Juhtúrós krémleves szalonnás gombóccal

Gasztro

Juhtúrós krémleves szalonnás gombóccal

Krémes, laktató és igazán finom!

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 liter tej
  • 250 g brindza
  • 2 dl 33%-os tejszín
  • ½ dl napraforgó olaj
  • 300 g főtt krumpli
  • 150 g félfogós liszt
  • 150 g húsos szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • só, fehér bors

Elkészítés:

Tovább olvasok

Először a gombócokat készítjük el. A főtt burgonyát áttörjük, majd hűlni hagyjuk. A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben zsírjára sütjük, ezután hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. A kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel és a tojással. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk és kicsi négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére halmozunk a szalonnás töltelékből, és gombócokat formázunk belőle. A gombócokat lobogó, sós vízben kifőzzük. Akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére. Ezalatt elkészítjük a levest. A lisztet az olajon megpirítjuk, felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd elkeverjük benne a brindzát. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és az egészet összeforraljuk. Tálaláskor először a gombócokat helyezzük a tányérra, és erre merjük rá a forró levest.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.