
Ha már a dietetikusok is megegyeznek, hogy a reggelt tojással megalapozni egészséges, mert sokáig elegendő energiával és fehérjével látja el a szervezetet. Ráadásul tojást enni jó dolog, gyorsan és változatosan lehet elkészíteni. Ha van otthon tojás, akkor hipp-hopp összeüthetünk egy egyszerű vagy egy gazdag rántottát, süthetünk tükörtojást, vagy megfőzhetjük kedvünk szerinti állagúra.
A nyers tojásfogyasztással érdemes csínján bánni, akkor is, ha Sylvester Stallone öt tojásos reggelije láttán felébredt a vágy, hogy felhörpintsünk öt tojást, és irtózatos erőre kapjunk tőle, mint Rocky. A filmrendezőket sokszor megihlette a tojás, az élet és újjászületés jelképe. Nem csupán a dilemma, hogy vajon mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, hanem a tojáshéj, mint burok, az abból kipattanó meglepetés drámai hatása is része a tojásos moziknak. Otthon ritkábban fordul elő, hogy a tojások maguktól felrobbannak, és tükörtojássá sülnek, mint a Szellemirtókban. A sorozatkedvelők a Jóbarátokból is elleshetnek rántotta- és tükörtojás-készítő trükköket.

Ha tükörtojást vagy rántottát készítünk, ahhoz egyenként üssük fel a tojásokat egy pohárba, hogy ki tudjuk szűrni, ha véletlenül egy gyanús darab került elénk. Személyenként 2-3 tojással érdemes számolni, ha csak nem akarjuk Bud Spencer példáját követni, aki meg sem állt a tíztojásosig. A Pogány madonnában Ötvös Csöpi és rendőr kollégája viszont beérték három tojásossal a tihanyi kikötő bezárt büféjében. Az Ötvös Csöpit alakító Bujtor Istvánról úgy tartják, ő és Bud Spencer úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás. A Hamis a baba akcióvígjáték egyik gyilkos poénja máig sok más mellett a „neked vonzza a tojást a fejed”, amikor a tojások nem éppen a serpenyőben landoltak.
A tökéletes tükörtojáshoz egyes mesterszakácsok szerint egy kiskanálnyi sós vizet érdemes a tojás tetejére locsolni, mások szerint fedő alatt jó sütni, hogy tökéletessé süljön.
Ha elkészült, a serpenyőből egyenesen csúsztassuk a tányérra.

A rántottát – legyen az egyszerű vagy szalonnával, sonkával, hagymával, paprikával gazdagított, sajttal megszórt – szintén praktikus kiporciózni, de tehetjük a serpenyőben is asztalra, hogy mindenki kedve és étvágya szerint szedjen belőle. A rántottát, az omlettet, a kemény tojást késsel-villával esszük. A hozzá kínált kenyeret a szalvétára helyezzük, és apró falatokat törve fogyasztjuk. Itt is érvényes illemszabály, hogy hatalmasakat harapni a karéjba nem a legmegnyerőbb mutatvány.
Mi a helyzet a svédasztalos reggelinél kínált tojásételekkel? Az ételmelegítőben készen várakozó rántottából akkora adagot szedjünk, amelyet biztosan el fogunk fogyasztani. Nem illő, sőt, egyenesen tilos kotorászni az ételben, kiszedegetni belőle a leginkább fogunkra való falatot. Lehet, mások épp ezt művelték a rántottával éppen előttünk?

Míg az előzőek szinte magától értetődők, a főtt tojás megtisztítása már kemény dió lehet. Lehet, hogy ez maga a tojás bosszúja, amelyről 2014-ben született egész estés magyar animációs film? Vannak trükkök, hogyan tudjuk olyan könnyen lebontani a tojáshéjat, mint tette Robert Deniro az Angyalszív című filmben, a tányéron hengergetve-repesztve.
A tojásokat forró vízbe ejtve kezdjük a főzést – a vízben legyen só –, ha elkészült, azonnal hűtsük le, de van, amikor ezek ellenére meg kell küzdeni a tojáshámozással. Praktikus, ha a keményre főtt tojásokat a konyhában megpucoljuk, lemossuk róluk az esetleges héjszilánkokat és így, azonnali fogyasztásra alkalmas módon kínáljuk.
A főtt tojáshoz sokféle tojásszeletelő létezik. Van, aki szereti egyszerűen késsel felnégyelni vagy nyolcadokba vágni a tojást, van, aki pedig akkurátus módon inkább szeleteli. Nálunk a tojásszeletelőt kell az asztalra tenni, mert a fiúk azzal szeretik egyetlen mozdulattal megoldani a szeletelés műveletét.

