Hozzávalók:
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 fej saláta
- 2-3 fej salottahagyma
- 5-6 szem burgonya
- fokhagyma ízlés szerint
- 5 dl csontleves
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 2 ek ecet
- 1 ek cukor
A habaráshoz:
- 3 ek tejföl
- 1 ek liszt
A tálaláshoz:
- friss kapor
- sült szalonnaszeletek
- tejföl
- szőlőmagolaj
A krémleveshez:
- adagonként ¼ fej jégsaláta
- friss kapor
- szőlőmagolaj
- szuvidolt libamáj
Elkészítés:
A füstölt szalonna zsírját kipirítjuk. A zsírra rádobjuk a felaprított salottahagymát. Rakunk hozzá zúzott fokhagymát ízlés szerint, illetve sót. Felöntjük egy kevés csontlével, rövid ideig forraljuk, majd hozzáadjuk a maradék levet és ugyanannyi vizet. A burgonyát apró kockára vágjuk, a salátákat negyedeljük.
Öt percig forraljuk a levest, majd hozzáadjuk a cukrot, a salátát és a burgonyát. Ha a burgonya megpuhult, elkészítjük a habarást. A tejfölt a liszttel és egy kevés forró lével krémesre keverjük, és szintén a leveshez adjuk. Beleöntjük a tejszínt is. Ha felforrt, akkor jöhet bele az ecet, és el is készült a salátalevesünk.
A sonkaszeleteket egy serpenyőben ropogósra sütjük egy kevés olívaolajon. Ezzel, illetve friss kaporral és krémes tejföllel tálaljuk a levest.
Simára turmixoljuk a levest. A jégsalátát finomra megvágjuk, és elkeverjük az olajjal és friss kaporral. Ezt halmozzuk a tányérra, és ráöntjük a krémlevest. Egy szelet szuvidolt libamájjal tálaljuk.
Ajánljuk még: