Két hátizsákban az életük, de hat országban élnek egy év alatt – interjú a digitális nomádokkal

Gede Emese és Hartmann András évek óta a digitális nomádok hétköznapjait élik – éppen Olaszországban értük őket utol. Fejenként egyetlen hátizsákba sűrített ingóságaikkal járják a világot, és elmondásuk szerint soha ilyen szabadok nem voltak. Mindketten online dolgoznak a saját vállalkozásukban, emellett Emese grafikusként, András pedig pályázatíróként és kutatóként is tevékenykedik. Mindehhez csak egy-egy laptop és internetelérés szükséges, de vajon hogyan lehet a folyamatos mozgásban megtalálni az állandóságot?

Itt, ahol még a szél is simogat, könnyebb az ellazulás – a SUP jóga világa

A szél gyengéden fúj az ember arcába, miközben imbolygó „talajon” próbálja felvenni a lefelé néző kutya jógapózt, hogy aztán a napüdvözlet ászanáival folytassa. Miközben tovább ringatózik, a látóhatáron kikukucskál a nap első sugara. Mindez egy szépen megkomponált jelenet bevezetője is lehetne, pedig maga a valóság: egy stand-up paddleboard, azaz SUP deszkáján vagyunk a vízen, és jógázunk. Ezután pedig Yagci Kondákor Szilvia, pilates-, jóga-, SUP jóga oktatót kérdeztük meg, mit kaphatunk ettől a különleges mozgásformától.

A hangtálak gyógyító harmóniája – hangmasszőrökkel beszélgettünk

Nagyon sokszor hallgatok olyan zenei válogatást, ahol tibeti hangtálak lassan csordogáló, szépen megkomponált csilingelése hallatszik órákon keresztül. Kikapcsol, megnyugtat és inspirál. Vajon milyen lehet, amikor egy kezelés keretein belül az ember testén szólaltatják meg ezeket az eszközöket? A hangterápia vagy hangmeditáció ősi holisztikus gyakorlat, amelyet mintha lassan újra felfedeznénk. Meditatívgongjáték-oktatókkal és hangmasszőrökkel beszélgettünk erről.

Stresszoldás gyógynövénnyel: hagyományos és adaptogén szuperszereket ajánl a fitoterapeuta

Régóta tudjuk: a gyógynövények segíthetnek a természetes stresszoldásban. Ugyanakkor, ahogy Kis-Simon Gabriella fitoterapeuta felhívta rá a figyelmet: tévhit az, hogy a gyógynövényeknek nincsen mellékhatása. Vagyis a gyógynövények fogyasztása – akárcsak a gyógyszereké – alapos tájékozódást és körültekintést igényel. Ráadásul a gyógynövények között létezik egy kisebb csoport, az adaptogén növények csoportja, amelynek tagjai kicsit másképp fejtik ki áldásos hatásukat. Szakemberrel beszélgettünk a fontos kérdésekről.

A fagyi talán nem is egészségtelen?

Míg folyamatosan kísérleteznek, hogy az egészségtelennek tartott fagylalt egészséges verzióját is el tudják készíteni, addig a közelmúltban meglepő eredményt publikált egy amerikai közegészségügy-történész: azt állítja, a hagyományos fagyi talán nem is olyan egészségtelen.

Alapvetések a gyereknevelésben – szakembereket kérdeztünk a jó alapokról

Szülőként döntő szerepet játszunk gyermekeink egészségének és jóllétének alakításában. Az egészséges életmódot előmozdító szokások beépüléséhez sok időre és tengernyi türelemre van szükség, az pedig nélkülözhetetlen, hogy mi magunk jó példával járjunk elöl. Szakembereket kérdeztünk meg, milyen tanácsokat adnának a szülőknek, hogy elősegítsék a gyerekek testmozgáshoz, személyes higiéniához és táplálkozáshoz való pozitív hozzáállását.

A digitális világ szorításában vagy Matula bácsi ölelésében lennél inkább? – a Tüskevár mint elvonulás

Érezzük, nyilván érezzük, hogy az életünk felgyorsult, és a digitális technológia eszközei révén sokfelől bombáznak az ingerek, illetve az app-értesítések. Olyan ez, mint a vízben fővő béka esete, lassan alakult ki ez a helyzet, és nem vesszük észre, mekkora a kontraszt a mostani hétköznapok, illetve a régebbi idők között. Csak akkor derül ez ki, ha valami nem mindennapi történik. Az én esetemben ez egy könyv volt: méghozzá a Tüskevár.

„Nem gondolkozom az élményeimről, hanem megfigyelem őket” – interjú Horváth Ágnes mindfulnessoktatóval

Felgyorsult világunkban, ahol már minden mindenhez kapcsolódik, sokszor nehéz megtalálni a belső békét és a csendet. Állandóan agyalunk valamin, pörgünk, rohanunk – de mintha soha nem érkeznénk meg sehova. Az ősi, keleti hagyományokban gyökerező mindfulness meditáció – a tudatos jelenlét gyakorlata – hatékony eszköz lehet a lelassulásra, a stressz csökkentésére, valamint a jóllét és az általános életminőség javítására. Horváth Ágnes mindfulnessoktatóval beszélgettünk.

Szülők és gyerekek rémálma: fogorvos, védőoltás, vérvétel – Hogyan kezeljük a helyzetet?

A fogorvos sok gyerek számára mumus, pedig lefogadom, az esetek túlnyomó többségében csak mi tesszük a bogarat a fülükbe. Mert hát, valljuk be, a fogorvosi látogatás, a vérvétel nekünk sem a kedvenc elfoglaltságunk, és nagyon könnyű az összes félelmünket, szorongásunkat ráragasztani a gyerekekre. Ha azonban egészen pici kortól kezdve pozitív élményeket is társítunk az összes ilyen kellemetlen beavatkozás mellé, megkönnyítjük mindenki helyzetét.

Már követem az oldalt

X