Gasztro

Hajdinakásás vargányaleves Vilma néni módra

A vargánya a legkülönlegesebb erdei gomba, karakteres, gazdag ízt ad a levesnek, a hajdina pedig egészségessé és tartalmassá teszi a levest.

Hozzávalók

  • 5-10 dkg szárított vargánya
  • 2 marék hajdina
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • babérlevél

A rántáshoz:

  • zsír
  • liszt
  • őrölt pirospaprika
Tovább olvasok

Elkészítés

A hajdinát előző este áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. A zöldséget tisztítsuk meg, vágjuk karikákra. A hajdinát a zöldségekkel, a vargányával (egy órával az elkészítés előtt célszerű a gombát is beáztatni) tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. A hajdina és a vargánya is meg fog dagadni.

Ízesítsük sóval, babérlevéllel. Amikor a hajdina megfőtt, készítsünk vékony rántást, és kissé sűrítsük be vele a levest.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.