Hozzávalók
- ½ kg főznivaló burgonya
- 20-25 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
- csipet cukor
A töltelékhez:
- szilva
- vaníliás cukor
- őrölt fahéj
A sütéshez:
- olaj
Elkészítés
A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük és még melegen szép simára áttörjük. Lehetőleg ne maradjanak benne apró darabok. Amikor langyosra hűlt a krumpli, a csipet sót, a cukrot, az egész tojást hozzáadjuk, és annyi lisztet, amennyit a burgonya felvesz, majd összegyúrjuk a tésztát. Mikor már szépen összeállt, lisztezett deszkára borítjuk és ott is jól átgyúrjuk. Ezután körülbelül fél centi vékonyra nyújtjuk, végül négyzeteket vágunk belőle.
A előzőleg félbevágott kimagozott szilvát megszórjuk vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal, majd megtöltjük a keverékkel a gombócokat. Minden négyzet közepébe egy fél szem szilvát teszünk. A tészta négy sarkát összefogjuk és a tenyerünkben gombóccá formáljuk. Ha soknak találjuk a tésztát miután összefogtuk a gombócot, csípjük le a felesleget, ezt a végén majd ismét összegyúrjuk, nyújtjuk és újabb gombócokat készítünk belőle.
Végezetül pedig nem vízben főzzük ki, hanem bő olajban kisütjük a gombócok mindkét oldalát. Mikor a tészta még forró, fahéjas cukorba forgatjuk.
És mivel a szilvás gombócról jól tudjuk, hogy sokkal több egyszerű szilvás gombócnál, ezt a receptet is érdemes kipróbálni! Ha pedig nekiláttok, nagyon ügyeljetek, hogy jó krumplifajtát válasszatok – több múlik ezen, mint hinnétek!
Ha pedig másik szilvás receptet keresnétek, ajánljuk ezt a lepényt, esetleg ezt a tutikönnyű lekvárt, vagy ezt a kevésbé könnyű, de zseniálisan finom lekváros fánkot!
Ajánljuk még: