Óránként tíz törés: a csontritkulás gyakori betegség, de megelőzhető és kezelhető

Egészség

Óránként tíz törés: a csontritkulás gyakori betegség, de megelőzhető és kezelhető

Nagyon súlyos csontritkulás esetén akár már az álló helyzetből történő elesés is csonttörést okozhat. Egy felmérés szerint hazánkban minden ötödik 50 év feletti nő szenved ebben a betegségben. A csontritkulás azonban megelőzhető és hatékonyan kezelhető – ezért is fontos, hogy az érintettek rendszeresen eljárjanak a szűrővizsgálatokra.

Egy közeli barátom édesanyja nemrég kórházba került combnyaktöréssel. Az orvosa azt mondta, hetvenéves kor felett ez sajnos nagyon jellemző balesetnek számít ma Magyarországon. Egy nemrég készült felmérés szerint hazánkban minden ötödik 50 év feletti nőnek van csontritkulása (osteoporosis),

viszont 65 százalékuk nem kapja meg a szükséges terápiát.

A betegség következtében olyan mértékben megnövekszik a csontok törékenysége, hogy az akár rokkantsághoz vagy korai halált okozó csonttörésekhez is vezethet. A betegség alatt ugyanis a csontszövet mennyisége fokozatosan csökken és romlik a minősége, így a csontok egyre porózusabbakká, törékenyebbekké válnak.

Hat percenként

Az International Osteoporosis Foundation (IOF) 2019-es adatokat vizsgáló jelentése szerint 559 ezer ember szenved csontritkulásban Magyarországon, leginkább az idős emberek és a menopauzán átesett nők veszélyeztetettek, ugyanis egyértelmű összefüggést találtak az ösztrogénszint csökkenése és a csonttömeg-vesztés között. Azonban a férfi betegek száma sem elhanyagolható: hazánkban ők adják az összes érinett közel 18 százalékát.

Súlyosabb esetekben akár már az álló helyzetből történő elesés vagy a bevásárlás közben való cipekedés is csonttörést okozhat, ezek az úgynevezett kistraumás törések, amelyeknek a legrosszabb következménye a csigolya-, combnyak- vagy csípőtörés lehet, ezek ugyanis tartós mozgáskorlátozottsághoz vagy akár a várható élettartam csökkenéséhez is vezethetnek. A korábban említett kutatás alapján elmondható, hogy

2019-ben 86 ezer olyan törés történt Magyarországon, amely összefüggésbe hozható a csontritkulással.

Ez óránként közel 10 törést jelent, ez olyan, mintha minden hatodik percben bekövetkezne egy csontritkulás miatti csonttörés.

Fontos a szűrésekre elmenni

Szerencsére a csontritkulás napjainkban már korai stádiumban felismerhető és hatékonyan kezelhető. „A csontsűrűségmérés (osteodenzitometria, röviden ODM) egy egyszerű, gyors és fájdalommentes szűrővizsgálat, amellyel megállapítjuk a csontritkulás hiányát vagy meglétét, valamint annak súlyosságát. A legtöbb esetben a probléma gyógyszeres kezeléssel orvosolható, ami viszonylag kis terhet jelent a páciens számára, ugyanis sok esetben csak heti vagy féléves, éves rendszerességgel szükséges” – mondja Prof. Dr. Takács István, a Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság, az IOF hazai tagszervezetének elnöke, aki a hosszú távú megoldást az orvosok és a páciensek egyidejű tájékoztatásában látja.

Csontsűrűségmérésre több szakorvos is adhat beutalót, például belgyógyász, endokrinológus, reumatológus, traumatológus, ortopéd orvos vagy nőgyógyász.

A menopauzán átesett nőknek érdemes az esedékes nőgyógyászati vizsgálat során kérni a beutalót,

míg azok, akik már egyszer elszenvedtek valamilyen kistraumás törést, mindenképpen konzultáljanak orvosukkal a kezelés lehetőségéről a további balesetek megelőzése érdekében. „A vizsgálatok és a kezelés összehasonlíthatatlanul kisebb kényelmetlenséggel és kockázattal járnak, mint egy esetleges csonttörés, így mindenképpen érdemes élni ezzel a lehetőséggel” – hangsúlyozza a szakember.

Megelőzni, amilyen korán csak lehet

Azt is mondhatnánk, hogy nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a csontritkulás megelőzésének az az egyik legbiztosabb módszere, ha már egészen fiatalon a lehető legegészségesebb életmódot folytatjuk. Valójában már gyerekkorban elkezdődik ez a folyamat, amikor az egészséges táplálkozás és a sok testmozgás következményeként a csontok erősödnek. Ez pedig azért fontos, mert minél egészségesebbek valakinek a csontjai, annál kisebb a valószínűsége, hogy felnőttként gyengévé és törékennyé válnak. Persze ebbe a felnőtt- és időskori életmód is jelentősen beleszólhat.

Az egészséges csontozat megőrzése és a korai csontvesztés elkerülése érdekében felnőttkorban elegendő lehet már az is, ha egyszerű változtatásokat hajtunk végre étrendünkön, rendszeres testmozgást végzünk, és persze felhagyunk a rossz, egészségre káros szokásokkal (ez természetesen nemcsak a csontritkulás megelőzésében segíthet, hanem az általános közérzetünknek is jót tehet).

Az egészséges étrendből a csontritkulás megelőzése érdekében nem hiányozhatnak azok az ételek és italok, amelyek a szervezetünk számára

elegendő kalciumot és fehérjét tartalmaznak.

Ezek a csontjaink egészségének kulcsfontosságú tápanyagai. Kalcium a tejtermékekben, tofuban, leveles zöldségekben van, emellett fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jusson a szervezetünk, ugyanis ez segíti a kalcium felszívódását: egy fiatal felnőttnek átlagosan napi 15 percnyi napozásra van ehhez szüksége. De az étrendünkkel is növelhetjük a D-vitamin bevitelét, például olajos halak, tojás, gomba, valamint D-vitaminnal dúsított termékek és gyümölcslevek fogyasztásával.

Igyekezzünk megtartani az egészséges testsúlyunkat: a túlzott soványság is károsíthatja a csontok egészségét, ahogyan a túlsúly sem tesz jót neki. Maradjunk aktívak, a kardió mozgások mellett időnként végezzünk súlyzós és izomerősítő gyakorlatokat is. Azt meg talán mondanunk sem kell, hogy kerülni kell a dohányzást és a mértéken felüli alkoholfogyasztást.

A csontritkulást megelőző lépéseket érdemes minél hamarabb elkezdeni, ahogyan a szűrésekre is fontos elmenni, hiszen akár az is előfordulhat, hogy még tünetmentesek vagyunk, de már érdemes elkezdeni a kezelést. Legfeljebb kiderül, hogy egészségesek a csontjaink – ezért a hírért is megéri elmenni egy szűrővizsgálatra, nem igaz?

Ajánljuk még:

Dohányzóból nemdohányzó leszek! – Az első mérföldkövek

Aki nem dohányzik, az kimaradt egy furcsa kalandból. Egyúttal adjon hálát, mert dohányosnak lenni hosszú távon egyáltalán nem jó. Akárhogy is, a sose dohányzó és az egykori dohányzó se vessen követ a dohányzókra! Egy dohányos meglátásai következnek, aki eltökélt abban, hogy lehet még belőle nemdohányos. 

 

Már követem az oldalt

X