A leveshez
- 1 dl olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg sertéscomb
- 50 dkg savanyított kerekrépa
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- só
A gombóchoz:
- 25 dkg darált sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csésze hajdina
- 2 db tojás
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk őrölt bors
- 1-2 ek liszt
A rántáshoz:
- 2 ek sertészsír
- 1 ek liszt
- 1 kk fűszerpaprika
Elkészítés
Először a hajdinát pároljuk meg. Miután alaposan átmostuk legalább 3 lében, lecsöpögtetjük. Az egyik fej vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Amikor már szép üveges, akkor hozzáadjuk a hajdinát, átforgatjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk. Miután felforrt a víz, vegyük a legkisebb lángra, fedjük le és pároljuk puhára. Figyeljünk rá, mert gyorsan elkészül. Miután levettük a tűzről, tegyük félre hűlni.
A húst felezzük el. Az egyik felét daráljuk le, a másikat kockázzuk fel, mint amikor pörköltet készítünk. A másik hagymát is felkockázzuk, olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, és jól átforgatjuk. Ezután megszórjuk a fűszerpaprikával. Annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje a húst. Addig forraljuk, míg félig megpuhul, ezután adjuk hozzá a savanyított répát. Ekkor fűszerezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a babérlevelet is hozzáadjuk. Ha úgy érezzük, hogy nem elég leveses, akkor adjunk hozzá még vizet. Közepes lángon főzzük tovább.
Amíg a levesünk fő, elkészítjük a hajdinás húsgombócokat. A megpárolt hajdinával elkeverünk 3 tojást, a darált húst, ízesítjük sóval, borssal és egy kis pirospaprikával. A végén 2 púpos evőkanál liszttel jól összegyúrjuk, és hagyjuk egy kicsit állni.
Amikor a kerekrépa puhulni kezd, elkészítjük a rántást. Az olajon pirítsuk világosra a lisztet, tegyünk bele egy kis pirospaprikát, majd kevés hideg vízzel engedjük fel, és adjuk a leveshez.
Ezután készítsük el a nagyobb dió méretű gombócokat, és tegyük őket a levesbe. Fontos, hogy a gombócok és a rántás együtt főjenek. Körül belül 10 perc múlva vegyünk ki egy gombócot, kóstoljuk meg, és ha megfőtt, akkor készen is van az étel.