Klasszikus egy csavarral: sült szilvás gombóc

Gasztro

Klasszikus egy csavarral: sült szilvás gombóc

Régi étel, új recepttel! 

Hozzávalók:

  • ½ kg főznivaló burgonya
  • 20-25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • csipet cukor

A töltelékhez:

Tovább olvasok
  • szilva
  • vaníliás cukor
  • őrölt fahéj

A sütéshez:

  • olaj

Elkészítés:

A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük és még melegen szép simára áttörjük. Lehetőleg ne maradjanak benne apró darabok. Amikor langyosra hűlt a krumpli, a csipet sót, a cukrot, az egész tojást hozzáadjuk, és annyi lisztet, amennyit a burgonya felvesz, majd összegyúrjuk a tésztát. Mikor már szépen összeállt, lisztezett deszkára borítjuk és ott is jól átgyúrjuk. Ezután körülbelül fél centi vékonyra nyújtjuk, végül négyzeteket vágunk belőle.

A előzőleg félbevágott kimagozott szilvát megszórjuk vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal, majd megtöltjük a keverékkel a gombócokat. Minden négyzet közepébe egy fél szem szilvát teszünk. A tészta négy sarkát összefogjuk és a tenyerünkben gombóccá formáljuk. Ha soknak találjuk a tésztát miután összefogtuk a gombócot, csípjük le a felesleget, ezt a végén majd ismét összegyúrjuk, nyújtjuk és újabb gombócokat készítünk belőle.

Végezetül pedig nem vízben főzzük ki, hanem  bő olajban kisütjük a gombócok mindkét oldalát. Mikor a tészta még forró, fahéjas cukorba forgatjuk.

És mivel a szilvás gombócról jól tudjuk, hogy sokkal többet jelent, mint pusztán egy szilvás gombócot, ezt a receptet is érdemes kipróbálni! Ha pedig nekiláttok, nagyon ügyeljetek, hogy jó krumlifajtát válasszatok – több múlik ezen, mint hinnétek!

Ha pedig másik szilvás receptet keresnétek, ajánljuk ezt a lepényt, esetleg ezt a tutikönnyű lekvárt, vagy ezt a kevésbé könnyű, de zseniálisan finom lekváros fánkot!