy a diétában az a legnehezebb, hogy búcsút kell mondani a jól megszokott ízeknek, köztük a hagyományos, magyaros fogásoknak is, hiszen azok sok esetben nagyon hízlalóak. A jó hír az, hogy néhány változtatással szinte mindegyik régi, jól bevált receptünket elkészíthetjük kicsit kalóriaszegényebb módon is. Kevesebb zsiradékkal, több zöldséggel vagy egy-egy alapanyag kicserélésével még meg tudjuk őrizni a gyerekkorunkból ismert ízeket, és közben a derékbőségünk miatt sem kell aggódnunk!
Diétás vadas
Hozzávalók (4 főre):
- 1 db zsenge cukkini vagy patiszon
- 1 db padlizsán
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 cs petrezselyem
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 1 ek mustár
- 1/2 dl olíva-vagy szőlőmagolaj
- 2 dl zöldségalaplé
- 2 ek. light tejföl vagy 1 dl mandulatejszín
- só, bors
Elkészítés:
2-3 evőkanálnyi olajat felhevítünk egy serpenyőben, és ledinszteljük rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Közben a gyökereket és a zellert meghámozzuk, lereszeljük és megsózzuk. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a sózott, reszelt zöldségeket, és együtt tovább sütjük egészen addig, míg elpárolog a szaftja. Ekkor belenyomjuk a fokhagymagerezdeket és felengedjük a zöldségalaplével. Amikor megpuhultak a zöldségek, ízesítjük a citrom levével, a mustárral és a tejföllel, majd az egészet botmixerrel krémesre turmixoljuk. Amíg párolódik a zöldség, megtisztítjuk, felszeleteljük és besózzuk a cukkinit, valamint a padlizsánt.
Ha már jól átjárta őket a só, akkor olajat hevítünk, és átsütjük rajta a szeleteket. A forró, grillezett zöldségekre ráöntjük a mártást, és szalvéta- vagy gőzgombóccal tálaljuk. Annyira kevés kalória van ebben a vadasban, hogy nyugodtan fogyaszthatunk mellé egy kis szénhidrátot is. Azért figyeljünk arra, hogy csak egy gombócot együnk!
Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.
A menüterv így néz ki:
A hónap menütervét és az 1. hét bevásárlólistáját itt találod.
2. heti bevásárlólista: itt, 3. heti: itt, 4. heti pedig itt!
A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.
Borbás Marcsi korábbi vacsorareceptjeit ide kattintva nyithatod meg.
Ajánljuk még: