Egészség

Tudtad, hogy ez is magyar? – Tojásfehérjéből készít tejtermékeket egy szigetcsépi vállalkozás

A tejről sokak lemondanak akár meggyőződésből, akár egészségi okokból, ezért évről évre ismertebbek a növényi tejpótlók, ezeket viszont ízük, állaguk, erős allergizáló hatásuk miatt nem kedvelik néhányan. Számukra, és igazából mindannyiunk számára jó hír az, hogy egy magyar cég olyat hozott létre, amit eddig senki más: tojásfehérjéből készítenek különféle tejtermékeket.

A tehéntej tudvalévő, hogy rendkívül egészséges, hiszen többek közt A-, E- és K-vitamint tartalmaz, valamint kalciumtartalmának köszönhetően támogatja a fogak és a csontok egészségét. Bár egészséges, nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása, a tejallergiában vagy laktózérzékenységben szenvedőknek például kerülni szükséges. Márpedig itt tömegekről beszélünk: míg

a tejallergia csupán a felnőttek tíz százalékát érinti, a laktóz lebontása világszerte a felnőtt lakosság hetvenöt százalékának okoz problémát. Ők ha szeretnének, sem ihatnak hagyományos tehéntejet.

Mások számára nem egészségügyi, hanem életmódbeli döntés áll a tejtermékek elhagyása mögött, például mert tejmentes diétát követnek. Aztán ott vannak azok, akik elvi okokból nem fogyasztanak tehéntejet, például mert félnek az ipari állattartás következtében a tejben jelenlévő antibiotikumoktól, amivel a beteg állatot kezelték.

Mindezek következtében az utóbbi pár évben megnőtt a kereslet a különböző tej-alternatívák iránt. A rizsből, zabból és szójából készült italok mellett megjelentek a magból sajtolt változatok is, így ma már kesudióból, mandulából vagy éppen mogyoróból készült „tejet” is fogyaszthatunk. És bár a piacon még kevésbé ismert, magának egyre nagyobb teret hódító szereplő egy magyar különlegesség, a ToTu is, aminek „feltalálását” részben a Covidhoz kötődő lezárásoknak köszönhetjük. 

Tojásfehérje-tej

A koronavírus sokak életét megváltoztatta, nemcsak új munkahelyek, hanem új termékek is létrejöttek a vírus tombolása alatt – például a ToTu, a tojásfehérjéből készült tejfélék családját. A Covid pusztítása alatt a tojást termelő cégek bajban voltak, mert bár a lakosság körében a fogyasztás nem csökkent drasztikusan, az éttermek és egyéb vendéglátóegységek értelemszerűen nem rendelték meg a szokott mennyiséget. Egy szigetcsépi vállalkozásnak, a Capriovus Kft-nek is meg kellett küzdenie ezzel a nehézséggel, és ők a kényszerű szünetet régi terveik megvalósítására használták, ugyanis mint Németh Csaba kutatásfejlesztési igazgató elmondta, a ToTu ötlete már tíz éve megszületett. 

A szigetcsépi üzem elsősorban friss és főtt tojást, tojásból készült levet, port és rudat forgalmazott, ezek mellett készül ma a ToTu, azaz a Tojás Tudatosan.

A termékcsalád első darabja a tejmentes túró volt, ami nem meglepő módon tojásfehérjéből készült. Ezt követte a tejföl, az eperjoghurt, valamint a tej- és a kávéital.

Fogyasztóként jogosan merül fel a kérdés, hogy a tojásfehérje nem túl gusztusos állaga visszaköszön-e a termékekben, de megnyugtató választ adhatunk: a ToTu kávé pont olyan, mintha egy lattét innánk, ahogyan a többi készítmény is hozza a hagyományosan megszokott állagot, ízt. 

 Rétes ToTu-val

Kiknek való a ToTu?

A ToTu korántsem csak kísérletezőkedvűek barátja lehet. „Három nagyobb csoport számára is jó választás lehet a ToTu. Az egyikbe azok tartoznak, akik tejfehérje-allergiások vagy laktózérzékenyek. Ugyan a megfelelő tablettával elkerülhetik, hogy gondot okozzanak számukra a tejtermékek fogyasztása, a ToTunál tablettára sincsen szükség. A második csoportban azok vannak, akik bár fogyaszthatnának tejterméket, bizonyos okokból életmódváltásba kezdtek.

A tojásfehérjéből készült túró, tejföl, joghurt és tejszerű italok könnyedén beilleszthetőek például a paleo és a ketogén étrendbe, annál is inkább, mert a termékek nem tartalmaznak tartósítószereket és különböző kemikáliákat.

A harmadik nagyobb csoportba azok tartoznak, akik egyfajta gyógyászati céllal használják ezeket a termékeket. Időskorban ugyanis a szervezet lassanként elveszíti az izomtömegét, és a folyamat lassításának az egyik kulcsa a tojásfehérjében van! Ez olyan fehérjeforrás, amit nem nehéz megemészteni, és a szervezetbe épülve biztosítja az izomtömeg fenntartását. Ugyanebbe a csoportba tartoznak a sportolók és az olimpikonok is, akiknek szintén segítséget nyújt a tojásfehérje, ami nagy szerepet játszik az izmok építésében is” – osztja meg Németh Csaba. 

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy mivel

a ToTu-termékek koleszterin- és zsírtartalma nulla százalék,

bármilyen diétába beilleszthető, és magas koleszterinszinttel rendelkezők is bátran fogyaszthatják. Magas fehérjetartalmának köszönhetően vegetáriánusok számára is kiváló, ráadásul mivel alacsony a szénhidráttartalma, minimálisan számít bele a napi szénhidrát-limitbe. További jó hír a diétázók számára, hogy mivel a tojás természete révén cukormentes, a ToTu termékei sem tartalmaznak hozzáadott cukrot.

A tojásfehérjéből készült tejhelyettesítő termékek – akárcsak a tehéntejből készült készítmények – felbontás után két-három napig állnak el, a gyártás dátumától kezdve pedig harminc napig használhatóak fel. A ToTu termékei azonban nemcsak önmagukban fogyaszthatóak, hanem különböző ételekben és süteményekben is. „Az összes termékünk esetében célunk volt, hogy ugyanúgy lehessen használni őket főzéshez és sütéshez, mint a tejtermékeket. Ekképp a ToTu ital is mikrózható vagy éppen melegíthető gázon, mert az nem módosít az állagán, és lehet belőle kakaót vagy akár krémeket is készíteni. A túrónk is úgy viselkedik hő hatására, mint a tehéntúró, ezért túrós sütemények vagy éppen túrógombóc is ugyanúgy készíthető belőle” – részletezi a szakember.

 Németh Csaba

Felmerül a kérdés, hogy ha ezekhez a termékekhez csak a tojásfehérjére van szükség, mi történik a tojások sárgájával? A Capriovus ügyel arra, hogy semmi ne vesszen kárba, így a megmaradt tojássárgája cukrászdák süteményeibe vagy tojáslikőrbe kerül.

Hogyan tovább?

A cég nem áll meg a tojásfehérje tejtermékké alakításánál. „Több tervünk is van. Egyrészt szeretnénk újfajta ízesítéseket kipróbálni, hamarosan készül például a vaníliás joghurtunk, másrészt a sportgyógyászatban és a rehabilitációban is hasznos készítmények előállításán dolgozunk. A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás, amit új termékünkben kollagénnel dúsítottunk, hogy még több hasznos anyagot juttassunk a szervezetbe. A készítménybe a tojáshéjakat felhasználva extra kalciumot is tettünk, amivel az időseknek különösen kedvezünk. A termék fogyasztásával egyrészt lassítjuk az izomzat leépülését, másfelől az időskori csontritkulást is kordában tudjuk tartani. Aki orvosa bevonásával fogyaszt ebből a funkcionális élelmiszerből, már nagyon sokat tett teste fitten és egészségesen tartása érdekében” – meséli Csaba.

Az ötlet és az ebből készült termékek teljes mértékben magyarok, de ez nem akadályozza meg a ToTut abban, hogy hódító útra induljon. Szlovákiában és Erdélyben már kaphatóak a készítmények, és várhatóan a dél-európai országokban, valamint Afrikában is lesz rájuk igény, ugyanis minél délebbre utazunk, az emberek annál kevésbé tolerálják a tejtermékeket. 

Ajánljuk még: