A tehéntej tudvalévő, hogy rendkívül egészséges, hiszen többek közt A-, E- és K-vitamint tartalmaz, valamint kalciumtartalmának köszönhetően támogatja a fogak és a csontok egészségét. Bár egészséges, nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása, a tejallergiában vagy laktózérzékenységben szenvedőknek például kerülni szükséges. Márpedig itt tömegekről beszélünk: míg
a tejallergia csupán a felnőttek tíz százalékát érinti, a laktóz lebontása világszerte a felnőtt lakosság hetvenöt százalékának okoz problémát. Ők ha szeretnének, sem ihatnak hagyományos tehéntejet.
Mások számára nem egészségügyi, hanem életmódbeli döntés áll a tejtermékek elhagyása mögött, például mert tejmentes diétát követnek. Aztán ott vannak azok, akik elvi okokból nem fogyasztanak tehéntejet, például mert félnek az ipari állattartás következtében a tejben jelenlévő antibiotikumoktól, amivel a beteg állatot kezelték.
Mindezek következtében az utóbbi pár évben megnőtt a kereslet a különböző tej-alternatívák iránt. A rizsből, zabból és szójából készült italok mellett megjelentek a magból sajtolt változatok is, így ma már kesudióból, mandulából vagy éppen mogyoróból készült „tejet” is fogyaszthatunk. És bár a piacon még kevésbé ismert, magának egyre nagyobb teret hódító szereplő egy magyar különlegesség, a ToTu is, aminek „feltalálását” részben a Covidhoz kötődő lezárásoknak köszönhetjük.
Tojásfehérje-tej
A koronavírus sokak életét megváltoztatta, nemcsak új munkahelyek, hanem új termékek is létrejöttek a vírus tombolása alatt – például a ToTu, a tojásfehérjéből készült tejfélék családját. A Covid pusztítása alatt a tojást termelő cégek bajban voltak, mert bár a lakosság körében a fogyasztás nem csökkent drasztikusan, az éttermek és egyéb vendéglátóegységek értelemszerűen nem rendelték meg a szokott mennyiséget. Egy szigetcsépi vállalkozásnak, a Capriovus Kft-nek is meg kellett küzdenie ezzel a nehézséggel, és ők a kényszerű szünetet régi terveik megvalósítására használták, ugyanis mint Németh Csaba kutatásfejlesztési igazgató elmondta, a ToTu ötlete már tíz éve megszületett.
A szigetcsépi üzem elsősorban friss és főtt tojást, tojásból készült levet, port és rudat forgalmazott, ezek mellett készül ma a ToTu, azaz a Tojás Tudatosan.
A termékcsalád első darabja a tejmentes túró volt, ami nem meglepő módon tojásfehérjéből készült. Ezt követte a tejföl, az eperjoghurt, valamint a tej- és a kávéital.
Fogyasztóként jogosan merül fel a kérdés, hogy a tojásfehérje nem túl gusztusos állaga visszaköszön-e a termékekben, de megnyugtató választ adhatunk: a ToTu kávé pont olyan, mintha egy lattét innánk, ahogyan a többi készítmény is hozza a hagyományosan megszokott állagot, ízt.
Rétes ToTu-val
Kiknek való a ToTu?
A ToTu korántsem csak kísérletezőkedvűek barátja lehet. „Három nagyobb csoport számára is jó választás lehet a ToTu. Az egyikbe azok tartoznak, akik tejfehérje-allergiások vagy laktózérzékenyek. Ugyan a megfelelő tablettával elkerülhetik, hogy gondot okozzanak számukra a tejtermékek fogyasztása, a ToTunál tablettára sincsen szükség. A második csoportban azok vannak, akik bár fogyaszthatnának tejterméket, bizonyos okokból életmódváltásba kezdtek.
A tojásfehérjéből készült túró, tejföl, joghurt és tejszerű italok könnyedén beilleszthetőek például a paleo és a ketogén étrendbe, annál is inkább, mert a termékek nem tartalmaznak tartósítószereket és különböző kemikáliákat.
