Őszi levesek: szív- és kézmelegítésre, gyógyításra
2024.10.17.
Vargánya, sütőtök, sült fokhagyma, kerekrépa, karfiol, batáta, zeller... Fűszerezhetjük őket saját rozmaringolajjal, baconnel, tejföllel, sajttal. Beindult már a fantáziád?
Gyógyító és egyben kényeztető fogás! Borbás Marcsi receptje.
Ha ősz, akkor sütőtök! Chilivel, gyömbérrel – kitisztítja belőled a náthát!
Hallottatok már a kerekrépáról? Őszi végén takarítják be: képzeljük el savanyítva, sertéscombbal! Ugye, finom?
Az egyik kedvencünk! A rozmaringolaj nagyon feldobja.
Igazi, őszi színekben pompázó leves – baconnel, sajttal tálalva. Szeretni fogod!
A vargánya a legkülönlegesebb erdei gomba, karakteres, gazdag ízt ad a levesnek.
Nagyon krémes, sűrű, egyszerű és nagyszerű.
Ez már egy komolyabb darab: nagyon szeretjük, finom és laktató!
Ajánljuk még:
Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.