Gasztro

Juhtúrós krémleves szalonnás gombóccal

Krémes, laktató és igazán finom!

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 liter tej
  • 250 g brindza
  • 2 dl 33%-os tejszín
  • ½ dl napraforgó olaj
  • 300 g főtt krumpli
  • 150 g félfogós liszt
  • 150 g húsos szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • só, fehér bors

Elkészítés

Először a gombócokat készítjük el. A főtt burgonyát áttörjük, majd hűlni hagyjuk. A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben zsírjára sütjük, ezután hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. A kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel és a tojással. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk és kicsi négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére halmozunk a szalonnás töltelékből, és gombócokat formázunk belőle. A gombócokat lobogó, sós vízben kifőzzük.

Akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére. Ezalatt elkészítjük a levest. A lisztet az olajon megpirítjuk, felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd elkeverjük benne a brindzát. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és az egészet összeforraljuk. Tálaláskor először a gombócokat helyezzük a tányérra, és erre merjük rá a forró levest.

 

Ajánljuk még:

Csomagolás és töltelék, leves és főzelék: ezért ne mellőzd a kelkáposztát!

Nemszeretem-főzelék, megtűrt levelek a levesben? Vagy éppen a téli zöldségkínálat favoritja? A kelkáposzta ősszel olyan szemet gyönyörködtető, ha kézbe vesszük, és alaposan megfigyeljük, akár egy rózsa. Egymásra boruló, fodros levelei egymás után terülnek szét, ahogyan a rózsabimbó feslik a fényre, és még a színe is egy üde kavalkád, a zöld megannyi árnyalata. A haragoszöld külsők ölelik körbe az egyre haloványabb s így egyre zsengébb társaikat. Egész tavaszig lehet azután rájárni a télire eltárolt kelkáposztákra – addigra zamatosra érik vajszínű „szíve” is.