A harmadik nagyobb csoportba azok tartoznak, akik egyfajta gyógyászati céllal használják ezeket a termékeket. Időskorban ugyanis a szervezet lassanként elveszíti az izomtömegét, és a folyamat lassításának az egyik kulcsa a tojásfehérjében van! Ez olyan fehérjeforrás, amit nem nehéz megemészteni, és a szervezetbe épülve biztosítja az izomtömeg fenntartását. Ugyanebbe a csoportba tartoznak a sportolók és az olimpikonok is, akiknek szintén segítséget nyújt a tojásfehérje, ami nagy szerepet játszik az izmok építésében is” – osztja meg Németh Csaba.
Azt sem érdemes elfelejteni, hogy mivel
a ToTu-termékek koleszterin- és zsírtartalma nulla százalék,
bármilyen diétába beilleszthető, és magas koleszterinszinttel rendelkezők is bátran fogyaszthatják. Magas fehérjetartalmának köszönhetően vegetáriánusok számára is kiváló, ráadásul mivel alacsony a szénhidráttartalma, minimálisan számít bele a napi szénhidrát-limitbe. További jó hír a diétázók számára, hogy mivel a tojás természete révén cukormentes, a ToTu termékei sem tartalmaznak hozzáadott cukrot.
A tojásfehérjéből készült tejhelyettesítő termékek – akárcsak a tehéntejből készült készítmények – felbontás után két-három napig állnak el, a gyártás dátumától kezdve pedig harminc napig használhatóak fel. A ToTu termékei azonban nemcsak önmagukban fogyaszthatóak, hanem különböző ételekben és süteményekben is. „Az összes termékünk esetében célunk volt, hogy ugyanúgy lehessen használni őket főzéshez és sütéshez, mint a tejtermékeket. Ekképp a ToTu ital is mikrózható vagy éppen melegíthető gázon, mert az nem módosít az állagán, és lehet belőle kakaót vagy akár krémeket is készíteni. A túrónk is úgy viselkedik hő hatására, mint a tehéntúró, ezért túrós sütemények vagy éppen túrógombóc is ugyanúgy készíthető belőle” – részletezi a szakember.
Németh Csaba
Felmerül a kérdés, hogy ha ezekhez a termékekhez csak a tojásfehérjére van szükség, mi történik a tojások sárgájával? A Capriovus ügyel arra, hogy semmi ne vesszen kárba, így a megmaradt tojássárgája cukrászdák süteményeibe vagy tojáslikőrbe kerül.
Hogyan tovább?
A cég nem áll meg a tojásfehérje tejtermékké alakításánál. „Több tervünk is van. Egyrészt szeretnénk újfajta ízesítéseket kipróbálni, hamarosan készül például a vaníliás joghurtunk, másrészt a sportgyógyászatban és a rehabilitációban is hasznos készítmények előállításán dolgozunk. A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás, amit új termékünkben kollagénnel dúsítottunk, hogy még több hasznos anyagot juttassunk a szervezetbe. A készítménybe a tojáshéjakat felhasználva extra kalciumot is tettünk, amivel az időseknek különösen kedvezünk. A termék fogyasztásával egyrészt lassítjuk az izomzat leépülését, másfelől az időskori csontritkulást is kordában tudjuk tartani. Aki orvosa bevonásával fogyaszt ebből a funkcionális élelmiszerből, már nagyon sokat tett teste fitten és egészségesen tartása érdekében” – meséli Csaba.
Az ötlet és az ebből készült termékek teljes mértékben magyarok, de ez nem akadályozza meg a ToTut abban, hogy hódító útra induljon. Szlovákiában és Erdélyben már kaphatóak a készítmények, és várhatóan a dél-európai országokban, valamint Afrikában is lesz rájuk igény, ugyanis minél délebbre utazunk, az emberek annál kevésbé tolerálják a tejtermékeket.
Ajánljuk még: