Salátaleves kétféleképpen

Gasztro

Salátaleves kétféleképpen

Bíró Lajos receptje

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej saláta
  • 2-3 fej salottahagyma
  • 5-6 szem burgonya
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 5 dl csontleves
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • 2 ek ecet
  • 1 ek cukor

A habaráshoz:

  • 3 ek tejföl
  • 1 ek liszt

A tálaláshoz:

  • friss kapor
  • sült szalonnaszeletek
  • tejföl
  • szőlőmagolaj

A krémleveshez:

  • adagonként ¼ fej jégsaláta
  • friss kapor
  • szőlőmagolaj
  • szuvidolt libamáj

Elkészítés:

A füstölt szalonna zsírját kipirítjuk. A zsírra rádobjuk a felaprított salottahagymát. Rakunk hozzá zúzott fokhagymát ízlés szerint, illetve sót.  Felöntjük egy kevés csontlével, rövid ideig forraljuk, majd hozzáadjuk a maradék levet és ugyanannyi vizet. A burgonyát apró kockára vágjuk, a salátákat negyedeljük.

Öt percig forraljuk a levest, majd hozzáadjuk a cukrot, a salátát és a burgonyát. Ha a burgonya megpuhult, elkészítjük a habarást. A tejfölt a liszttel és egy kevés forró lével krémesre keverjük, és szintén a leveshez adjuk. Beleöntjük a tejszínt is. Ha felforrt, akkor jöhet bele az ecet, és el is készült a salátalevesünk.

A sonkaszeleteket egy serpenyőben ropogósra sütjük egy kevés olívaolajon. Ezzel, illetve friss kaporral és krémes tejföllel tálaljuk a levest. 

salataleves
 
Salátaleves

Simára turmixoljuk a levest. A jégsalátát finomra megvágjuk, és elkeverjük az olajjal és friss kaporral. Ezt halmozzuk a tányérra, és ráöntjük a krémlevest. Egy szelet szuvidolt libamájjal tálaljuk.