Aktív

Nem nagy leszel, hanem egészséges, avagy tényleg minden nőnek kellene erősítenie

A rendszeres testmozgás bármilyen formája jó és fontos, de van néhány szempont, ami miatt érdemes az erősítéssel is foglalkozni – mindenkinek.

Nem véletlenül folyik a csapból is, hogy a mozgás életet menthet: a WHO szerint a fizikai inaktivitás a negyedik azon listán, amely a korai halálozás kockázatait rangsorolja.

A passzív életmód olyan egészségügyi problémák előidézője lehet, mint a túlsúly, a szívbetegségek, a stroke, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a csontritkulás, a rák egyes fajtái, a mozgatórendszer betegségei és bizonyos mentális betegségek. Szép kis lista, ettől csak még elrettentőbb az a 2020-as WHO-adat, miszerint

minden negyedik felnőtt és ötből négy serdülő mozgásszegény életmódot folytat.

A WHO egyébként abban is iránymutatást ad, hogy mennyi az annyi: felnőtteknek hetente legalább 150 perc mérsékelten intenzív vagy 75 perc intenzív gyakorlat végzését javasolják, és hetente legalább kétszer izomerősítő gyakorlatokat is érdemes az életünkbe iktatni szerintük.

Sokan azt gondolják, hogy az izomerősítés egyenlő a nehéz súlyok emelgetésével, és minimum edzőterembe kell járni, hogy kipipálhassuk a heti edzéseket. De szerencsére más módszerek is léteznek, hogy az izmainkat ilyen jellegű impulzusok is érhessék: csinálhatunk saját testsúlyos gyakorlatokat, igénybe vehetünk a gumikötelet és egyéb eszközöket is.

Miért fontosak az erőedzések – nem csak – a nőknek?

Megállítja a korral járó izomtömeg-csökkenést

A tények azt mutatják, hogy 30 után indíthatjuk a stoppert, és ha nem teszünk ellene, minden 10 évben elveszítjük az izomtömegünk mintegy 3-8 százalékát. 60 felett ez az arány jellemzően még magasabb. Ezzel nemcsak az erőnlétünk és a mozgékonyságunk csökken, de sokkal könnyebben tudunk lesérülni a hétköznapi tevékenységeink során.

Az erősítés képes megállítani a korral járó izomtömeg-csökkenést, sőt, megfelelő hatékonysággal végezve akár növelheti is azt.

Mondta valaki, hogy idősebb korban izmosodni ciki?

Segít a csontsűrűség megtartásában

A csontritkulás során a csontképződés lelassul, ellenben a csontok leépülése fokozódik, összetétele romlik. Ha ez a folyamat előrehaladottá válik, nő a csonttörés kockázata, sajnos a nők fokozott veszélynek vannak kitéve. Szerencsére rendszeres testmozgással, ebbe beleértve az erősítést is, megállítható a csontsűrűség romlása – további tippeket a csontjaink védelmében ITT SOROLTUNK.

Ha több az izom, több kalória ég el

Az izomtömeg növekedése kihat az alapanyagcserére, hiszen a nagyobb izomtömeg alaphelyzetben több kalóriát éget el. Vagyis az erősítés abban is segíthet, hogy sikerüljön elérni és megtartani az álomsúlyt.

Segít megelőzni az időskori, eleséssel járó baleseteket

Az erőedzések rendszeres végzése során nemcsak az izomerő növekszik, de erősödnek az izmokat körülvevő kötőszövetek, és javul az ízületek stabilitása is. Ez mind-mind segíthet abban, hogy csökkentsük a kockázatát az esésből fakadó, hosszú időre ágyhoz szegező sérüléseknek. Azt pedig mondani sem kell, hogy az időskori fittség megalapozása nem időskorban kezdődik!

Segít a cukorbetegség megelőzésében, kordában tartásában

Az erőedzések a megnövekedett izomtömegen keresztül javítják az alapanyagcserét, ami azért is fontos, mert ezzel a szervezet jobban képes a vércukorszintet egyensúlyban tartani, valamint csökken az inzulinszükséglet.

Javítja a hangulatot, az életminőséget

A testmozgás bármilyen formája képes arra, hogy csökkentse a szorongás és a depresszió tüneteit. Mozgás közben olyan, a köznyelvben boldogsághormonként emlegetett kémiai molekulák kerülnek a véráramba, mint az endorfin, a dopamin, vagy a szerotonin, és hatásukra sokkal jobban érezhetjük magunkat. Ráadásul a testünkön nyomon követhető változások a tükörbe nézve is pozitív megerősítést adnak, és mindez határozottan képes növelni az önbizalmat.

Na jó, de mikor és hogyan kezdjük az erősítést?

A szakemberek egybehangzó állítása szerint soha nem késő elkezdeni az erőedzéseket, mert akár a 70-es 80-as éveikben járók is képesek arra, hogy növeljék az izomerőt.

Mint sok más esetben, itt is fontos a fokozatosság betartása. Ha tartós egészségügyi problémád van, először konzultálj a háziorvosoddal, és ha szükséges, vedd igénybe szakember segítségét, amíg nem sajátítod el az új gyakorlatok helyes kivitelezését.

Ajánljuk még:

Évi ötmillió haláleset is elkerülhető lenne, ha szót fogadnánk a WHO-nak

Visszaemlékezve meglehetősen egyszerűnek tűnik az egykori tévétorna, a hasznossága azonban kétségtelen, hiszen legalább abban az öt percben tornázott az egész család. Naponta öt perc nem nagy idő, sajnos nem is elég ennyit mozogni: a WHO szerint hetente 150-300 percre lenne szükség. De mozgunk mi intenzíven akár csak két órát is hetente?

 

Már követem az oldalt

X