A lágytojástartók egykor szorosan hozzátartoztak a reggeli asztali szetthez. Persze, a lágytojást bele lehet kanalazni egy kisebb pohárba, és kiszürcsölni belőle, de ha stílusosan szeretnénk tálalni, akkor mindenképpen be kell szerezni lágytojástartókat. Az üzletek kínálatában az elegánstól a viccesig millió féléből választhatunk, akár Minionst formázó, kezében kanalat és kis kalapácsot tartó tojástartó-figurát. Nem véletlen a kalapács, mert ha már van mibe tenni a lágy tojást, akkor azt a technikát is el kell sajátítani, mivel a lágy tojást „lefejezhetjük”. Vagyis a tetejéről egy szeletet levágunk úgy, hogy a belsejéhez hozzáférjünk. Valljuk be, ez távolról semmiségnek tűnik, de ha jól nekiveselkedünk, akkor rájövünk, hogy nem véletlenül találták fel az ollóhoz hasonlatos tojásvágó szerszámot sem.

Amikor kisgyerek voltam, nagyapám vasárnaponként lágytojást reggelizett. Mindegyikünk kapott egy tojást, amely már elő volt készítve a kanalazásra. Amikor úgy ítélték meg, hogy elég nagylány lettem, mert már felértem a tojás tetejét, egy szép napon már magamnak kellett lefejezni a tojást. Szépen megkocogtatod, majd a késsel egy erős mozdulattal megütöd. Épp annyira, hogy a teteje egyben leváljon, de a helyén maradjon. Ne essen a kistányérra, ne röpüljön a terítőre, az abroszon túl, arra gondolni sem merek – igazított el nagyapám, és én izgatottan ütöttem a tojásomat. Kicsit megütögettem, nem történt semmi. Még egyszer, akkor megrepedt. Harmadszorra egy jókorát sóztam rá, a levágott tojáskalap meg sem állt a cukortartóig. Na, ezt még gyakorolni kell – hümmögött a bajusza alatt, és bizony sok próbálkozás vezetett oda, hogy azóta szinte nesztelenül tudom úgy megskalpolni a lágytojást, hogy az még az angol királynő asztalánál sem ütközne az etikettbe.

Nyitókép: 123RF
Ha rákeresünk a tojásvágó-szeletelő-hámozó eszközökre, hamarosan olyan csuda dolgokkal fogjuk szembe találni magunkat, amiket álmunkban sem gondoltunk volna! A lágytojás tálaláshoz különféle héjvágók, tojáshéj-nyitók garmadája mellett szert tehetünk olyan pörgető alkalmatosságra, amivel teljesen homogén tojásszerkezetet lehet elérni, tehát nem lesz külön a sárgája meg a fehérje. Órákon át nézegethetjük ezeket az eszközöket, vehetünk tojásfőző gépet és tojásfőző órát is. Ezekre azonban semmi szükség nincs.
Elegendő néhány szép, az étkészlethez passzoló tojástartó, és megfelelően megfőzött tojások. No meg némi gyakorlat ahhoz, hogy a tojás éppen olyan legyen, amilyenre vágyunk, se nem túl lágy, sem nem kemény, és úgy jussunk hozzá a héj tartalmához, ahogyan azt a nagykönyvben megírták. Ha pedig egy kicsit nosztalgiázni szeretnénk, nézzük végig Julia Child praktikáit az 1960-as évekből, aki az elegáns tojásételek – többek közt az Eggs Benedict és a hollandi mártás – készítésének kulisszatitkaiba avat be, feketén-fehéren.
Nyitókép: 123RF
