Juhtúrós krémleves szalonnás gombóccal

Gasztro

Juhtúrós krémleves szalonnás gombóccal

Krémes, laktató és igazán finom!

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 liter tej
  • 250 g brindza
  • 2 dl 33%-os tejszín
  • ½ dl napraforgó olaj
  • 300 g főtt krumpli
  • 150 g félfogós liszt
  • 150 g húsos szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • só, fehér bors

Elkészítés

Először a gombócokat készítjük el. A főtt burgonyát áttörjük, majd hűlni hagyjuk. A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben zsírjára sütjük, ezután hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. A kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel és a tojással. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk és kicsi négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére halmozunk a szalonnás töltelékből, és gombócokat formázunk belőle. A gombócokat lobogó, sós vízben kifőzzük.

Akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére. Ezalatt elkészítjük a levest. A lisztet az olajon megpirítjuk, felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd elkeverjük benne a brindzát. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és az egészet összeforraljuk. Tálaláskor először a gombócokat helyezzük a tányérra, és erre merjük rá a forró levest.

 

Ajánljuk még:

„Rőzsét, rőzsét, adjanak rőzsét! Ha nem adnak rőzsét, elvisszük a tőkét!” – Szent Iván éji hagyományok

Ha azt mondod, szerelem, azt mondom, tűzugrás. Ha azt mondod, varázslatok éjszakája, azt mondom, szent ünnep. Ha azt mondod, Keresztelő Szent János, azt mondom, Szent Iván. A nyári napforduló előtt néhány nappal tüzek gyúlnak, régi hagyományok kelnek életre, a hosszú nappalt és a rövid éjszakát, a fény eljövetelét ünnepeljük. De hogy valójában miről is szól ez a tüzes-mágikus éjszaka, hogyan lett a pogány rituáléból keresztény ünnep, miért Iván és nem János, s vajon hogyan él tovább a hagyomány, arról Burján István néprajzkutatóval beszélgettünk.