Juhtúrós krémleves szalonnás gombóccal
Olvasási idő: 1 perc

Juhtúrós krémleves szalonnás gombóccal

Krémes, laktató és igazán finom!

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 liter tej
  • 250 g brindza
  • 2 dl 33%-os tejszín
  • ½ dl napraforgó olaj
  • 300 g főtt krumpli
  • 150 g félfogós liszt
  • 150 g húsos szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • só, fehér bors

Elkészítés

Először a gombócokat készítjük el. A főtt burgonyát áttörjük, majd hűlni hagyjuk. A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben zsírjára sütjük, ezután hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, és aranybarnára pirítjuk. A kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel és a tojással. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk és kicsi négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére halmozunk a szalonnás töltelékből, és gombócokat formázunk belőle. A gombócokat lobogó, sós vízben kifőzzük.

Akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére. Ezalatt elkészítjük a levest. A lisztet az olajon megpirítjuk, felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd elkeverjük benne a brindzát. Sóval, fehér borssal ízesítjük, és az egészet összeforraljuk. Tálaláskor először a gombócokat helyezzük a tányérra, és erre merjük rá a forró levest.

 

Kapcsolódó tartalom
Szezámos zöldségtál
Halmos Monika | 2025. december 27

Szezámos zöldségtál

A két ünnep lakomái között is érdemes egy kicsit a könnyedebb ételek felé fordulni. Ezt a nagyon egyszerű, zöldséges ételt azért szeretem, mert szinte bármilyen, télen elérhető zöldségből elkészíthető, egyszerű, mégis látványos és nagyon ízletes.